De ce să cureți periodic jgheabul și burlanul sistemului pluvial?
Pentru a răspunde întrebării din titlu, trebuie să știm mai întâi care este rolul jgheabului și al burlanului. Cu alte cuvinte, care este rolul sistemului de drenare a apei pluviale.
Pornind de la faptul că ambele piese sunt elemente de bază ale sistemului pluvial, funcția lor fiind aceea de a prelua apa acumulată pe acoperiș în urma precipitațiilor și de a o evacua cât mai departe de fundația casei, ne putem imagina ce s-ar întâmpla dacă acestea nu ar fi curățate corespunzător.
Cât este de importantă curățarea periodică a jgheaburilor și a burlanelor?
Pentru ca sistemul pluvial să fie perfect funcțional, nu este suficient un montaj al jgheabului și al burlanului realizat corect, ci este foarte importantă și curățarea periodică a acestor elemente.
La începutul iernii este chiar vitală o astfel de operațiune. De ce? La sfârșitul toamnei, la nivelul acestor elemente ale sistemului pluvial se acumulează o cantitate însemnată de frunze, praf și material vegetal care formează un dop, blocând circulația apei. Prin blocarea/înfundarea jgheaburilor și a burlanelor, apa stagnează și permite, ulterior, dezvoltarea vegetației în jurul acestora.
De asemenea, să presupunem că jgheaburile și burlanele sunt doar parțial înfundate. Chiar și în aceste condiții pot apărea probleme, în sensul că scurgerea apei s-ar realiza parțial și, pe alocuri, incorect, existând riscul ca aceasta să ajungă pe fațada casei sau chiar la baza construcției.
O astfel de situație trebuie evitată, pentru că, odată ce structura de rezistență este afectată de umezeala din sol sau de acțiunea directă a fluxului de apă, cu timpul există riscul ca pereții să se crape și chiar să se prăbușească. Iată cum ignorarea unei activități atât de simple, cum este curățarea jgheaburilor și a burlanelor, poate avea efecte dezastruoase!
Cum se curăță burlanul și jgheabul sistemului pluvial?
Curățarea jgheaburilor și a burlanelor este necesară în orice anotimp, însă toamna și iarna verificările trebuie făcute temeinic. Tot ce ai de făcut este să te urci pe o scară pentru a ajunge la nivelul acestor elemente, după care să îndepărtezi cu atenție frunzele, materialele vegetale și nonvegetale existente cu ajutorul unei lopeți de mici dimensiuni, iar apoi să le colectezi într-o găleată – asta pentru jgheaburi.
Cât despre burlane, dacă prezintă extensii paralele cu solul, acestea se vor demonta, iar, ulterior, burlanele se vor umple cu apă prin partea superioară. Dacă apa trece cu greu și nu ies suficient de multe depuneri, apelează la un șarpe de desfundat țevi.
Dacă nu dispui de suficient timp să faci singur toate acestea, cere ajutorul unei echipe de specialiști. Aceasta nu doar că va curăța eficient și rapid sistemul pluvial, dar, în cazul în care elementele vor trebui demontate, va ști de ce este nevoie pentru ca montajul jgheabului și al burlanului, după curățare, să se realizeze perfect, exact ca înainte.
RoofArt – jgheaburi și burlane metalice din oțel suedez
Compania RoofArt este, din 2001 de când s-a înființat, promotoarea soluțiilor de acoperiș durabile, fiabile și de o calitate ireproșabilă.
Produsele emblemă ale acesteia, sistemul pluvial Scandic® și țigla metalică Umbrella®, sunt ambele realizate din oțel de origine suedeză, furnizat companiei de marele concern suedez SSAB. Principalul avantaj al acestui material este rezistența incredibil de mare în fața condițiilor climatice nefavorabile, dar și în fața ruginii. Nu este de mirare de ce a fost ales tocmai pentru a proiecta unul dintre cele mai fiabile sisteme pluviale de pe piața din România.
Un jgheab și un burlan metalic – cele mai solide elemente din cadrul sistemului pluvial Scandic® – sunt mult mai ușor de curățat, grație suprafeței lucioase care face ca depunerea și prinderea frunzelor și a prafului să fie dificile. Cu toate acestea, și lor le trebuie acordată atenția necesară.
Dacă vrei ca întreținerea și curățarea sistemului să îți ia mai puțin timp și să se realizeze mai facil, alege sistemul pluvial Scandic® de la RoofArt, despre care poți citi mai multe pe site – roofart.ro.