Cea de a XII–a Reuniune a Comisiei Mixte de Istorie Româno - Slovace, și-a încheiat cu succes lucrările, la Kremnica-Banska Bystrica (Slovacia)
Kremnica, vechi centru minier din Slovacia, azi cu o populație de cca. 6000 de locuitori. Aici funcționează una din cele mai vechi monetării din Europa și unul dintre muzeele cele mai renumite în domeniul monedelor și medaliilor.
În perioada 12–15 septembrie 2016, în organizarea ACADEMIEI ROMÂNE și a ACADEMIEI SLOVACE DE ŞTIINŢE, s-a desfășurat la Kremnica-Banska Bystrica (Slovacia) cea de a XII–a Reuniune a Comisiei Mixte de Istorie Româno-Slovace cu tema: „MINERITUL ÎN SLOVACIA Şi ROMÂNIA (secolele XVI-XVIII)”.
Reuniunea a fost prezidată de cei doi co-președinți ai comisiei: STANISLAV MIČEV și NICOLAE EDROIU, reprezentând cele două - cele mai înalte foruri științifice din cele două țări.
Reuniunea a început prin lansarea volumului realizat sub egida celor două Academii, la editura „Vasile Goldiș” University Press, volum intitulat: „ANUL 1989, CĂDEREA REGIMURILOR COMUNISTE DIN ROMÂNIA ŞI SLOVACIA LA ÎMPLNIREA A 25 DE ANI DE LA DERULAREA EVENIMENTELOR”, rezultat al Lucrărilor celei de-a XI-a Reuniuni a Comisiei Mixte, reuniune care a fost organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în anul 2014.
Lucrările prezentate în cadrul conferinței de la Kremnica, au fost următoarele:
Marius Grec și Stanislav Micev,
prezentarea volumului dedicat anului 1989.
Simon Zsolt (Târgu Mureș): Producţia de aur din Transilvania, în secolul al XV-lea;
Kianička Daniel: Mineritul în Kremnica, în secolele XV-XVIII;
Boia Stelean-Ioan (Arad): Mine şi minerit în Banat (secolele XVII-XVIII);
Kamenický Miroslav: Contacte din domeniul mineritului şi metalurgiei dintre zonele miniere din Transilvania şi Slovacia Centrală, în secolele XVII-XVIII;
Grec Ioan-Marius (Arad): Cu privire la evoluţia sistemului legislativ de organizare a exploatărilor resurselor minerale în Transilvania (secolele XV-XVIII);
Edroiu Nicolae (Cluj-Napoca): Ţăranii mineri din Munţii Apuseni în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea;
Kónya Peter: Administrarea minelor din Ungaria şi Transilvania prin consiliul lui Francisc Rákoczi al II-lea;
Huszarik Pavel (Nădlac): Contribuţia comunităţilor slovace la dezvoltarea mineritului în Transilvania;
Ďurčo Michal: Mineritul fierului din Hronec, pe hărţile din secolul al XVIII-lea;
Pavel Hronček, Martin Budaj: Mineritul din regiunea Brezno, în valea Štiavnička, din munţii Tatra Mică în secolele XVII şi XVIII;
Mârza Eva (Alba Iulia): Ioan Piuariu Molnar şi Vasilie Popp, medici ai minerilor din Munţii Apuseni;
Mičková Zuzana: Influenţa contrareformei şi recatolicizării asupra personalului întreprinderii de cupru de la Banská Bystrica;
Krchnáková Lucia: Istoria galeriei din moştenirea Hoffer din Banky de lângă Banská Štiavnica;
Pavol Rybár, Ladislav Hvizdák: Reconstruiri digitale ale minelor istorice din Smolník;
Mârza Eva (Alba Iulia): Românii despre slovaci, în România (2012-2014);
Programul reuniunii a fost deosebit de atractiv și instructiv, discuțiile dintre participanți contribuind la clarificarea multora dintre aspectele acestei ocupații străvechi din cele două țări, mineritul. Au fost vizitate obiective importante aflate la Kremnica: Monetaria, Muzeul de monede și medalii, părți din vechile mine de aur, Castelul din oraș, Catedrala medievală.
La finalul lucrărilor a fost semnat protocolul de colaborare pentru următoarea sesiune care se va desfășura în România, la Alba Iulia, în anul 2018. Tema aleasă este: „Anul 1918 – anul speranței”. Cu acest prilej va fi editat un volum, sub egida Academiei Române, volum care se va lansa cu prilejul Zilei Naționale, iar istoricii arădeni își vor avea reflectate acolo punctele de vedere.