Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Criza refugiaților. Pro sau Contra

Exodul refugiaților din Siria, Libia și Afganistan reprezintă cea mai gravă dintre problemele cu care se confruntă Europa în prezent. Putem evidenția diferențele dintre țările care sunt primitoare sau nu cu imigranții, pe baza declarațiilor sau statisticilor.

În prezent 4,1 milioane de imigranți sunt pe fugă dintr-o țară în care de peste patru ani se duce un război civil. Unele țări au luat hotărârea de a primi imigranți, altele sunt sceptice dar există țări care refuză categoric să sprijine refugiații.

Criza refugiaților. Pro sau Contra
Comentează 0

În rândurile care urmează vom arăta ce măsuri s-au luat pentru a combate această criză

Turcia: 1.900.000

Remarcabil, această țară adăpostește acum aproape jumătate dintre refugiații sirieni.

Turcia este prima destinație pentru familiile care își părăsesc căminele din cauza războiului. Cifrele furnizate de ONU ne arată că masele de refugiați sunt atât de vaste încât 14% dintre ele sunt adăpostite în tabere și mai mult de jumătate sunt sub vârsta de 17 ani

 

Liban: 1.100.000

În Liban situația este una alarmantă cei 1,1 milioane de refugiați sirieni aflați pe teritoriul țării impun o creștere cu 25% a populației, ea fiind la începutul crizei de doar 4,4 milioane de locuitori.

Aceste cifre fac ca Libanul să fie țara cu cea mai mare concentrație de refugiați pe cap de locuitor, spun reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite. Libanul împarte, de asemenea, granița cu Siria.

Iordania: 629.000

Iordania oferă adăpost pentru un număr mare de refugiați din Siria, Irak, Somalia și Sudan, dar sirienii constituie majoritatea populației de refugiați.

Iordania are o istorie în ceea ce privește adăpostirea refugiaților. Aproape jumătate din populația țării, 7 milioane de locuitori sunt de origine palestiniană. Cu toate acestea, primirea refugiaților sirieni poate avea un impact negativ asupra opiniei publice din Iordania. Aproximativ 20% dintre imigranții sirieni trăiesc în tabere.

Irak: 249.000

Ca și Siria, Irakul a fost și este ținta atacurilor lansate de ISIS, grupul islamist extremist care a capturat porțiuni din ambele țări, formând după cum spun ei Califatul Islamic.

Cei mai mulți dintre refugiații sirieni s-au stabilit în zonele de nord, în zona Irbil, Duhuk și Ninive, care sunt printre cele mai aproape de granița cu Siria.

Aproximativ 38% dintre refugiații sirieni trăiesc în taberele din Irak - este o statistică oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Egipt: 132.000

Refugianții care aleg Egipt, nu trăiesc în tabere

Miliardarul egiptean Naguib Sawiris, unul dintre cei mai bogați oameni din regiune, s-a oferit să cumpere o insulă pentru refugiați. El ar dori să cumpere o insulă din Grecia sau Italia. El a propus ca numele insulei să fie Hope.

Care sunt țările care primesc cereri de azil din partea refugiaților?

Germania 98.700

Germania se confruntă cu cea mai mare parte a cererilor de azil din Europa din partea refugiaților sirieni din Europa. Cancelarul german Angela Merkel a cerut UE să stabilească cote de refugiați pentru fiecare țară.

Vice-cancelarul Sigmar Gabriel estimează că s-ar putea ca până la finalul anului să fie 800.000 de cereri de azil în Germania, iar pe parcursul a mai multor ani să primească 500.000 de refugiați anual.

Suedia 64.700

Suedia se alătură Germaniei și demonstrează un nivel ridicat de responsabilitate în ceea ce privește criza refugiaților. Suedia s-a mai confruntat cu o criză similară, în anii 90 au acceptat 84.000 de refugiați din Balcani.

"Noi acceptăm că fiecare persoană are dreptul de a solicita azil. Acest lucru pune, de asemenea, solidaritatea europeană la un test. Cred că e important să semnaleze, fiind o comunitate care se bazează pe valorile comune ale democrației și apărarea drepturilor omului." a declarat ministrul de Externe suedez Margot Wallström.

Franța 6.700

Numărul cererilor pentru azil a fost relativ scăzut.

Vor crește cu siguranță acum că președintele francez François Hollande a declarat că Franța este gata să-și asume mai multe responsabilități și poate să fie gazdă pentru 24.000 de refugiați în următorii doi ani.

Marea Britanie 7.000

Regatul Unit va avea probabil o creștere la numărul cererilor de azil, după ce s-a anunțat că în următorii cinci ani vor accepta în jur de 20.000 de imigranți.

Marea Britanie se va concentra pe relocarea refugiaților vulnerabili din taberele din țările vecine cu Siria și nu pe cei care au intrat deja ăn Europa, a fost una din declarațiile prim-ministrului David Cameron.

Refugiații vor primi o viză de protecție umanitară de cinci ani, a spus Cameron. Marea Britanie a fost al doilea cel mai mare furnizor de ajutor umanitar pentru refugiații sirieni în regiunea Orientului Mijlociu, potrivit cifrelor ONU.

Danemarca: 11,300

Danemarca a primit un număr relativ mare de cereri de azil, dar a încercat să descurajeze sosirea imigranților în număr mare.

Autoritățile daneze au încercat să limiteze numărul imigranților, trecerea acestora în țară din Europa Centrală, în special din Germania. Poliția daneză a declarat că a blocat accesul la unele autostrăzi și suspendat traficul feroviar internațional către Germania.

Danemarca a plătit anunțuri în limba arabă în patru ziare libaneze prin care se anunța că au fost aprobate noi  restricții cum ar fi reducerea beneficiilor sociale.

Ungaria: 18,800

Foarte mulți refugiați sirieni sunt reticenți să se înregistreze o cerere de azil în Ungaria.

După ce a călătorit spre nord prin Balcani, cei care sosesc la frontiera țării cu Serbia au fost întâmpinați de poliție, și au fost forțați să aștepte, uneori zile, în zone de tranzit, amenajate pentru imigranți.

Mulți imigranți ar prefera să se înregistreze în calitate de refugiați în țări precum Germania, Suedia și Austria, continuând călătoria lor prin Ungaria.

Guvernul de dreapta din Ungaria, a încercat să oprească valul de imigranți. S-a ridicat un gard de sârmă ghimpată de-a lungul a 160 de kilometri (100 de mile) de frontieră cu Serbia pentru a le împiedica trecerea. Serbia, care a primit 49.500 cereri de azil de la refugiații sirieni, nu este un membru al Uniunii Europene.

Alte țări implicate 

Refugiații sirieni au făcut o gamă largă de cereri de azil în alte părți ale Europei, inclusiv - între aprilie 2011 și în luna iulie 2015 - 5500 în Spania, 14100 în Țările de Jos, 18600 în Austria, 8300 în Elveția și 15.000 în Bulgaria, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Italia, unde foarte mulți imigranți trec periculos și în condiții inumane prin Marea Mediterană din Africa de Nord  spre Europa, a primit 2.143 de cereri de azil din iulie, conform unor surse interne ONU

Pe ruta de tranzit aleasă de imigranții care vin din Turcia și trec prin Balcani către Europa se află Grecia, unde mai mult de 250.000 de oameni ajung pe malurile sale în acest an, în conformitate cu Organizația Internațională pentru Migrație. Grecia a a primit 3.545 de cereri de azil din iulie.

Cât de mulți refugiați sunt acceptați în țările din Golful Persic?

Arabia Saudită: 0

Kuwait: 0

Qatar: 0

Bahrain: 0

Emiratele Arabe Unite: 150.000

Aceste state sunt cunoscute sub numele colectiv de statele din Golf Persic, și chiar dacă au în comun o limbă și Peninsula Arabică cu Siria, națiunile din Golf sunt printre puținele națiuni care nu au participat în 1951 la Tratatul ONU privind refugiații, acordul care prevede sprijinirea refugiaților din colțuri îndepărtate ale globului.

Pe scurt, națiunile din Golf nu sunt obligate prin lege să ofere refugiu sau azil.

Emiratele Arabe Unite ar părea să fie o excepție.  S-au primit mai mult de 150.000 imigranți de când a început războiul civil în 2011 în Siria.

Ce fac țările din America, Australia, Asia ?

Statele Unite ale Americii: 1.500

Aproximativ 1.500 de refugiații sirieni au fost acceptați în Statele Unite de la începutul conflictului în 2011, marea majoritate a acestora în acest an. 23 în 2011, 41 în 2012, 45 în 2013, 249 în 2014 și 1199 pana acum in acest an,  300 refugiați urmează să fie acceptați, până la sfârșitul acestui an.

În fața întrebărilor cu privire la nivelul scăzut de acceptare a imigranților președintele Barack Obama a propus administrației sale să "intensifice" numărul refugiaților sirieni - cel puțin 10.000 în anul următor.

Statele Unite au contribuit cu cea mai mare parte la ajutorul umanitar oferit refugiaților sirieni, mai mult de 574 milioane $, sau 31% din totalul ajutoarelor donate, conform unor statistici ONU

Canada: 10.000

Mai mult de 2.370 de refugiați sirieni au ajuns in Canada din ianuarie 2014, iar guvernul a promis că accepta 10.000 de, pe o perioadă de trei ani.

Australia: 12.000

Prim-ministrul Tony Abbott a declarat că țara sa va accepta 12.000 de imigranți care fug de conflictele din Orientul Mijlociu.

Angajamentul premierului aproape că dublează numărul de persoane permise în prezent în Australia, programul său umanitar, este limitat la 13750 în fiecare an.

Prioritatea ar merge către minoritățile persecutate - în special către  femei, copii și familii - care sunt în tabere din Iordania, Liban și Turcia.

Amnesty International a declarat că alte țări cu venituri ridicate - în special Rusia, Japonia, Singapore și Coreea de Sud – nu și-au arătat intenția de a găzdui imigranți proveniți din conflictul din Siria și Afganistan.

Sunt țări obligate să primească refugiați? În unele cazuri, da

Convenția din 1951 a fost adoptată după Al Doilea Război Mondial, când sute de mii de refugiați au fost mutați pe tot teritoriul Europei.

Tratatul definește ceea ce sunt refugiații - cei care caută refugiu de persecuție. De asemenea, le dă dreptul foarte important - de a nu fi trimiși acasă în pericol, cu excepția unor circumstanțe extreme.

Din moment ce, prin definiție, refugiații nu sunt protejați în țara lor de către guvern, comunitatea internațională trebuie să se asigure pentru protecția și siguranța celor aflați în caz de risc.

Poziția României

Rezoluția Parlamentului European din 10 septembrie pe tema migrației și refugiaților, rezoluție prin care se recomandă cotele obligatorii, a fost votată de majoritatea reprezentaților țării noastre în forul european.

Romania ar urma să primească 6.351 de imigranți

„Am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European. Nu considerăm că este o soluție și nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, fără a consulta statele membre”, a declarat președintele Romaniei Klaus Iohannis.

Sursa foto: cnn.com

Galerie foto (7)


Scrie un comentariu

trimite