Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Declaraţia-şoc a unui ministru din Guvernul Tudose: România renunţă la leu în 5 ani!

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a făcut o declaraţie cel puţin surprinzătoare în presa poloneză: România ar putea trece la euro în 2022, informează Reuters. Afirmaţia vine la doar o zi după ce şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a declarat că nu se poate vorbi de aderarea la zona euro înainte ca România să finalizeze reformele structurale la care s-a angajat.

Declaraţia-şoc a unui ministru din Guvernul Tudose: România renunţă la leu în 5 ani!
Comentează 0

România ar putea adera la zona euro în 2022, pe măsură ce veniturile celor mai săraci cetăţeni vor creşte, a declarat Teodor Melescanu citat de Reuters.

"Deja îndeplinim toate cerinţele formale, ne-am putea alătura chiar mâine uniunii monetare. Dar ne temem că ar avea un efect negativ asupra celor mai săraci, mai ales asupra pensionarilor", a spus Meleşcanu pentru cotidianul Polish Rzeczpospolita.

"Cred că vom adopta moneda euro peste 5 ani, în 2022", a spus Meleşcanu.

Cu doar o zi mai devreme, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote, a declarat că România nu a finalizat reformele structurale la care s-a angajat, considerate extrem de importante, şi nu poate vorbi de aderarea la zona euro înaintea finalizării acestora.

Întrebată când vom adera la moneda euro, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Filote, a răspuns că nu există în tratatul de aderare o dată limită, iar România va face acest pas când va fi pregătită.

„Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru o asemenea aderare, pentru că nu vorbim numai de criterii nominale, ci de mai mult criterii reale. Şi când spunem reale, de nivelul de trai, de exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la UE nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură, dar nu complet, decalajele faţă de media europeană. De exemplu, acum este la 60% din PIB-ul pe locuitori medie europeană, acum 10 ani era la 38% şi nici aici nu avem neapărat un indicator: la cât trebuie să fie acest indicator, la ce cifră trebuie să se poziţioneze ca să se considere că aderarea este sigură, dar dacă ne uităm la aderările care s-au făcut în ultimul timp la zona euro era undeva 67 – 70 – 75% din media europeană. Şi acesta este doar unul din criteriile la care ne uităm”, a spus Angela Filote.

De asemenea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a adăugat că nu s-au finalizat reformele structurale.


Scrie un comentariu

trimite