Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Complexul Muzeal Arad a organizat în premieră la Arad evenimente cu tematică arheologică

Complexul Muzeal Arad a organizat în premieră la Arad  evenimente cu tematică arheologică
Comentează 0

Plenul Comisiei Naționale de Arheologie din România

Masa rotundă Arheologia românească la două decenii de la implementarea OG 43/2000. Între oportunități și dificultăți”, moderată de dr. Dumitru-Dănuț Aparaschivei, șeful Comisiei Naționale de Arheologie și Ciprian Sandu, Șef Serviciu Patrimoniu Mobil și Imaterial, în cadrul Ministerului Culturii

Sala Marii Uniri a Consiliului Județean Arad

14-15 septembrie 2023

Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu Ministerul Culturii a organizat în perioada 14-15 septembrie o serie de evenimente cu tematică arheologică. 

„La inițiativa muzeului, cu sprijinul Consiliului Județean, la Arad avut loc în premieră plenul Comisiei Naționale de Arheologie, forul tutelar al arheologiei românești, dar și o masă rotundă, prilej de a ne întâlni cu specialiștii din domeniul arheologiei și de a consolida colaborarea cu muzeele și institutele de cercetare din țară”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

„Prin organizarea acestor întâlniri ne propunem să sprijinim un dialog eficient purtat între specialiștii arheologi pe teme care vor putea să contribuie la o mai bună protecție a patrimoniului cultural arheologic”, a declarat Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad. 

În premieră la Arad, la inițiativa Complexului Muzeal Arad, a avut loc plenul Comisiei Naționale de Arheologie, lucrările desfășurându-se pe parcursul zilei de joi, 14 septembrie, la Sala Marii Uniri a Consiliului Județean Arad. 

Comisia Națională de Arheologie reprezintă forul tutelar al arheologiei românești, care funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Comisia are atribuții multiple, ca de pildă propune aprobarea programelor naționale de cercetare, a metodologiilor, a normativelor și a reglementărilor tehnico-științifice din domeniul cercetării arheologice. Totodată, propune clasarea siturilor arheologice, actualizarea Listei cuprinzând siturile arheologice de interes prioritar, avizarea propunerilor de pregătire a specialiștilor, a protocoalelor de colaborare cu parteneri străini, analizează documentațiile de specialitate etc. 

Dr. Victor Sava, șef serviciu Cercetarea și valorificarea patrimoniului arheologic din cadrul Complexului Muzeal Arad, este primul arheolog arădean nominalizat ca membru al Comisiei Naționale de Arheologie, încă din anul 2016. 

Pe parcursul zilei de 15 septembrie, Complexul Muzeal Arad, Comisia Națională de Arheologie și Ministerul Culturii au organizat o masă rotundă la care au participat arheologi din București și din județele Arad, Bihor, Caraș, Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Timiș precum și reprezentanți ai direcțiilor județene de cultură și ai Inspectoratului de Poliție Județean Arad - Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural național. Masa rotundă Arheologia românească la două decenii de la implementarea OG 43/2000. Între oportunități și dificultăți” a fost moderată de dr. Dumitru-Dănuț Aparaschivei, șeful Comisiei Naționale de Arheologie și Ciprian Sandu, Șef Serviciu Patrimoniu Mobil și Imaterial, în cadrul Ministerului Culturii. Obiectivul evenimentului „Arheologia românească la două decenii de la implementarea OG 43/2000. Între oportunități și dificultăți” este de a sprijini un dialog eficient purtat între specialiștii arheologi pe teme care vor putea să contribuie la o mai bună protecție a patrimoniului arheologic din zona noastră și din întreaga țară. Mai mult, cu acest prilej, specialiștii au identificat împreună și au propus soluții pentru mai multe aspecte neclare din legislația specifică.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite