Comuna Grăniceri, la ceas de sărbătoare. Proiecte de dezvoltare (FOTO şi VIDEO)
Localitatea Grăniceri este atestată documentar la anul 1438, deși urmele locuirii acestor locuri este mult mai timpurie. Pe teritoriul localității a fost descoperit la începutul secolului al XX-lea un tezaur din aur, datând din epoca târzie a bronzului. Atâta timp cât există satul românesc cu tradițiile, obiceiurile și credința poporului roman în Dumnezeu nu vom dispărea ca neam. Dacă la oraș încet se pierd aceste valori, iată că puterea de a merge mai departe a neamului românesc stă la rădăcinile lui, la sate. Oamenii de la sate sunt cei care nu și-au pierdut nici bunătatea sufletească, nici omenia, nici credința în Dumnezeu.
Ieri, am ajuns în comuna Grăniceri, fără a ști că oamenii locului sărbătoresc al II-lea hram al bisericii. Biserica ortodoxă din Grăniceri poartă hramul istoric Sf. Gheorghe, însă de anul trecut și-a luat al doilea hram, al Sf. Ierarh Nectarie. Ajungând la Primărie l-am întâlnit pe edilul comunei, Claudiu Bătrânuț, pregătit de a merge la biserică, împreună cu viceprimarul Alexandru Iovu și directorul Școlii Gimnaziale Grăniceri, Paul Krizner, fiind invitati de părintele paroh Adinel Popovici să ia parte la slujba religioasă.
Biserica ortodoxă din Grăniceri este una dintre cele mai frumoase biserici din județul Arad și unicat în ceea ce privește așezarea ei, fiind construită pe un teren mai înalt, ferită de orice inundații posibile. Cu toții ne-am îndreptat spre biserică participând la sărbătoarea hramului, oficiată de părintele paroh Adinel Popovici, părintele Ovidiu Ardelean, preotul din Șiclău, și părintele Gabriel Juc, preot la Vărșand, împreună cu sătenii din Grăniceri. A fost o plăcere pentru mine să iau parte la sărbătoarea religioasă alături de oamenii locului și mă bucură faptul că acești oameni simpli de la țară nu și-au pierdut credința în Dumnezeu și în valorile satului.
Despre investiţii şi proiecte, cu primarul Claudiu Bătrânuţ
Apoi după liturghie ne-am întors la Primărie pentru a discuta cu primarul Claudiu Bătrânuț despre situația actuală ale comunei, problemele cu care se confruntă, despre proiecte realizate și cele de viitor, pentru că așa cum îl știm pe edil este un om foarte activ și cu suflet mare pentru comuna ce o păstorește. De tânăr a lăsat orașul Arad, mutându-se la bunici la Otlaca, așa cum spun cei mai în vârstă, unde și-a făcut un rost, apoi seriozitatea și faptul că este un om harnic și gospodar l-au recomandat pentru funcția de primar, oamenii i-au acordat încrederea prin vot și iată că este la al IV-lea mandat, iar comuna s-a modernizat continuu în acești ani. „Avem obiective pe care le-am finalizat dar avem și proiecte de viitor pentru că mereu sunt atent la posibilitățile de a obține finanțări pentru ceea ce dorim să facem în comună. În ceea ce priveste rețeau a de apă și canalizare, putem să ne mândrim cu faptul că avem trasă rețeaua de apă în toată comuna în proportie de 100%, iar canalizarea este în proportie de 80%. Avem construită și o stație de epurare proprie print-un proiect PNDL. Am modernizat străzile în Grăniceri în proporție de 95%, iar în Șiclău mai avem două străzi de asfaltat și totul s-a realizat din buget local. Avem cele două şcoli gimnaziale la Grăniceri și la Șiclău pe care le-am reabilitat, apoi avem grădinițele de la Grăniceri și de la Șiclău care la fel au fost reabilitate, iar anul trecut, am schimbat și cazanele. Odată cu pandemia de anul trecut și cu suspendarea cursurilor fizice, am dotat rapid școlile cu tehnică online. Am achiziționat 220 de tablete la școală, plus 40 de tablete la grădiniță precum și laptopuri pentru cadrele didactice. De asemenea, am reabilitat blocul de locuințe din Grăniceri destinat funcționarilor publici din comună, la care am schimbat și acoperișul care era deteriorat. Am implementat un proiect la care se lucrează acum, fiind vorba de două drumuri de exploatație, unul pe Șiclău cu o lungime de şase km, iar celălalt la Grăniceri, cu o lungime tot de şase kilometri. Cel de la Șiclău este deja finalizat, se mai lucrează doar la Grăniceri.
În ceea ce priveşte fondurile europene, pot spune că am accesat un proiect împreună cu comuna Socodor și comuna Pilu pentru introducerea rețelei de gaz, iar în acest moment suntem în proces de licitație publică, având deja semnat contractul de finanțare iar din primăvară vom demara lucrările de introducere a gazului metan în toate cele trei comune. Am accesat acest proiect în parteneriat deoarece șansele de a obține finanțare erau mult mai mari și iată că am reușit. Avem un proiect depus prin Programul «Anghel Saligny» pentru modernizarea străzilor, etapa a II-a, cu trotuare și piste de biciclete în localități, atât la Șiclău, cât și la Grăniceri, pe lângă drumul județean, astfel încât să eliminăm riscurile de accidente. Pentru viitor, ne gândim la un proiect foarte mare pentru comuna noastră, respectiv avem aprobată documentația pentru construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 1.064 ha având o putere instalată de 1.064 MW. Suntem în etapa PUG și obținerea avizului de la Transelectrica. S-a emis certificat de urbanism pentru construirea stației de transfer de la joasă tensiune la înaltă tensiune cu legătura la L.E.A. 400 KW Nădab – Bekescsaba. Prin construirea parcului se vor reduce emisiile de carbon cu 450 tone anual, ceea ce nu este puțin lucru și se vor crea și locuri de muncă. Dacă investiția va fi implementată, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, depășind cu mult pe cel din Spania care este cel mai mare în acest moment din toată Europa”, a declarat primarul Claudiu Bătrânuţ.
Un pământ bun și oameni harnici
În continuare, edilul a vorbit și despre agricultura locului, susţinând că este de la sine înţeles ca oamenii locului să muncească pământul, în condiţiile în care acesta este foarte mănos.
„Poate o să vă mirați, dar pe raza comunei avem un efectiv de 14.000 oi și aproximativ 400 vaci majoritatea în ferme familiale, iar pășunea pentru oi este separată de cea pentru vaci astfel încât să nu existe divergențe între crescătorii de oi și cei de vaci. Având în vedere că avem un pământ bun aici, este de la sine înțeles că oamenii locului îl lucrează, astfel încât aduce și beneficii pe măsura muncii lor”, a ţinut să menţioneze primarul.
- L-am întrebat pe edil dacă s-ar întoarce vreodată la oraș, acolo unde a copilărit și a urmat școala:
„Sub nici o formă nu aș schimba viața mult mai tihnită de la țară cu forfota orașului, deși aici este de muncă tot timpul, dar nu aș da aerul curat și mâncarea sănătoasă de la țară din grădina proprie. Apoi, aici suntem o comunitate frumoasă și ne cunoaștem cu toții, iar bucuria sărbătorilor și tradițiile, mai ales cele de iarnă se trăiesc mult mai intens ca la oraș. Sunt convins că în următorii ani tot mai mulți orășeni se vor întoarce acasă, pentru că noi ca administrație facem tot posibilul prin proiectele implementate să creăm un confort cetățenilor, cel puțin apropiat de cel al orașelor și să nu uităm un lucru... «veșnicia s-a născut la sat»”, a încheiat Claudiu Bătrânuţ.