Decizie istorică la CCR. Ce se întâmplă cu conversia creditelor în franci elvețieni
Curtea Constituţională (CCR) este aşteptată să se pronunţe astăzi asupra sesizării de neconstituţionalitate privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni, dacă discuţiile nu vor fi din nou amânate, aşa cum s-a întâmplat până acum de două ori.
O decizie era aşteptată încă din luna noiembrie, dar a fost amânată de judecători pentru 18 ianuarie şi, ulterior, pentru 7 februarie 2017.
Sesizarea a fost trimisă de Guvern la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.
Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.
Iniţial, la propunerea lui Viorel Ştefan, atunci preşedintele Comisiei de finanţe-bănci, astăzi ministru al Finanţelor, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, însă, după dispute politice şi cu debitorii cu credite în franci elveţieni, modificările au fost retrase.
Sursa realitatea.net