De câte boostere de vaccin COVID vom avea nevoie. Sunt dozele repetate de rapel o soluție?
Stimularea anticorpilor la nesfârșit ar putea să nu fie o strategie practică sau durabilă, spun oamenii de știință. Asta deși la sfârșitul anului trecut, studiile au arătat că a treia injecție (booster) de COVID a fost eficientă pentru a oferi o mică protecție suplimentară împotriva infecțiilor - în special împotriva variantei Omicron, scrie revista online Scientific American.
Unele țări oferă acum chiar și a patra doză, dar oamenii de știință spun că stimularea nesfârșită a sistemului imunitar ar putea să nu fie o strategie viabilă și nici modul în care aceste vaccinuri au fost menite să fie utilizate.
„Suntem într-un teritoriu totalmente neexplorat pentru vaccinologie”, spune Danny Altmann, imunolog la Imperial College London. „Ne-am lovit de un program de facto, de amplificare frecventă a stimulilor imunologici ca măsură de urgență, dar acest lucru chiar nu pare a fi calea ce ar trebuie s-o urmăm.”
La începutul lunii ianuarie, Israelul a început să ofere a patra doză persoanelor în vârstă și imunitate slabă și lucrătorilor din domeniul sănătății, sperând să protejeze grupurile vulnerabile de un val de infecții cu Omicron, spune Ran Balicer, specialist în sănătate publică la Institutul de Sănătate Clalit din Tel Aviv. Datele preliminare din Israel au arătat că o a patra doză reduce riscul de infecție și boli severe.
Devine sezonier vaccinul Covid, la fel ca cel gripal
Dar cercetătorii dezbat dacă o a treia doză va fi suficientă pentru a oferi imunitate de durată împotriva Omicron și a variantelor emergente la majoritatea oamenilor - sau dacă o a patra doză, ori chiar rapeluri regulate, vor fi necesare, așa cum sunt pentru gripă.
Unii cercetători spun că răspunsul depinde de efectul dorit – dacă rapelurile sunt menite să prevină infecțiile și să încetinească transmiterea virusului sau dacă scopul este de a reduce variantele severe și de a ține oamenii departe de spital. Alții indică dovezi că dozele suplimentare ar putea lărgi suficient răspunsul imunitar pentru a recunoaște noi variante. Majoritatea sunt de acord că avem nevoie de vaccinuri noi care să ofere o protecție mai largă împotriva variantelor viitoare.
Omicron schimbă regulile
Omicron a schimbat modul de gândire în jurul dozelor booster, spune Alejandro Balazs, imunolog la Institutul Ragon din Cambridge, Massachusetts. Asta pentru că, în fața acestei tulpini, persoanele considerate anterior ca fiind complet vaccinate au acum „un răspuns de anticorpi care este insuficient pentru a preveni infecțiile”, spune el.
Pe măsură ce focarele Omicron s-au răspândit, au fost folosite doze booster pentru a crește nivelurile de anticorpi neutralizanți, pentru a reduce cazurile și pentru a reduce presiunea asupra spitalelor. Dar îngrijorarea este că astfel de doze nu blochează infecțiile pentru mult timp.
Datele din Israel – colectate între iunie și noiembrie anul trecut, când Delta era dominantă – și detaliate online înainte de evaluarea intraspitalicească, indică faptul că imunitatea de la o a treia injecție (amplificator de ARNm) scade în câteva luni, dezvăluind scăderea după două doze.
Datele din lumea Marea Britanie, colectate la sfârșitul anului 2021, sugerează că imunitatea de la dozele booster ar putea scădea și mai repede la Omicron decât împotriva Delta. Cu toate acestea, un alt studiu de laborator, sugerează că anticorpii de neutralizare provocați de o a treia doză ar putea susține protecție împotriva infecțiilor cu Omicron până la patru luni.
Dozele nesfărșite nu reprezintă o soluție
Deoarece protecția împotriva amelioratoarelor ar putea fi de scurtă durată, distribuirea de doze nesfârșite – potențial în detrimentul imunizării persoanelor nevaccinate din țările cu venituri mici – nu este o strategie globală „viabilă sau rezonabilă” pe termen lung, spune Kanta Subbarao, virolog la Institutul Peter Doherty pentru Infecție și Imunitate din Melbourne, Australia.
Și, într-o declarație publicată pe 11 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că „o strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de rapel din compoziția originală a vaccinului este puțin probabil să fie eficientă”.
Dozele repetate de rapel ale vaccinurilor existente reduc considerabil protecția împotriva tulpinilor viitoare, spune Miles Davenport, imunolog computațional la Universitatea din New South Wales din Sydney, Australia. Noile vaccinuri care vizează variante specifice ar putea fi mult mai eficiente, adaugă el.
Rămâne de văzut dacă patru injecții măresc nivelurile de anticorpi care blochează infecțiile mai mari decât o a treia doză, spune Davenport, dar asta nu a descurajat națiuni precum Chile, Cambodgia, Danemarca și Suedia să ofere a patra doză unor grupuri specifice.
Doza 4, la cel puțin patru luni de la rapelul 3
Datele preliminare publicate din Israel săptămâna aceasta, despre participanții la studiu cu vârsta peste 60 de ani, sugerează, totuși, că o a patra doză, la cel puțin patru luni după o a treia injecție, revigorează nivelul de anticorpi, dublează rezistența împotriva infecției cu Omicron și triplează protecția împotriva spitalizărilor, comparativ cu doar trei injecții.
Acoperire largă și protecție de lungă durată
Alte studii, care au analizat diferite părți ale răspunsului imunitar al corpului, sugerează că o a treia injecție ar putea oferi deja o imunitate de lungă durată în majoritatea cazurilor. Protecția împotriva bolilor severe pare mai durabilă și se datorează probabil celulelor B și celulelor T de memorie, care rămân capabile să lupte cu Omicron chiar dacă numărul anticorpilor scade.
Datele din Statele Unite, Marea Britanie și Israel arată că o a treia injecție (de rapel) a unui vaccin ARNm protejează majoritatea oamenilor împotriva spitalizării timp de până la cinci luni împotriva Delta - și timp de trei luni sau mai mult împotriva Omicron. Această imunitate mai durabilă „scădea, de asemenea, dar într-o măsură mai mică”, spune Balicer, ceea ce înseamnă că o a treia injecție ar putea fi suficientă pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a oamenilor.
Lucrările conduse de Balazs sugerează în continuare că o a treia doză de vaccin ARNm (care sunt utilizate în mare măsură în Occident) nu numai că restabilește nivelurile de anticorpi, ci și potențial extinde răspunsurile la variante. După acel rapel, „anticorpii văd de fapt Omicron, acolo unde efectiv nu îl vedeau înainte”, spune el.
„Sperăm că această a treia injecție este suficientă”
„Sperăm că această a treia injecție este suficientă” pentru majoritatea oamenilor pentru a preveni bolile severe și pentru a oferi o anumită protecție împotriva infecțiilor, adaugă Balazs. Dar unele studii sugerează că persoanele care sunt imunizate cu vaccinuri cu virus inactiv - cum ar fi CoronaVac și Sinopharm din China, care sunt utilizate pe scară largă în țările cu venituri medii și mici - ar putea avea nevoie de două doze suplimentare de vaccin ARNm pentru a combate Omicron.
Altmann spune că, având în vedere diferite niveluri de imunitate naturală față de infecțiile anterioare în comunitățile din întreaga lume și cu oamenii care au avut multe combinații de vaccinuri, „ar putea fi nevoie să inspirăm adânc și să reevaluăm care abordări oferă cu adevărat cea mai durabilă imunitate atunci când sunt suprapuse. pe ceea ce avem până acum”.
Vaccinul cu efect lung, soluție mai bună decât boostere la nesfârșit
În loc să administrezi injecții de rapel nesfârșite, spune Balicer, o modalitate mai bună de a încetini pandemia ar fi dezvoltarea de noi vaccinuri care „au un efect mai lung și de durată și care să permită o protecție adecvată împotriva mai multor tulpini existente și emergente”.
Primele date despre vaccinurile specifice Omicron sunt așteptate în câteva luni – deși chiar și asta ar putea fi prea târziu, având în vedere cât de repede se răspândește varianta. Ar fi de preferat un vaccin pan-coronavirus care să acopere toate tulpinile, precum și virușii înrudiți, dar încă „nu este clar dacă acest lucru va fi posibil”, spune ecologistul Marm Kilpatrick de la Universitatea din California Santa Cruz. „Există întotdeauna o incertitudine substanțială atunci când avem de-a face cu evoluția virală.”
Peter McIntyre, specialist în boli infecțioase la Universitatea Otago din Dunedin, Noua Zeelandă, susține că, până când vom avea noi vaccinuri, strategiile ar trebui să acorde prioritate protecției persoanelor împotriva bolilor severe, să protejeze grupurile vulnerabile și să utilizeze antivirale pentru a ține oamenii departe de spital.
„Trebuie să ne concentrăm foarte mult pe protecția împotriva bolilor severe”, spune el. „Acesta este criteriul după care ar trebui să ne judecăm.”
Sursa: realitatea.net