Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Concursul Național de povestire românească la Bekescsaba

Autoguvernarea Românească din Bichișciaba (Bekescsaba), reședința județului Bekes din Ungaria, a organizat, în data de 20 mai 2022, tradiționalul concurs național de povestire românească „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție și a avut loc, ca de obicei, la “Casa Poveștilor” din municipiu.

Concursul Național de povestire românească la Bekescsaba
Comentează 0

Ca în fiecare an, şi de această dată au participat elevi din clasele I-VIII din cadrul școlilor bilingve şi al şcolilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat au venit însoțiți de profesorii coordonatori.

La manifestare au participat oficialități din Ungaria și România: Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Mircea Leucea,  reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a românilor din Ungaria  (AȚRU); Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Elvira Ardelean, primarul localității Otlaca-Pustă (Pusztottlaka), ș.a.

Cuvinte de salut au adresat Teodor Juhasz, președintele Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba și Bertold Netea, vicepreședintele AȚRU.

În intervenția sa, consulul general român Florin Vasiloni a îndemnat pe responsabilii comunității românești din Ungaria, să facă eforturile necesare pentru ca această comunitate să aibă un viitor, iar despre ea să nu se vorbească niciodată folosindu-de sintagma din poveștile românilor “a fost odată ca niciodată”.

Participanții la concurs, peste 50 de elevi, au fost împărţiţi pe categorii de vârstă, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenţii au recitat povești populare româneşti din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, ei au posibilitatea să își dezvolte creativitatea şi imaginaţia, putând să intre în lumea personajelor prezentate în diferitele povești. Totodată ei își dezvoltă limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi, în liba română.

În cadrul evenimentului au fost expuse şi imagini din lumea poveştilor, desenate de copii talentaţi, la încheierea concursului fiind premiate şi acestea. Organizatorii au pregătit şi o mică expoziţie retrospectivă din fotografii şi articole despre ediţiile anterioare ale concursului de povestire. De asemenea, elevii participanți au putut lua parte la un work-shop.

În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveș­tile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească, la școlile comunității românești.

Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB a vorbit în cadrul manifestării despre creația bunicului ei, povestitorul Vasile Gurzău.

Organizatorul concursului, Teodor Juhasz a oferit tuturor copiilor diplome de participare,  medalii amintind de cea de-a XXVI-a ediție a concursului şi jucării de pluş.  În memoria fondatorului acestui concurs, regretatul Gheorghe Gros, fost președinte a Autoguvernării Românești din Bichișciaba, a fost organizată o slujbă de pomenire, cu depunere de coroane de flori, la mormântul acestuia, în Cimitirul Central din Bichișciaba.

Galerie foto (6)


Scrie un comentariu

trimite