Cum evoluează focarele de COVID-19 de la Sâmbăteni și Seleuș; în județ sunt 24 de comune și orașe afectate (VIDEO) / UPDATE: Reprezentanții CJA susțin că Aradul ține sub control răspândirea cazurilor de coronavirus
Dacă săptămâna trecută vorbeam de un focar de coronavirus la Sâmbăteni și focare mai mici la Sântana și Covăsânț, situația s-a schimbat în ultimele zile și nu în bine. Un nou focar a fost descoperit la Seleuș, unde atât primarul, cât și viceprimarul, un medic din comună și mai mulți angajați ai Primăriei au fost confirmați cu COVID-19. Informațiile au fost furnizate în cadrul unei conferințe de presă organizate la Consiliul Județean Arad, la care au participat președintele Iustin Cionca, Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu, directorul Spitalului Județean și Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.
Update 1 Reprezentanții CJA susțin că Aradul ține sub control răspândirea cazurilor de coronavirus
Potrivit reprezentanților CJA, Aradul ține sub control răspândirea cazurilor de coronavirus. În cele ce urmează vă prezentăm comunicatul de presă al instituției.
-localitățile Sâmbăteni și Seleuș nu intră în carantină, dar se face o anchetă epidemiologică strictă
-la Seleuș toată conducerea Primăriei este bolnavă de Covid-19
-125 de cazuri Covid-19 în județ, dintre care numai 56 de internați, ceilalți au refuzat spitalizarea. Spitalul are pregătite 311 paturi.
-la DSP Arad, dintre cei testați la cerere, să poată pleca în concediu, aprox. 7% au fost depistați bolnavi de Covid. Dintre cei testați la cerere la Spitalul Județean procentul este de aprox. 1%.
-avem bolnavi COVID-19 din 24 comune și orașe din județul Arad
-la Spitalul Județean, 96 de teste în interval de 40 de minute
-urmează controale mari la firmele care transportă muncitorii în zonele industriale
La sediul Consiliului Județean Arad a avut loc astăzi o conferință de presă despre evoluția Covid-19 în județul nostru. Au participat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad în perioada pandemiei, Florina Ionescu, manager interimar al Spitalului Județean dr. Horia Timiș, directorul DSP Arad.
„De la ultima noastră întâlnire într-o săptămână numărul cazurilor COVID-19 a crescut exploziv la nivel național și, din păcate, și Aradul are astăzi focare active în câteva localități. Avem astăzi 125 de bolnavi COVID-19 la nivelul județului dintre care numai 56 sunt internați la spital, adică mai puțin de jumătate. Asta ne îngrijorează cu adevărat fiindcă toată lumea trebuie să înțeleagă că răspândirea virusului este extrem de dificil de prevenit în condițiile în care unii dintre bolnavi sunt pe stradă. Situația la zi ne arată că avem 40 de bolnavi la Sâmbăteni, de unde virusul a ajuns și la Covăsânț, Lipova și la Sântana. Un alt focar este la această oră comuna Seleuș, unde avem 24 de cazuri. Aici este o situație deosebită pentru că toată conducerea Primăriei este afectată de această boală. Au fost testați pozitivi primarul Branc, dar și viceprimarul Mila, un medic din comună și mai mulți angajați din primărie.
În această dimineață avem bolnavi COVID-19 din 24 comune și orașe din județul Arad. În cursul zilei de ieri am fost informați că vom primi la Arad și pacienți din Timișoara, dar tot ieri seară ni s-a comunicat că s-a găsit o soluție pentru aceștia prin deschiderea unui nou corp de spital în orașul de pe Bega. Asta nu înseamnă că nu vom fi pregătiți și noi atât pentru pacienții din județul Timiș, cât și pentru cei din județul Arad.
Am fost informat că în cursul zilei de azi bolnavii COVID-19 din Arad au fost transferați la Spitalul TBC acolo unde funcționează și Secția de Boli Infecțioase și că sunt pregătite și spitalele suport (Municipalul, Promagistica și, evident, spitalul de campanie de la Expo Arad)” – a declarat președintele Iustin Cionca.
Datorită numărului mare de solicitări pentru testarea PCR, Spitalul Județean a făcut demersuri pentru extinderea capacității de lucru cu un extractor automat cu o capacitate de 96 de teste în interval de 40 de minute. Rezultatele testării la cerere sunt eliberate, începând de ieri și în limba engleză. Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Florina Ionescu, a precizat:
„În contextul creșterii numărului de pacienți confirmați cu SARS CoV-2 am luat săptămâna aceasta noi măsuri la nivelul spitalului:
-La ora actuală avem 202 locuri pentru pacienții pozitivi suspecți;
-S-au redeschis secțiile COVID-19 de la spitalul din Grădiște. Coordonatorul acestora rămâne medicul Adrian Wiener iar activitatea medicală va fi asigurată de medici infecționiști și pneumologi. Aici sunt disponibile 103 paturi, dintre care 12 pe Compartimentul ATI Covid;
-Nouă paturi unt disponibile pe Compartimentul de Boli Infecțioase Copii;
-Avem paturi pentru pacienții pozitive și pe diferite secții precum Obstetrică Ginecologie, Cardiologie, Neonatologie;
-76 de paturi sunt alocate pe secțiile destinate pacienților suspecți. În cazul în care numărul pacienților pozitivi va crește și aceste locuri nu vor fi suficiente avem pregătite paturi pe alte secții pentru a putea ajunge la un total de 311, din care 236 pentru pacienții pozitivi;
-Menținem circuitele separate pentru tratarea pacienților cu afecțiuni non-COVID;
-Cabinetele medicale din cadrul Ambulatorului rămân deschise pentru pacienții care au nevoie de consulturi de specialitate. Programarea se face telefonic iar pacienții vor trece prin triaj epidemiologic”.
Dr. Gheorghe Domșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, coordonatorul Grupului de Suport, a declarat în cadrul conferinței de presă, că o cauză a situației în care ne aflăm este că tot mai multă lume nu mai respectă regulile, nu poartă mască și nu respectă distanțarea socială. Dr. Domșa a făcut un apel la medicii de familie să acorde atenție la modul în care își fac programările și la respectarea regulilor de protecție, cu atât mai mult cu cât atât la Sâmbăteni, cât și la Seleuș, medicii de familie au fost testați pozitiv.
Directorul DSP Arad, Horia Timiș, a declarat:
„Focarele apar acolo unde nu se respectă regulile. Presiunea pe instituții și pe sistemul medical este foarte mare. Dacă nu se respectă regulile și nu se înțelege în comunitate ce importante sunt aceste măsuri, nu vom putea opri, prin mijloace proprii, fără colaborare comună, extinderea. Ieri împreună cu Inspecția Sanitară de Stat am vizitat o parte din zona industrială și am constat că în companiile mari, unde sunt reguli foarte stricte, lucrurile acestea se respectă.
Fac un apel la firmele de transport să respecte regulile de protecție ale angajaților, pentru că există un risc de infectare având în vedere că aceste autovehicule transportă muncitori pe distanțe mari. DSP, împreună cu Poliția județului Arad, și la ora aceasta demarează controale pe această temă, care se vor înteți în următoarele zile. Avem un plan de control a tot ce înseamnă mijloace de transport, în special zone de inflexiune socială, acolo unde există riscul de contaminare.
În ce privește focarul de la Sâmbăteni, acesta a intrat în faza de platou. Cât timp se menține faza de platou, s-a oprit extinderea focarului. Continuăm testarea și ancheta epidemiologică. Dacă suntem în faza de platou și numărul de cazuri va descrește înseamnă că focarul de la Sâmbăteni într-o săptămâna, maxim două, va fi eradicat. Dacă însă ne vom confrunta cu o creștere exponențială, avem o problemă și luăm în calcul măsuri drastice.
La Seleuș, focarul a generat 20-30 de pozitivi la ora actuală. În jurul acestor pozitivi se fac în continuare anchetele epidemiologice. Cu siguranță vom identifica în cursul săptămânii și alți pozitivi, iar asta ne va oferi o imagine a cât de mare este focarul de la Seleuș. Urmărim dacă intrăm în creștere exponențială și vă zic acest lucru pentru că evităm măsurile drastice și cu ajutorul comunității ne dorim să stopăm acest focar. Toți contacții au fost izolați la domiciliu.
Deocamdată nu luăm în calcul carantinarea localităților Sâmbăteni sau Seleuș.
Colaborarea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență este foarte bună.
PCR-ul de la Direcția de Sănătate Publică poate să ducă, pe Programul Național, 124 de teste pe zi. Avem și 24 de teste pe zi pe care le putem face contra cost, dar până în august s-au epuizat deja toate locurile. Avem o capacitate limitată de a acționa, atât ca resurse umane, cât și ca resurse materiale”.
În cadrul conferinței de presă a mai fost făcută public o informație inedită: la DSP Arad, dintre cei testați la cerere, să poată pleca în concediu, aprox. 7% au fost depistați bolnavi de Covid. Dintre cei testați la cerere la Spitalul Județean procentul este de aprox. 1%.
Iustin Cionca, președintele CJA, a ținut să informeze opinia publică că în momentul de față 125 de arădeni au fost diagnosticați cu coronavirus, dintre care doar 56 sunt internați în spital. „Ceilalți sunt acasă, lucru care ne îngrijorează. Trebuie să înțelegem cu toții că răspândirea virusului e extrem de dificil de prevenit în condițiile în care unii dintre bolnavi nu respectă măsura carantinării și din informațiile pe care le avem de la DSP sunt întâlniți pe stradă. Avem 40 de bolnavi la Sâmbăteni, de unde virusul a ajuns în localități cum ar fi Covăsânț, Sântana și chiar Lipova. Un alt focar este comuna Seleuș, unde avem deja 24 de cazuri. Avem bolnavi COVID-19 în 24 de comune și orașe din județul Arad”, a declarat Iustin Cionca.
Fără carantină deocamdată
Referindu-se la situația de la Sâmbăteni, Horea Timiș, directorul DSP, a ținut să precizeze că după ce a existat o creștere exponențială de zece cazuri pe zi, s-a ajuns într-o fază de platou, ceea ce dă speranțe specialiștilor că focarul ar putea fi închis, dacă lucrurile rămâns sub control, într-o săptămână sau două. La Seleuș urmează să se facă anchete epidemiologice, ceea ce va duce, în opinia lui Timiș, la identificarea de noi pacienți pozitivi. „De joi, de la identificarea focarului, toți contacții au fost izolați, au fost testați și sunt la domiciliu. Acum, acești pozitivi trebuie diagnosticați de un cadru medical. Primii nouă pacienți de la Seleuș au ajuns la Spitalul Județean. Urmează să-i programăm pe următorii în funcție de comorbidități, de vârstă, pentru că avem resurse umane și materiale limitate”, a ținut să menționeze directorul DSP. Timiș mai spune că în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a opus instituirii unor măsuri de carantinare a localităților din județ afectate de coronavirus, pentru că pe lângă rata de răspândire a bolii trebuie să se țină seama de contextul local și de contextul economic. „Exact cum la Sâmbăteni s-a ajuns într-o fază de platou, ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple și la Seleuș”, a mai spus Horia Timiș.
Apel către medici
La rândul său, Gheorghe Domșa a făcut făcut un apel la adresa medicilor să respecte programările, măsurile de protejare individuală și distanțarea socială, în condițiile în care, atât la Sâmbăteni, cât și la Seleuș au fost medici care au fost depistați cu coronavirus. „Dacă noi respectăm regulile, și sistemul sanitar face față. Dacă se respectă regulile, lucrurile sunt aproape controlabile”, a spus Domșa.
În ceea ce o privește, Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a prezentat măsurile luate la nivelul unității, după ce numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească și în județ. „Avem 202 locuri alocate pentru pacienții pozitivi și suspecți. Dacă numărul pacienților va crește, am pregătit până la 311 paturi”, a spus Florina Ionescu. De menționat că Spitalul COVID din Grădiște a fost redeschis, iar dacă se impune pacienții vor fi internați și la fostul Spital Municipal.