Deputatul liberal Glad Varga vrea soluții eficiente pentru educație
Deputatul PNL de Arad Glad Varga este nemulțumit de modul în care merg lucrurile în sistemul de educație. Acesta susține că, înainte de a „pune presiune” pe elevi şi de a schimba structura anului şcolar, ministrul educaţiei poate ar trebui să mai citească şi studiile și rapoartele existente cu privire la nevoile sistemului de educaţie din România, unele dintre ele realizate chiar de către instituţiile statului.
Asta, în condițiile în care în sinteza raportului de audit al performanţei privind finanţarea învăţământului preuniversitar, în perioada 2014 – 2016, ediţia noiembrie 2018 se arată că „ar fi necesară revizuirea programelor educaționale pentru a răspunde mai bine nevoilor de formare ale indivizilor și ale pieței muncii; dezvoltarea competențelor transversale, ale abilităților antreprenoriale și a competențelor lingvistice; creșterea utilizării calculatorului în programa școlară, monitorizarea inserției absolvenților pe piața muncii, în vederea identificării dificultăților pe care le întâmpină. Totuși, adevărata provocare a sistemului național de educație o reprezintă scăderea numărului de copii, urmare unei strategii demografice incoerente”.
Propuneri respinse de coaliția PSD-ALDE
Liberalul susține că deși partidul pe care îl reprezintă are soluții, acestea au fost respinse de majoritatea guvernamentală. „Ne-au fost respinse amendamentele esențiale pentru domeniul Educației, care ar fi oferit soluțiile potrivite la problemele care sufocă România: analfabetismul, abandonul școlar, lipsa de competitivitate a absolvenților de școală pe piața muncii. PNL a propus, în plen, finanțarea cheltuielilor pentru Educație cu 5% din PIB pentru anul acesta și cu 6% pentru anul 2020, precum și alocarea a 1% din PIB pentru cheltuielile de cercetare și inovare. Proiectele pentru care s-a cerut finanțare de la buget sunt: alimentație diversificată în școli pentru toți elevii; generalizarea Programului «Școală după școală»; implementarea Masteratului Didactic; majorarea burselor în învățământul profesional și dublarea numărului de elevi; dublarea numărului de consilieri școlari; plata, în cursul acestui an, a restanțelor salariale câștigate în instanță de cadrele didactice. Nu a contat că sunt soluții corecte, potrivite și benefice pentru Educație. A contat doar că… nu erau ale lor!”, a declarat Glad Varga.