„Cui i-e frică de Virginia Woolf”, de la Teatrul Odeon din București – în a doua seară a FITCA 2022
Carmen Tănase și Adrian Titieni formează, alături de Ioana Mărcoiu și Silvian Vâlcu, distribuția spectacolului care deschide cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Este vorba despre „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, de Edward Albee, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Producția Teatrului Odeon se joacă joi, 24 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
„Dramaturgul Edward Albee a scris piesa bazându-se pe relația unor prieteni apropiați, cineaștii experimentali Willard Maas și Marie Menken, la 34 de ani, aceeași vârstă pe care regizorul Alexandru Mâzgăreanu a împlinit-o recent. Andy Warhol spunea despre cuplul Willard și Marie, că „ (...) au fost ultimii dintre marii boemi. Au scris, au filmat și au băut - prietenii lor i-au numit «bețivi cărturari»”. «Cui i-e frică de Virginia Woolf? » sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) - denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui - cu o relație turbulentă și aproape ruinată.” – spun creatorii spectacolului
„«Cui i-e frică de Virginia Woolf? ” de Edward Albee este o piesă construită pe subtilităţi. Tensiunea care se acumulează între personaje provine din acest război de gherilă dus de doi soţi care se pândesc şi atrag în jocurile lor ciudate un alt cuplu, novice în tacticile avansate de convieţuire în căsnicie. Spectacolul montat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Odeon nivelează întrucâtva aceste asperităţi ale textului şi optează pentru o şlefuire a personajelor. Crescendo-urile de intensitate urcă în decibeli până când sunt sparte de un strigăt, distanţele par că rămân mereu constante între personaje, într-o mişcare geometrică prin spaţiul de joc, ritmul descrie de câteva ori aceeaşi curbă gaussiană foarte simetrică.” – scria Alina Epingeac în revista Amfiteatru
Traducerea textului poartă semnătura lui Ionuț Grama. Scenografia este realizată de Andrada Chiriac, costumele – de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica – de Alexandru Suciu.
Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.