Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cea mai importantă delegație din Republica Moldova se află în aceste zile la Arad

Cea mai importantă delegație din Republica Moldova se află în aceste zile la Arad
Comentează 0

Cea mai importantă delegație din Republica Moldova se află în aceste zile la Arad. Sunt 63 de specialiști, un reprezentant al Guvernului Republicii Moldova, patru președinți de raioane, zece primari, conducerea a patru spitale de stat, doi reprezentanți ai Ministerului Sănătății, conducerea Comitetului Național Olimpic, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, conducerea a trei grupuri de presă, numeroși specialiști în administrație și educație.

În acest context, astăzi, la Consiliul Județean, s-a organizat un laborator de atragere a fondurilor europene în administrație, un schimb de experiență cu 59 de primari și viceprimari din județul Arad.

„Astăzi este o zi importantă pentru Arad, fiindcă datorită inițiativei Universității «Aurel Vlaicu» (și îi mulțumesc doamnei rector Ramona Lile pentru asta) avem ocazia să găzduim o importantă delegație din Republica Moldova, pentru a împărtăși experiențele noastre cu privire la absorbția fondurilor europene. Am avut și o prezentare a proiectelor noastre de investiții. Consiliul Județean Arad are astăzi în lucru, în diferite faze (unele finalizate, altele în curs de depunere) 34 de proiecte pe șase linii de finanțare europeană: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Transfrontalier Interreg România-Ungaria, Programul Operațional Asistență Tehnică, Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiecte viabile, care vor atrage fonduri semnificative și care vor contribui determinant la dezvoltarea județului nostru”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Pentru județul Arad, relația cu Republica Moldova este importantă. Județul Arad este înfrățit cu raioanele Ungheni, Ialoveni și Anenii Noi, cărora Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, le-a propus formarea unor experți în atragerea de fonduri europene prin sesiuni de instruire la Consiliul Județean Arad. Acesta le-a explicat invitaților parcursul pe care CJ Arad le-a avut în mecanismul de atragere a fondurilor europene. „România este membru al Uniunii Europene din anul 2007. Dar am început să scriem și să depunem proiecte de finanțare încă din perioada de preaderare, creionând dezvoltarea satelor, comunelor, orașelor, municipiilor și județelor pe instrumentele financiare europene. Aradul este astăzi printre județele cele mai eficiente, la nivel administrativ, care folosesc în cea mai mare măsură fondurile europene pentru investiții. Avem, astăzi, în derulare, proiecte în valoare de 5 miliarde de euro în județ, în modernizarea infrastructurii, construirea și dotarea de spitale, extinderea rețelei de apă, canalizare și gaz, modernizarea infrastructurii feroviare și derulăm cel mai ambițios proiect al unor administrații locale care s-au asociat între ele pentru o mai bună conexiune – proiectul de construire a drumului expres Arad-Oradea, care va lega două dintre cele mai dezvoltate județe din România, Bihorul și Aradul.

De aceea, pentru că avem deja o experiență de 15 ani în Uniunea Europeană, am convingerea că Uniunea Europeană este singura cale de urmat pentru Republica Moldova! Aradul s-a dezvoltat pe fonduri europene și este astăzi un exemplu în România a ceea ce înseamnă valorificarea corectă a aderării la UE. Îmi doresc ca partenerii noștri din Republica Moldova și cetățenii europeni să se inspire din acest exemplu, dar și să înțeleagă că odată cu progresul vor trebui să facă și sacrificii, să aibă rezerve bugetare pentru contribuția proprie încă de la fondurile de preaderare. Noi putem vorbi astăzi despre proiectele Aradului, că, cu o contribuție proprie de 2%, aducem, din fonduri europene, 98% din valoarea proiectelor de investiții. Dar în faza de preaderare cofinanțarea este mult mai mare și vor avea prioritate cei care au banii necesari să contribuie la proiecte”, a declarat Iustin Cionca. .

În cadrul acestui forum, vizitarea Aradului s-a făcut pe domenii, primarii din delegație s-au deplasat în teritoriu, la Radna, Șiria și Ghioroc, iar rectorii și profesorii, la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Delegații din domeniul medical au vizitat Spitalul de Oncologie, Spitalul Județean și secția de Radiologie Pediatrie, iar reprezentanții mass-media au avut o întâlnire de lucru cu reprezentații mass-media arădene. 

Concluzia acestui forum este că singurul parcurs favorabil pentru Republica Moldova este cel european, așa cum și Aradul s-a dezvoltat din fonduri europene!

 

 

Biroul de presă

18.11.2022

 

 

Galerie foto (32)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite