Cum sunt afectate asociațiile de proprietari de noile reglementări fiscale
În urma recentelor modificări legislative, intrate în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial, privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, asociațiile de proprietari trebuie să se conformeze unor noi reguli ce vizează limitarea plăților în numerar și interzicerea creditărilor la asociaţii. Potrivit reprezentanţilor Uniunii Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), aceste schimbări radicale au un impact imediat asupra modului în care asociațiile de proprietari îşi desfăşoară activitatea.
„Una dintre modificările semnificative este limitarea plăților în numerar între persoane juridice. Conform noilor reguli, plățile în numerar între ele nu pot depăși suma de 1.000 de lei şi anume, o factură de la un furnizor de 1.500 lei, poate fi plătită 1.000 lei în numerar, iar diferenţa de suma, indiferent când se achita, se achita doar prin bancă. De asemenea avem un plafon maxim de 2.000 de lei pe zi pentru toate operaţiunile în relaţia cu persoane juridice/PFA. Această schimbare poate afecta modul în care asociațiile de proprietari gestionează plățile către furnizori.
O altă modificare importantă se referă la interzicerea creditărilor și restituirilor de creditare în numerar. Orice operațiune de creditare a asociațiilor se va face exclusiv prin contul bancar.
În concluzie, noile reglementări legislative au adus schimbări semnificative în modul în care asociațiile de proprietari își gestionează partea financiară. Limitarea plăților în numerar între persoane juridice, interzicerea creditărilor de societate și restituirilor de creditare în numerar, sunt doar câteva dintre măsurile impuse de legislația recentă. Aceste modificări cer asociațiilor de proprietari să fie mai atente și să își adapteze procedurile financiare în consecință”, susţine Anca Herbei, preşedinta ULALA.
Foto: Arhiva