Comuna Frumușeni are doisprezece proiecte noi
Fiind în trecere prin comuna Frumușeni, atenția mi-a fost atrasă ca întotdeauna de curățenia străzilor din comună, de faptul că acolo parcă totul este pus „la patru ace” cum se spune în popor și atunci gândul mi-a zburat înapoi în timp când la Frumușeni și Aluniș erau nemții care se pare că au lăsat în urma lor obiceiul de a ține locul din fața casei curat, totul fiind aranjat cu gust.
Este un lucru extrem de frumos că obiceiul nemților s-a păstrat de-a lungul timpului și iată că în comună domnește curățenia și ordinea și acum. Desigur că orice trecător observă imediat acest lucru, iar faptul că este curată comuna e o carte de vizită nu numai pentru Primărie, ci pentru fiecare cetățean în parte.
Trecând prin Aluniș mi-am adus aminte de frumoasa „Rugă” de aici, de frumoasele obiceiuri la care am luat parte, aș spune unice în județul Arad, apoi mi-am amintit de faptul că la Aluniș am participat la cea mai frumoasă serbare de ziua mamei susținută de niște copii minunați conduși de doamna Florica Bak, un om deosebit care și-a pus întreaga energie și dragoste pentru folclor, pentru frumoasele tradiții românești care se păstrează aici.
A fost singura dată când am rămas efectiv înmărmurit cu aparatul foto și video în mână sorbind din ochi acei minunați copii care aduceau mulțumiri prin cântecele lor celei mai dragi ființe de pe pământ - mama.
La întoarcere m-am oprit la Primărie și l-am găsit acolo pe domnul primar Reginald Andronic, ocupat cu treburile comunei care și-a făcut timp să ne povestească câte ceva despre noutățile din comună, despre ce a mai realizat anul trecut și despre proiectele în derulare ori cele de viitor.
„Mereu avem ceva de făcut pentru că dorim să modernizăm comuna. Tot timpul căutăm surse de finanțare pentru proiectele pe care dorim să le implementăm. Îmi doresc o comună curată și dezvoltată, iar împreună cu doamna viceprimar și echipa din Primărie facem tot posibilul să avem cât mai multe proiecte realizate.
Desigur că uneori trebuie răbdare pentru că durează mult avizările și aprobările, ori procedurile unui proiect, însă rând pe rând încep să se deruleze așa că tot timpul este de muncă. Anul trecut am construit unul dintre cele mai frumoase și moderne parcuri din județul Arad, dotat inclusiv cu programator pentru irigarea prin aspersie a spațiului verde. Nici elementele de supraveghere video nu lipsesc, avem șapte camere video supraveghează parcul în permanență, astfel că nu există nici un unghi din perimetrul parcului nesupravegheat.
În altă ordine de idei am început anul 2018 demarând o serie de proiecte tot în beneficiul cetățenilor din comună. Unul dintre proiecte este drumul agricol care a fost început de anul trecut fiind doar pietruit, astfel că în acest an am reușit să îl asfaltăm, iar în curând se va finaliza cu totul. Mai mult, zilele acestea se montează și indicatoarele rutiere, urmând să-l inaugurăm.
Acest proiect este pe fonduri europene prin programul „Măsura 1.2.5.-Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii agricole și silvice”. Este un drum care ajută foarte mult circulația agricolă a utilajelor, evitând posibile accidente pe drumul județean, pentru că utilajele agricole de multe ori au gabaritul în lățime depășit.
Un alt proiect tot pe fonduri europene este renovarea, modernizarea și dotarea căminelor culturale din Frumușeni și Aluniș, finanțat prin programul „Submăsura 7.6 – Protejarea patrimoniului cultural”, proiect care acum este în stadiul de verificare de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice, iar după obținerea avizului favorabil, va fi scos la licitație publică.
Al treilea proiect este tot cu finanțare europeană prin Grupul de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos și are ca scop acoperirea terenului de minifotbal din cadrul Școlii Gimnaziale Frumușeni pentru a se putea efectua orele de educație fizică și pe timpul iernii. Acest teren va fi acoperit cu un sistem tip balon. Proiectul este depus și așteaptă avizul pentru începerea lucrărilor.
Altă realizare tot în folosul comunei Frumușeni prin Programul Național de Dezvoltare Locală, unde am obținut deja finanțare de la guvern pentru două proiecte, este reabilitarea clădirii în care a funcționat vechea școală cu clasele I-IV din Aluniș și transformarea ei într-o grădiniță modernă.
Clădirea se va consolida, i se va schimba acoperișul, se vor face modificările interioare necesare în funcție de cerințe și se va introduce instalație termică nouă astfel ca locația să dispună de tot ce este necesar. Acest proiect a fost atribuit pentru proiectare și execuție firmelor câștigătoare, fiind momentan în stadiul de verificare de către un verificator autorizat, iar lucrările urmează să înceapă în cursul acestei luni.
Al doilea proiect prin PNDL este asfaltarea străzilor din cartierul nou Frumușeni. Pentru acest proiect s-au depus mai multe oferte care sunt analizate, urmează să se stabilească câștigătorul fiind în procedura de licitație și în curând vor începe lucrările de o lungime totală de 3,6 km. În cartierul nou din Aluniș au început lucrările de pietruire a străzilor, proiect finanțat din bugetul local, iar pentru anul viitor avem în vedere asfaltarea străzilor și acolo fiind vorba de 2,4 km.
Un alt obiectiv tot la Aluniș este extinderea rețelei electrice în cartierul nou, un proiect elaborat de către ENEL S.A. unde am primit aviz favorabil și care trebuie finalizat și transmis nouă până la mijlocul lunii iunie, sperând ca până în toamnă să începem lucrările.
Un alt proiect finanțat tot din bugetul local al comunei este cel de reabilitare a parcului din Frumușeni la care se lucrează din luna aprilie. Și aici se vor monta șapte camere video de supraveghere permanentă, astfel că toate unghiurile parcului vor fi supravegheate.
În urma documentațiilor depuse la Transgaz S.A. am primit avizul favorabil pentru introducerea rețelei de gaz în comuna Frumușeni, am demarat procedurile studiului de fezabilitate, am obținut de la C.J.A. certificatul de urbanism și acum urmează obținerea celor 12 avize solicitate.
În urma demersurilor făcute pentru deblocarea situației existente și a se continua cu lucrările la canalizarea menajeră, s-a semnat un act adițional la contractul de finanțare cu Agenția Fondului de Mediu, urmând a se continua lucrările la canalizare, finanțarea fiind din fonduri guvernamentale.
Alt proiect finanțat din bugetul local este asfaltarea parcărilor din fața cimitirelor din Frumușeni și Aluniș. Pentru această lucrare au fost făcute ridicările topografice în vederea întocmirii proiectului, urmează ca și acolo lucrările să înceapă cât mai curând.
De asemenea s-a făcut un studiu pentru înlocuirea corpurilor de iluminat stradal de pe raza comunei, dorindu-se înlocuirea pe iluminat tip LED care consumă mult mai puțin și dau lumină de calitate.
De asemenea la grădiniță, școală, primărie și S.V.S.U. au fost înlocuite toate corpurile de iluminat, trecându-se pe iluminat economic. Referitor la S.V.S.U. din comună putem spune că am achiziționat echipamente noi pentru pompieri, dispunem și de o autospecială, mai aveam de achiziționat mobilier specific pentru PSI și să facem un branșament la rețeaua de apă a remizei.
Desigur că nu ne vom opri aici, pentru că pe lângă aceste 12 proiecte, mai avem și altele la care ne-am gândit pentru viitor pentru că trebuie să aducem comuna la un standard european al nivelului de confort, astfel ca diferența dintre oraș și sat să dispară.”, a încheiat domnul Andronic Reginald, primarul comunei Frumușeni.