De sudori va fi nevoie în curând și pe LUNĂ și pe Planeta MARTE
Sâmbătă, 12 septembrie, la sediul Filialei Arad din cadrul Confederației Patronatului Român a avut loc examenul teoretc și practic pe care l-au susținut cei 10 cursanți ce au constituit cea de a XVI promoție de sudori ai Școlii de Sudură de la Arad. Printre cursanții din această serie s-a regăsit și un egiptean (căsătorit în Timișoara), dar și absolvenți de facultate, care au conștientizat că această meserie, pe lângă faptul că este foarte bine plătită, este și foarte căutată pe toate meridianele globului și, aș plusa eu, în curând va fi nevoie de sudori profesioniști și pe romantica Lună și pe (încă) inospitaliera planetă Marte.
După terminarea celor două probe de examen, cursanți, profesori și invitați, păstrând, desigur, distanța fizică necesară, s-au reunit în curtea sediului filialei, unde cursanților li s-au inmânat diplome festive (deocamdată), până ce vor intra în posesia diplomei ce va atesta însușirea meseriei de sudor și, de asemenea, a fost premiată și cea mai veche sudorită, Maria Avrămuț, cu 39 de ani de activitate ca sudor. Și tot aici, întreaga suflare a fost învitată de ospitalierul Ioan Marin Crișan, directorul școlii, la o masă festivă cu preparate la ceaun, stropite cu ”lichide penetrante”, eveniment prilejuit de tradiționala ZIUĂ a SUDORULUI.
”Tinerii au ajuns la ora actuală la concluzia că este necesar să investească în ei înșiși, adică să aibă o meserie, căci nu toate facultățile sunt rentabile. Or, merseria de sudor este o meserie bănoasă și se cere în toată Europa. Un începător plecat de la noi, câștigă acolo încă de la angajare în jur de 1800 de euro. Dar și aici, în România, oriunde ar lucra ca și sudor, este plătiti de la 500 euro în sus. Iar școala noastră este recunoscută pe plan european. Acum 3 ani, de exemplu, am fost la o competiție în Estonia, unde au participat 36 de țări și am luat locul 6. În acest moment avem o echipă tânără de profesori și lectori și intenționjăm ca pe viitor să ridicăm nivelul școlii, introducând sudura robotizată și operatori CNC. În concluzie, și în viitor sudura va fi o meserie de care va fi nevoie și, să nu uităm că este și foarte bine plătită”, a punctat Ioan Marin Crișan, directorul Școlii de Sudură din municipiul nostru.
Vasile de Zărand