Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR al UAV (FOTO)

Îmi amintesc cu ușoară nostalgie deschiderea anului universitar, în prezența a mii de participanți la etajul al II-lea al Complexului  M, pentru ca apoi festivitatea să se desfășoare, fără strălucire, în Sala de la parterul acestuia. În sfârsit, după nouă ani particip acum în somptuosul Palat Cultural, la un FRUMOS și CONSISTENT EVENIMENT, prilejuit de DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR 2024-2025. 

DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR al UAV (FOTO)
Comentează 0

Apreciez modul cum a fost gândit acest „moment” cu reverberații adânci, mai ales pentru studenții anului I, dar nu numai pentru ei. Corurile reunite ale FACULTĂȚII de ȘTIINȚE UMANISTE și SOCIALE („Academica”, dirijor lector universitar dr. Iulia Roman) și al FACULTĂȚII de TEOLOGIE ORTODOXĂ („Atanasie Lipovan”, dirijor conf. univ. dr. Tiberiu Ardelean) au creat prin admirabile interpretări, autentice trăiri, încărcate  de vers și cânt.

Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, conf. univ. dr. TEODOR FLORIN CiILAN a deschis festivitatea, adresând un BUN VENIT oficialităților locale și județene, cadrelor didactice, studenților, părinților și nu în ultimul rând, directorilor din învățământul preuniversitar, din municipiu și din județ, unii dintre aceștia fiind invitați întâia oară la acest eveniment. Un  fapt apreciabil, ce vădește o salutară strategie de apropiere a UAV față de liceele arădene, considerându-se că  învățământul românesc trebuie abordat unitar, ca parte a învățământului european, cu strădania de a tinde spre excelență. UAV are peste 6.000 de studenți, cuprinși în nouă facultăți, 37 programe de licență, 30 de master, cursuri postuniversitare, cinci programe doctorale, precum și cursuri postuniversitare.

În cadrul festivității, prezentatorul pr. VLAD-SERGIU SANDU a relevat succint contribuția rectorilor predecesori; RADU HOMESCU, primul rector ales al UAV, cu o activitate la universitate de aproape un an (3noiembrie 1990-1 august 1991) a transmis un mesaj comunității academice, iar ceilalți doi rectori prezenți în sală au fost menționați prin contrbuția lor academică: GHEORGHE PĂCURARIU prin meritul de a fi consolidat una din cele trei facultăți existente în mandatul său și anume Facultatea de Științe Economice, iar activitatea mea a fost înfățișată prin câteva cifre, adresâdu-se invitația de a se consulta cele 16 volume aflate în Biblioteca Centrală a UAV.

Au rostit memorabile alocuțiuni: ÎPS TIMOTEI, Arhiepiscop al Aradului, subprefectul Doru Sinaci, Excelența Sa, Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Szeged, președintele CJA, Iustin Cionca, primarul Aradului, Călin Bibarț, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, inspectorul școlar general Marius Gondor, vicepreședinta Ligii Studenților UAV, Paola Florescu. Salutul comunității academice adresat  studenților și cadrelor didactice a fost transmis de către prof. univ. dr. ing. Alexandru Popa, președinte al Senatului UAV, cadru didactic al  universității încă de la începuturile instituirii acesteia.

Apreciez, în mod deosebit, ideea  rectorului TEODOR FLORIN CILAN de a prezenta pe scena Palatului Cultural prorectorii și decanii celor nouă facultăți (numiți in ordine alfabetică) și de a rosti liber, în final, fără a se încurca în hârtii și fără emfază, un scurt discurs, elaborat, cred cu dificultate, deoarece în prezentul dificil al UAV după experiența „marca” Lile, angajamentul de creștere instituțională  este dincolo de cuvinte și reprezintă, sper, o implicare, pentru totdeauna, a întregii comunități academice. SUCCES!

Lizica Mihuț

Galerie foto (194)

Articole asemanatoare