Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Condamnări pentru mita la Serviciul Permise

Cei cinci polițiști care sunt judecați pentru luare de mită își așteaptă condamnarea la Tribunalul Timiș. În dosar au fost semnate nenumărate acorduri de recunoaștere a vinovăției și mai jos detaliem unele dintre condamnările aferente. Este vorba despre instructorii auto dar și „elevii” care facilitau mita. 

Condamnări pentru mita la Serviciul Permise
Comentează 16

Prin sentința penală nr. 161 din 04.04.2024, definitivă prin neapelare la 30.04.2024, Tribunalul Arad admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul A.D.R. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Conop sau în cadrul Primăriei orașului Lipova.
Dispune anularea permisului de conducere, emis la data de 08.11.2022, obținut în urma comiterii infracțiunii de dare de mită care face obiectul cauzei.
Obligă inculpatul la plata sumei de 2.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.


Prin sentința penală nr. 101 din 06.03.2024, definitivă prin neapelare la 02.04.2024, Tribunalul Arad admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara cu inculpata I.A.M. și o condamnă pe aceasta la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei orașului Lipova, jud. Arad sau în cadrul comunei Păuliș.
Confiscă de la inculpată suma de 300 de euro primită în data de 25.01.2022 de la investigatorul sub acoperire, cu scopul de a o remite mai departe polițistului care a examinat-o la proba practică pentru obținerea permisului de conducere.
Obligă inculpata la plata sumei de 2.100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Prin sentința penală nr. 102 din 06.03.2024, definitivă prin neapelare la 02.04.2024, Tribunalul Arad admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara cu inculpatul F.D. și îl condamnă pe acesta la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Conop sau în cadrul Primăriei orașului Lipova.
Obligă inculpatul la plata sumei de 2.100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații:
MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
GHERHEȘ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent - șef principal de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
STOICA IONUȚ TIBERIU, la data faptelor agent șef de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată,

D. C. I., la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

Și în stare de libertate, inculpații:
B.V. și H. C., pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată.

Potrivit DNA, cei cinci inculpați, polițiști - examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere.
Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.
De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă.

În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

În ceea ce îi privește pe polițiști, cauza a fost mutată de la Tribunalul Arad la Timiş, fiind în procedură de cameră preliminară. 


Scrie un comentariu

trimite