Decizie revoluţionară la Curtea Supremă, concedierea angajaţilor prin e-mail este legală
Judecătorii au stabilit că angajatorul poate folosi comunicarea online pentru a-şi anunţa angajatul că este dat afară. Decizia se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, acum două zile, că decizia angajatorului de a anunţa concedierea angajatului prin e-mail este legală. Deciziile ÎCCJ sunt obligatorii.
"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii şi la dispoziţiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 alin. (1) lit. a din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi. Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul Muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 octombrie 2016"
Decizia judecătorilor ÎCCJ se aplică doar în cazul concedierilor colective. ÎCCJ a luat această decizie sesizată fiind de Curtea de Apel Iaşi, care a judecat o speţă de dreptul muncii, în care un angajat a acţionat în instanţă fostul angajator pentru că decizia de convediere i-a fost trimisă prin e-mail.
Sursa romaniatv.net