Cu un alt Dragoș Pătraru la Continental Arad
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 20 octombrie, Irina Onescu, primărița Petrișului, ne-a făcut surpriza de a-l aduce (și) la Arad pe Dragoș Pătraru, celebrul realizator al emisiunii ”Starea nației”.
Slobod la gură cum îl știm, Dragoș Pătraru a vorbit peste patru ore într-o sală a Hotel Continental Astoria plină ochi de o lume ce-i sorbea cuvintele de pe buze.
Surpriza de proporții (cel puțin pentru mine) a fost că malițiosul jurnalist, dezinvoltul pamfletar, acidul realizator tv ESTE dublat de un intelectual avizat, cu lecturile la zi, entuziasmat deopotrivă de istoricul Yuval Noah Harari, cu ale sale trei tomuri de succes apărute la Editura Polirom, de specialistul în neuroștiințe David Eagleman (”Creierul - povestea noastră”, ”Incognito”) și de sociologia contemporană.
La finalul întâlnirii invitatul a răspuns cu promptitudine întrebărilor, nedumeririlor și bârfelor venite din public, autorul ”Stării nației” aflându-se, din câte am înțeles, într-un turneu săptămânal prin țară, pentru a lua pulsul ... ”nației”. Și s-a vorbit, slavă Domnului, despre vrute și nevrute, de la ”starea” actuală a partidelor politice, la progresele indiscutabile făcute de România în familia UE.
Dar ceea ce m-a întristat puțin pe mine spre sfârșitul discuției a fost faptul că, la rugămintea de a i se sugera pe cine să mai invite în emisiune la ” Starea nației”, din sală s-au vehiculat tot felul de nume de personalități și profesii, numai de scriitori români contemporani NU !!! (Andrei Pleșu și Mircea Dinescu nu intră la socoteală, primul fiind filosof, iar cel de-al doilea este acum un ”fermier liric”).
Ori, dacă pe vremea comunismului, așteptam cu toții cu sufletul la gură (și cumpăram pe sub mână) romane de Augustin Buzura, Nicolae Breban și Marin Preda, iată că astăzi scriitorii români contemporani (adică ”preoții” care au în păstrare ADN-ul limbii, principala identitate a unei nații) au devenit halucinant de nesemnificativi. Care să fie cauza? Iată o posibilă temă pentru revista lunară pe care Dragoș Pătraru intenționează în viitorul apropiat să o scoată!
Iar atunci când, după încheierea discuțiilor, autorul a anunțat că dă autografe pe cele două cărți ale sale (”Starea nației” și ”Unde nu-i cap, vai de picioare”), s-a format o coadă la cărți exact ca pe vremea ... ”comunismului nemuritor”.
Semn că, totuși, nu e totul pierdut!!!
Vasile de Zărănd