Cod roșu de scumpiri pentru români, în această iarnă
Urmează două luni de calvar financiar pentru noi și asta pentru că vom plăti aproape orice produs și serviciu mult mai scump. Fie că vorbim de mâncare, facturi sau achiziții de imobiliare, totul se va face la suprapreț din cauza legii conversiei creditelor, legea falimentului personale, a promisiunilor electorale dar și a sezonul de importuri care tocmai s-a deschis pentru România. Toți acești factori împing cursul valutar spre 4,55 de lei pentru un euro.
”Dacă legea conversiei creditelor va fi votată fără acele amendamente și fără limite, cred că rata de schimb se va deprecia dincolo de 4,55 de lei pentru un euro. Se va stabiliza peste 4,5, iar vârful cursului va fi peste 4,55 de lei/ euro. Leul se tranzacționează și într-un mediu regional dar și internațional. Trebuie să mai ținem cont și de faptul că moneda noastră era foarte bine văzută până la discuțiile legate de această lege”, a declarat pentru Libertatea, Claudiu Cazacu, economist șef XTB România.
Aveam o creștere economică foarte bună, aveam o relativă stabilitate față de regiune, deci în termeni comparativi regionali eram foarte bine văzuți.
„Pornim de la un nivel coborât al cursului. Percepția favorabilă nu este distrusă de o singură lege, dar se vor include în cotații niște niște prime de risc mai mari fiind că este vorba de felul în care vor fi afectate anumite bănci de această lege dar și de prima de nesiguranță pe care trebuie să o asiguri. Pentru că trebuie să te asiguri în cazul în care vor mai apărea legi care să se refere la creditele în euro”, a mai spus economistul.
Legea falimentului personal
Legea falimentului personal care se preconizează că va intra în vigoare de la 1 noiembrie reprezintă și ea un bonus pentru creșterea cotației euro în fața leului. Cu toate acestea economiștii cred că de una singură nu ar avea puterea să modifice cursul, dar la cumul cu alte efecte, va influența și ea.
Citește mai mult pe libertatea.ro