Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Codul Penal a trecut de Camera Deputaților, la limită. 167 de voturi ”pentru”. Erau necesare 165

Victorie la limită pentru PSD: Codul Penal a trecut de Camera Deputaților cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă”, 19 ”abțineri”. Erau necesare 165 ca să treacă, prin urmare, PSD a avut două voturi peste limită.

Codul Penal a trecut de Camera Deputaților, la limită. 167 de voturi ”pentru”. Erau necesare 165
Comentează 2

Astfel, întrucât de la PSD au lipsit 6 deputați voturi în plus au venit de la minorități, dar și un vot de la PMP. Propunerea ca proiectul Codului Penal să intre astăzi la vot final a venit de la Daniel Suciu, liderul de grup al PSD, deși votul final era programat pentru joi. UDMR nu a votat. 

 Cele mai importante modificări, pe înțelesul tuturor

1. Redefinirea abuzului în serviciu a fost, de departe, cea mai importantă modificare, prin care o largă serie de fapte de abuz în serviciu ar urma să fie dezincriminate. Adică vorbim de abuz în serviciu dacă fapta a fost făcută ”în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit”. Concret, dacă un primar acordă un contract unei firme care nu aparține unei rude de grad II sau afin, ci unui prieten de familie sau unei rude îndepărtate, fapta nu mai este abuz în serviciu.

2. Mai mult, dispozițiile articolului privind abuzul în serviciu nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern. 

3. Neglijența în serviciu a fost aborgată. Concret, vorbim de fapte de care funcționarii sunt exceptați. Spre exemplu, dacă intocmesc greșit contracte sau dacă documentația nu este corespunzătoare. 

4. S-au redus termenele de prescripție pentru infracțiuni. 

5. Confiscarea extinsă a fost redefinită.

6 Favorizarea făptuitorului nu se pedepsește nici dacă este săvârșită de un afin până la gradul doi (cumnați, socrii). Până acum era vorba doar de membri de familie. Totodată, emiterea de acte normative nu constituie infracțiune de favorizare a făptuitorului 

7. A fost redefinit și grupul infracțional organizat, astfel încât  nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate

8. Dacă un funcționar public se referă la un suspect ca și cum ar fi deja condamnat va fi condamnat cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

9. Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.Dacă fapta este săvârșită de un magistrat sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa se majorează cu jumătate. 

10. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia 

11. Este considerat trafic de influență doar dacă infracțiunea vizează "foloase materiale", nu "foloase", așa cum este acum.

Citeste mai mult pe realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite