Cuminţenia Pământului rămâne statului, însă Ministerul Culturii cere 6 milioane de euro de la români pentru statuie
"Cumințenia pământului", opera lui Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat o ofertă de 11 milioane de euro, a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. Ministerul are mai puţin de jumătate din sumă, pentru restul urmând să apeleze la metoda subscripţiei publice.
"Cumințenia pământului", opera sculptorului Constantin Brâncuși, rămâne statului român, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro.
"Proprietarii "Cumințeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională", a scris, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
Detaliile campaniei de subscripție vor fi anunțate în perioada următoare, precizează ministrul.
Ministrul Culturii declarase recent că statul român ''a negociat prost'' cu proprietarii lucrării lui Constantin Brâncuși - ''Cumințenia pământului'' -, într-un mod jignitor pentru aceștia.
"Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (...) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari", a spus Alexandrescu, într-o întâlnire informală cu presa.
El a precizat atunci că a obținut, printr-un memorandum adresat Guvernului de către Ministerul Culturii, permisiunea ca în numele Executivului să renegocieze cumpărarea acestei lucrări cu proprietarii ei și a numit comisia pe care o va conduce în acest scop.
"În măsura în care vom ajunge la un acord vom putea să cumpărăm lucrarea astfel încât ea să rămână în circuitul public. De fapt asta e discuția: noi recunoaștem în totalitate dreptul proprietarilor de a dispune de lucrare, de a o vinde, dacă doresc. Chestiunea este să vedem dacă ajunge în patrimoniul unei persoane private și rămân într-o colecție inaccesibilă, sau, dacă, într-un fel sau altul, poate să rămână într-unul din muzeele importante din România, astfel încât să fie văzută de români și de străini care vin în România. Asta e discuția, dar ea trebuie să plece de la faptul că această operă de artă a fost retrocedată proprietarilor și ea aparține de drept proprietarilor. Statul român nu se poate prevala de niciun fel de avantaje, după ce ea a avut soarta pe care a avut-o", a arătat Alexandrescu.
Sursa romaniatv.net