Cum a fost salvată TVR şi cine va acoperi desfiinţarea taxei radio-tv
Televiziunea şi radioul publice vor continua să funcţioneze şi după desfiinţarea raxei radio-tv. Românii nu vor mai plăti direct această taxă prin abonamentul la compania de electricitate, ci indirect, prin alocare bugetară. Proiectul de buget pe 2017 este foarte generos, având prevăzută o alocare aproape dublă faţă de veniturile de anul trecut ale TVR. Numai că, avertizează analiştii media, un buget alocat prin vot politic poate afecta independenţa editorială a televiziunii, şi aşa destul de "şifonată".
După ce ani la rândul şefii Televiziunii Publice au susţinut necesitatea majorării taxei radio-tv, ca să acopere pierderile mari ale televiziunii publice, PSD a decis la sfârşitul lui 2016 că este mai bine ca această taxă să nu mai fie plătită direct de contribuabil. Prima variantă a proiectului de buget pentru 2017 arată că românii vor contribui, indirect, cu mai mulţi bani pentru programele TVR. Guvernul intenţionează să majoreze de peste şapte ori bugetul Televiziunii Publice, până la 950 de milioane de lei, pentru a contrabalansa anularea taxei radio-tv decisă prin legea Dragnea. Practic, guvernanţii ar dubla acum veniturile TVR faţă de anul 2015, când încasările totale ale televiziunii publice au fost de aproape jumătate de miliard de lei, conform celui mai recent raport de activitate.
Prima variantă publică a proiectului de buget pentru 2017 prevede o alocare financiară de 950 de milioane de lei pentru Televiziunea Publică, cu 53% mai mult faţă de ce a promis liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care a desfiinţat taxa radio-tv.
În toamna anului trecut preşedintele PSD promitea în plenul Parlamentului un buget de 620 de milioane de lei pentru TVR. Astfel, Liviu Dragnea majora cu 120 de milioane de lei bugetul total al TVR, care în anul 2015 a avut încasări totale de aproximativ 500 de milioane de lei.
Citeste mai mult pe romaniatv.net