Compania de Apă Arad desfășoară două proiecte noi
Compania de Apă Arad a publicat la începutul lunii octombrie 2022, în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul pentru participarea la licitație în vederea atribuirii unui nou contract de servicii/ consultanță pentru proiectul Sprijin pentru pregătirea Aplicației de finanțare și elaborarea documentațiilor de atribuire, asistență tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru aria de operare a Companiei de Apă Arad in perioada 2022-2027. Atribuirea unui nou contract este necesară în urma rezilierii colaborării cu firma de consultață care a elaborat Studiul de Fezabilitate pentru acest proiect, însă nu a îndeplinit în totalitate obligațiile asumate.
În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Compania de Apă Arad desfășoară două proiecte: Fazarea proiectului Extinderea şi Modernizarea Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Arad și Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Arad.
Proiectul Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Arad, presupune:
– Pregătirea aplicației de finanțare inclusiv a documentelor suport (studiu de fezabilitate, analiza cost beneficiu, analiză instituțională, strategie nămol actualizată, evaluarea impactului asupra mediului, strategie de achiziții etc.)
– Realizarea documentațiilor de atribuire pentru contractele de lucrări, servicii şi furnizare rezultate din planul de achiziții
Firma de consultanță care a câștigat contractul pentru întocmirea documentațiilor a întocmit Studiul de Fezabilitate care a fost aprobat de Compania de Apă Arad. Studiul de Fezabilitate a fost trimis către Autoritatea de Management POIM (Autoritatea de Management reprezintă partea contractuală semnatară a contractului de finanțare ce are ca obiect implementarea unui proiect. Fiecare Program Operațional are desemnată o autoritate de management). În urma analizării Studiului de Fezabilitate, experții Autorității de Management si cei ai Băncii Europene de Investiții au emis concluzii. Specialiștii firmei de consultanță au analizat aceste concluzii împreună cu reprezentanții Companiei de Apă Arad însă nu au mai revizuit Studiul de Fezabilitate. Pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, Compania de Apă Arad a decis rezilierea contractului cu firma de consultanță. În prezent a fost publicat un nou anunț pentru atribuirea unui nou contract de servicii/ consultanță.
În cadrul Proiectului Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare şi a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Arad valoarea investițiilor s-a modificat de la obiectivele inițiale, de la 123 milioane de Euro la peste 500 milioane de Euro. (Obiectivele inițiale vizau investiții în 38 de UAT-uri iar la finalizarea Studiului de Fezabilitate, numărul UAT-urilor în care urmează să fie realizate investiții a crescut la 53. De asemenea și prețurile estimate în 2013 pentru efectuarea investițiilor au crescut până la finalizarea Studiului de Fezabilitate).
Etape parcurse:
- 2014- 2016- licitație, atribuire contract pentru întocmirea documentațiilor (după hotărâre judecătorească)
- 2016 – s-a semnat contractual cu firma de consultanță
- 2017- s-a semnat contractual de finanțare al proiectului cu MFE ( Ministerul Fondurilor Europene)
- 2017-2021- elaborare Studiu de Fezabilitate (s-a ajuns la aprox. 530 de milioane de Euro față de aprox. 123 milioane de Euro cât a fost în contract)