Comuna Vărădia de Mureș începe asfaltarea străzilor și alte noi proiecte prind viață (FOTO/VIDEO)
Comuna Vărădia de Mureș este atestată documentar la anul 1369, iar cetatea de la Vărădia a fost construită în perioada La Tene (dacică) din pământ bătătorit și lemn.
Fiind un punct strategic pe Valea Mureșului, s-au dat numeroase lupte pentru cucerirea ei. În punctul numit cetate, urmele arheologice pun în evidență o continuare a locuirii de aproximativ două milenii și jumătate.
Aici a fost descoperită o așezare hallstatiană (Mil.I î. Hr), o fortificație dacică (din sec III î.Hr. – sec I d.Hr.) continuă să existe și în sec III d. Hr., care întreținea relații strânse cu Imperiul Roman din sudul Mureșului.
Tot aici a fost și prima vatră medievală a satului menționată documentar în anul 1369 cu numele de Waradya, denumirea Warady venind se pare de la vechea cetate antică. La poalele înălțimii a fost descoperită și ruina bisericii ortodoxe din sec XIV-XV a satului Varady.
Axa principală a satului este orientată spre sit ceea ce denotă că zona cea mai veche a satului trebuie căutată spre sit, peste care a intervenit sistematizarea Austro-Ungară. Până în 1552 când a fost ocupat de turci, istoria satului este legată de cetatea-castel.
Spre sfârșitul sec al XV-lea, Vărădia devine târg, având un anumit nivel de dezvoltare. Importanța așezării se menține și după cucerirea ei de creștini, austriecii transformând-o în centru grăniceresc ca district cu nouă sate așezate aproape toate în sudul Mureșului și întinse pe o arie foarte mare. Cetatea fiind implicată în răscoala curuților va fi demolată și abandonată începând cu anul 1709, dispărând complet în perioada următoare.
În anul 1771 se repopulează ajungând la 50 de familii, iar la sfârșitul sec XVIII avea circa 1100 locuitori. În timpul răscoalei antihabsburgice din anul 1703-1711 răsculații asediază garnizoana cetății, iar cetatea este complet distrusă la începutul secolului al XVIII-lea.
În anul 1918, Vărădia a avut reprezentanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Localitatea Lupești, Julița Baia și Stejar sunt atestate documentar la 1479, iar localitatea Nicolae Bălcescu, la anul 1496 (în anul 1919 purta denumirea Mocioni, apoi din anul 1945, denumirea de N. Bălcescu).
Biserica de lemn de la Julița a fost construită în anul 1787, are o arhitectură unică în lume și a fost inițial amplasată pe deal apoi strămutată pe actualul loc în sat. Vărădia de Mureș este asezată pe lunca Mureșului la o distanță de 80 km de Arad, 46 km de Lipova și 6 km de Săvârșin, fiind compusă din satele Vărădia de Mureș, Julița, Stejar, Lupești, Baia și Nicolae Bălcescu, dintre acestea, localitatea Baia și Lupești sunt așezate într-un cadru natural montan foarte pitoresc.
Astăzi, comuna Vărădia de Mureș trece prin ample lucrări de modernizare datorită faptului că aici există deja un cămin de persoane vârstnice foarte modern, iar de curând noul primar, doamna Crina Miculiț a inițiat împreună cu echipa Primăriei, câteva proiecte de anvergură care vor duce la modernizarea comunei, astfel că în curând va începe asfaltarea de străzi în Vărădia și satele aparținătoare.
Am luat comuna la pas cum se spune, alături de doamna primar să vedem obiectivele, dar haideți să o lăsăm pe dânsa să ne prezinte exact situația comunei:
„După ce am venit la Primărie am continuat lucrările începute, am amenajat și reparat în primărie, am schimbat gresia de pe holul principal, am achiziționat și o instalație de climatizare, am continuat cu reparația gardului la Căminul Cultural din Vărădia și am finalizat interiorul lui, apoi m-am gândit la modernizarea comunei.
Momentan avem în lucru cel mai important obiectiv, drumul comunal DC 72, km 10+ooo la km 12+000 care face legătura între localitățile Lupești și Pîrnești cu valoarea de un miliard optsute douăzeci și cinci mii de lei. Acordăm o atenție deosebită și bisericilor din comună, le sprijinim financiar, iar momentan am început lucrările la capela din Vărădia de Mureș și sperăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm totul.
Avem la Vărădia un proiect pe PNDL pentru asfaltarea a șapte străzi în lungime totală de 1700 m, iar la Lupești tot o asfaltare de străzi, cu o lungime de 1735 m. În localitatea Nicolae Bălcescu avem asfaltare de străzi cu lungime de 625 m, iar în localitatea Julița asfaltare patru străzi cu lungimea de 1620m. În localitatea Baia avem o stradă de 390 m lungime, iar în localitatea Stejar, 930 metri asfaltare străzi.
Proiectele sunt aprobate, trebuie doar semnat contractul pentru aceste lucrări. Mai avem de asemenea un proiect de reabilitare – modernizare - dotare la școala și grădinița din Julița și reabilitare – modernizare - dotare la școala primară/gimnazială plus grădinița de la Vărădia de Mureș, proiect care este deja aprobat tot pe PNDL, urmând semnarea contractului.
De asemenea mai avem un proiect depus din luna martie la AFIR Timișoara pentru asfaltare străzi în comuna Vărădia de Mureș respectiv o stradă în localitatea Lupești (355m), N. Bălcescu cu două străzi (299m) la Julița trei străzi (990 m), la Vărădia de Mureș șase străzi cu lungimea totală de peste 3000 m, iar în localitatea Baia o stradă de 285 m.
Proiectele sunt depuse și așteptăm aprobarea celor de la AFIR Timișoara. Pentru Căminul Cultural din Vărădia de Mureș avem depus proiect pentru reabilitare - modernizare tot din luna martie și așteptăm următoarea fază. La școala din Vărădia cu clasele I-VIII avem copii din toată comuna și mai mult, avem copii din clasele V-VIII și din localitatea Slatina de Mureș (chiar dacă aparțin de altă comună) care vin tot la noi la școală deoarece este mai ușor pentru ei, fiind distanța mai mică spre Vărădia.
De aceea avem două microbuze școlare care parcurg zilnic peste 200 km. O altă dorință a noastră este amenajarea școlilor dezafectate din localitatea Stejar și Bălcescu pe care dorim să le transformăm în tabere pentru copii (fiind păcat să se transforme în paragină).
La casa de persoane vârstnice (Azil) din Vărădia, avem deja 14 persoane dintre care 5 sunt din zonă. Aici au toate condițiile cu masă, cazare, băi moderne și sunt înscriși și la medicul de familie. Ei plătesc 1500 lei lunar, iar diferența o suportă Primăria și un ONG, fiind un parteneriat între acestea, respectiv Primăria plătind toate utilitățile, iar ONG-ul asigură masa.
Dorim să aducem îmbunătățiri clădirii prin colaborarea noastră cu GAL Șiria, dorind să implementăm un proiect European pentru instalarea unui lift în interiorul clădirii. De asemenea avem un proiect European pe AFIR, aprobat deja, pentru care urmează să semnăm contractul (proiectul fiind tot prin GAL Șiria) pentru achiziționarea unei autobasculante de 12 tone care este necesară lucrărilor edilitare din comună.
Primăria dispune deja de un buldoexcavator, astfel că ne era foarte necesară și o autobasculantă. Pe viitor dorim să rezolvăm problemele școlilor și să continuăm cu drumurile rămase neasfaltate apoi mai dorim să reparăm aducțiunea de apă potabilă de la Vărădia care este foarte veche.
O altă mare dorință a noastră este de a găsi investitori care să creeze locuri de muncă pentru localnici. Fac un apel tuturor locuitorilor comunei să acceseze proiecte Europene pe agroturism, apicultură și alte activități care se pretează zonei, pentru a ne putea dezvolta. Consider că în zona noastră turismul ar fi o soluție foarte bună având o zonă foarte frumoasă, mai ales în localitățile Lupești și Baia, un bun exemplu fiind agro-pensiunea „La Gura Raiului” de la Julița, un loc de vis creat de mâna unui om care pune extrem de mult suflet în tot ceea ce face.
Încurajez de asemenea albinăritul, unde se pot obține contracte cu firme din afară care caută mierea naturală și aici se pot depune proiecte Europene foarte avantajoase, apoi creșterea animalelor, iarăși prin proiecte Europene și aș recomanda rotația culturilor agricole care ar putea aduce bani frumoși proprietarilor de terenuri prin plantarea rapiței, foarte căutată astăzi.
Pentru toți cei care vor să-și depună proiecte Europene în comună le stăm la dispoziție cu tot ceea ce le este necesar pentru a putea să-și întocmească actele și să depună proiectele. Referitor la carieră, am avut un investitor în domeniu exploatării produselor de carieră, dar din motive financiare și-a pierdut concesiunea în anul 2015. Sperăm ca în curând să scoatem la licitație această resursă pentru a găsi un investitor.
Din luna ianuarie se pare că vor începe lucrările și la calea ferată Arad – Deva, se vor face angajări în zonă, astfel pentru o perioadă se va mai rezolva problema locurilor de muncă. Este nevoie de șoferi, strungari, muncitori necalificați și alte meserii.
Ne dorim o comună frumoasă, care să se dezvolte pentru că are potențial turistic fiind așezată într-o zonă splendidă. Avem aici și o biserică de lemn din 1787 deosebit de frumoasă, tradiții minunate legate de sărbătorile de iarnă, acum avem și legătura rutieră cu Valea Crișului, de aceea ne dorim pe viitor să devenim o comună turistică, iar nivelul de trai al oamenilor să crească.” a încheiat doamna primar, Crina Miculiț.
Întâmplarea a făcut să fiu în comună exact în ziua de 10.11.2017, când domnul învățător Bugi Ionel de la Baia, și-a sărbătorit ieșirea la pensie după o activitate de 43 de ani în învățământ. Au fost alături de dânsul mulți colegi din școlile de pe Valea Mureșului, un gest cât se poate de frumos și colegial, ceea ce denotă că domnul învățător a fost apreciat și iubit de colegi și nu numai. Câte generații de elevi au trecut prin mâna dânsului și câți dintre aceștia, copii de la țară fiind, poate unii foarte modești, au ajuns oameni de nădejde pentru societate!
Desigur așa cum era firesc a fost invitată și doamna primar, dar și tânăra primăriță de la Petriș. S-a făcut o scurtă trecere în revistă a activității dânsului, cu amintiri plăcute, unele hazlii, după care colegii i-au cântat și urat un sincer „La mulți ani!”. S-a servit masa apoi petrecerea a continuat.
Domnule învățător, redacția ziarului online WWW.ARQ.RO vă urează La mulți ani ! Multă sănătate, fericire și numai împliniri, iar atunci când vi se face dor de școală din nou, poate vă gândiți să scrieți o carte despre viața dumneavoastră de dascăl pe acele frumoase meleaguri și despre acei copii minunați de la țară pe care i-ați învățat să scrie, să citească, dar mai ales să fie oameni de nădejde. Cu siguranță va fi o lecție de viață pentru noile generații de copii.
Cât despre comuna Vărădia, pot spune că are o primăriță foarte harnică și cu simț gospodăresc, lucru care se poate vedea prin noile proiecte care se derulează în toată comuna. Frumusețile acestor locuri minunate de la Julița, Lupești ori Baia cu frumoasele păduri de foioase mi-au încântat ochii, iar sătucul acela cochet numit Baia cu liniștea și pitorescul locurilor m-au fascinat. Acolo am văzut antenele TV frumos pictate, unicat cel puțin în județul Arad și felicit pictorul pe această cale, iar într-un viitor articol voi dori să-l cunosc pe acest om, să cunosc aceste frumoase locuri cu oamenii de acolo apoi să le fac cunoscute lumii prin intermediul presei, pentru că merită.
La fel ca Valea Crișului și Valea Mureșului are frumusețile ei, rămâne doar să le căutăm și să le descoperim. Cu siguranță ne vor încânta ochiul și sufletul deopotrivă.