Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene, din cadrul UVVG, vizitat de elevi de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”
Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a primit, de curând, vizita elevilor de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, conduși de doamna director prof. Eugenia Groșan.
Elevii au fost întâmpinaţi cu brațele deschise de către doamna Doina Melania Arghezi, directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, care le-a prezentat cele peste 6400 de manuscrise argheziene, dar și obiecte de artă ale familiei Arghezi.
Doamna Doina Melania Arghezi, directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, soția regretatului Baruțu T. Arghezi, fiul marelui scriitor român Tudor Arghezi, a declarat: „Această locație adăpostește aceste 6400 de manuscrise. O echipă de oameni plini de entuziasm au folosit deja un număr mare de manuscrise și astfel s-a publicat cartea numită „Anul tăcerii”, publicată de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, iar la final de an școlar elevii premianţi primesc un exemplar din această carte. Instituția noastră primește vizita copiilor dornici să afle cât mai multe despre literatură. Un tânăr care nu cunoaşte literatura țării este un om vitregit de tot ce poate fi mai frumos. Literatura și poezia, în special, nu fac altceva decât să înalțe sufletul, să ne determine să fim mai sensibili, mai plini de dragoste și înțelegere față de tot ce este în jur. Literatura este un lucru Dumnezeiesc, fără de care un tânăr este păcat să pornească în viață”.
„Vizita elevilor mei la Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene a fost o adevărată încântare pentru că au avut ocazia să intre într-un perimetru cultural deosebit, care respiră parcă aerul unui artist extraordinar, mânuitor desăvârșit al condeiului. Copiii au putut să atingă manuscrisele argheziene, să privească obiecte dragi familiei scriitorului, să afle lucruri despre și din laboratorul poetic, dar și frânturi din culisele unei vieți. E o istorie trăită pe viu, un alt timp, adus să se alinieze timpului nostru, aureolat fermecător de o doamnă plină de noblețe, Doina Arghezi, nora scriitorului, o femeie de o distincție, cultură și vervă a povestirii, cum rar ți-e dat să vezi. Și pe care au urmărit-o amuțiți și fără să mai bage de vină timpului, sau să-i reproșeze că trece prea încet. S-au citit poezii, s-au adresat întrebări, s-au astâmpărat curiozități. Consider că, la fața locului, în cadre exterioare școlii, într-un mod liber, neforțat, se pot învăța, sau se pot fixa în memorie imagini și înțelesuri care nu se pot uita o viață. Mai ales când poți pătrunde în intimitatea creației, când ești atât de aproape de creație”, a precizat doamna prof. Eugenia Groșan, directorul Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”.
Daniel Albu