Ce spune Alexandru Meszar despre UTA, despre investitori şi despre acuze
Alexandru Meszar vorbeşte într-un interviu acordat jurnalistului Radu Romanescu pentru site-ul clubului UTA, uta-arad.ro, despre echipă, despre investitori şi despre acuzele care i-au fost aduse în ultimul timp.
- Stăm de vorbă cu Alexandru Meszar ”părintele noii UTA”, așa cum îl alinta mai toată lumea până nu cu mult timp în urmă. Sunteți cel mai longeviv conducător din istoria clubului, în ultimii zece ani ați avut performanțe deosebite, chiar excepționale, ducând echipa din liga a patra în prima ligă, unde vă mențineți de trei ani consecutivi, ceea ce nu s-a mai întâmplat la UTA de peste patruzeci de ani...
- Acestea, da, sunt într-adevăr rezultatele măsurabile în cifre și în timp și pe care nu le-am obținut eu singur. Am avut și am în continuare o echipă, chiar dacă mică, dar conștiincioasă, profesionistă, dispusă la sacrificii. Împreună cu ei am obținut aceste rezultate și, bineînțeles, cu ajutorul orașului, iar aici mă gândesc în primul rând la public, dar și la autorități, mediul de afaceri, instituții și alții, fiindcă de multe ori un singur individ sau instituție te pot scoate dintr-un impas vremelnic. Dar dincolo de aceste rezultate cuantificabile, eu mă bucur foarte mult pentru faptul că împreună am creat în Arad o emulație unică în România în jurul unei echipe de fotbal. Aradul vibrează din nou când este vorba de UTA, fără să mai vorbim că, paralel cu această emulație, am asigurat liniștea, continuitatea și stabilitatea atât de necesare performanței.
- Și totuși după toate aceste rezultate, luni, Suporter Club UTA Arad organizează un miting împotriva dumneavoastră și a conducerii, cerând demisia. Și nu oriunde, ci chiar în Piața Avram Iancu, acolo unde nu demult, pe perioada pandemiei, dumneavoastră organizați pentru suporteri evenimente cu vizionarea meciurilor echipei. Ce credeți, cum s-a ajuns la această situație? Vă deranjează?
- Aș minți dacă aș spune că nu mă deranjează. Nu e mare lucru să realizăm cum s-a ajuns aici. Lumea noastră de acum este plină de manipulări pentru interese mai mult sau mai puțin ascunse. Propaganda mincinoasă a devenit din nou, după o perioadă în care se părea că se intră în normalitate, o armă în mâna și în gura celor care urmăresc interese necurate. Și, cu toate acestea, pe mine nu mă deranjează neapărat cel mai mult atacurile împotriva persoanei mele, ci că, așa cum se întâmplă întotdeauna când se vehiculează minciuni, se dă cu piciorul în imaginea clubului pe care l-am construit în timp împreună cu arădenii.
- În ultima perioadă, dumneavoastră și conducerea ați fost acuzați de mai multe lucruri. Sunteti de acord să le comentați ?
- Cu mare plăcere, chiar mă bucur pentru această ocazie să putem lămuri lucrurile.
- Ați fost acuzați că vindeți bilete și abonamente ”la negru”.
- Biletele și abonamentele sunt fiscalizate, se vând exclusiv prin companii de ticketing specializate, este exclus să fabrice cineva bilete sau abonamente și să le vândă ”la negru”. Vânzarea biletelor prin agențiile online este cât se poate de transparentă și se desfășoară la fel ca la multe alte cluburi din România. Pe aceleași platforme și alte cluburi de fotbal vând bilete și abonamente în acest fel.
- De ce sunt unii antrenori de la Atletico angajați și la UTA?
- O parte dintre antrenorii de copii și juniori care activează la Atletico au contracte și cu UTA pentru un singur motiv: licențele și clasificările acestor antrenori sunt foarte importante la procesul de clasificare al Academiei UTA și ajută la scoring-ul academiei.
- Ce ne puteți spune despre fan-shopul atât de criticat și atacat mai nou de către contestatarii dumneavoastră? Acolo este ”pușculița”, cum insinuează aceștia?
– Această activitate comercială este externalizată la majoritatea cluburilor din lume și chiar din țara noastră. Așa este si la noi. De fan-shop se ocupă o societate compusă din doi membri din galeria UTA, care ne-a fost recomandată de Suporter Club UTA, mai precis de domnul Dani Proca. Această societate, de a cărei activitate suntem de altfel foarte mulțumiți, nu a dispus de un buget necesar pentru demararea afacerii, adică bani pentru marfă. Din acest motiv am inclus încă o societate de profil. Din profitul rezultat au beneficiat și beneficiază atât clubul cât și cele două societăți. Nu e nimic neclar sau ilegal, este ceva absolut firesc ca o activitate comercială care aduce profit clubului să fie profitabilă și pentru cei care o conduc și o administrează.
- Tot așa despre activitatea comercială de la stadion, respectiv vânzarea de răcoritoare în timpul meciurilor?
- Evident. E vorba de un interes și câștig reciproc. Așa funcționează toate afacerile, inclusiv cele din fotbal. Societatea care desfășoară această activitate în stadion, la meciurile de acasă ale echipei, închiriază spații de la Recons, compania ce administrează arena sportivă Francisc Neuman, iar pentru club, după fiecare meci, pe baza unui contract de sponsorizare, virează o sumă de bani importantă.
- Ați fost acuzați dumneavoastră și angajații clubului că v-ați îmbogățit din această afacere, că aveți nenumărate case și apartamente...
- Ar fi culmea să locuim în corturi numai pentru că lucrăm la UTA. Glumesc, bineînțeles. Case am avut și înainte de a fi la UTA. M-am apucat de afaceri în fotbal, la proiectul Atletico, fondat de mine acum 20 de ani, înainte de toate pentru că mi-a plăcut cel mai tare, am crezut și am muncit și muncesc în continuare. Atletico a crescut, a mers și merge bine, am vândut jucători în țară și străinătate pentru sume importante. Și cum se întâmplă în această afacere, la următoarele transferuri ale jucătorilor am beneficiat de procente în urma tranzacțiilor pentru jucaătorii: Bălgrădean, Țucudean, Copil, Purece, Vasi, Popa, Oaidă, Costin, Petre, Man, Vulturar și alții. Dar nu este vorba numai de Atletico. Având în vedere colaborarea dintre cele două cluburi, și UTA a beneficiat de transferurile acestor jucători în egală măsură. Apropo de casă si avere, trebuie să vă mărturisesc că și în momentul de față casa, terenul și clădirile de la Atletico sunt ipotecate la ANAF în favoarea UTA-ei. Dar cu asta suntem obisnuiți, atât eu cât și colegii mei, fiindcă, pentru asigurarea liniștii financiare de la UTA, apelăm în mod relativ frecvent la împrumuturi în nume proprii.
- Cum stau negocierile cu investitorii prin casa de avocatură la care ați apelat în cele din urmă?
- În luna februarie, mai precis în data de 17.02.2022, la solicitarea investitorilor, ne-am dat acordul scris să se efectueze un audit la club. Nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de azi, spre surprinderea noastră, mai ales după declarațiile investitorilor apărute în presă. Firma de avocatură care este mandatată pentru negocierea și încheierea unei eventuale tranzacții așteaptă de două săptămâni ca investitorii să facă primul pas pentru demararea negocierilor, mai precis semnarea acordului de confidențialitate. E bine de știut că asta este o condiție a negocierilor în afaceri oriunde în lume. Negocierile nu se fac în audiența publicului neavizat și cu atât mai puțin la presiunea lui. Pentru că lucrurile nu avansează, clubul a luat inițiativa de a contracta o firmă independentă de specialitate pentru a demara un audit. Asta ca să anihilăm orice bănuială și să prevenim ca aceste atacuri să se agațe de orice, numai să arunce o umbră de îndoială asupra clubului și a conducerii acesteia. Noi nu avem pentru ce să ne temem, cunoaștem situația care este cât se poate de clară și în conformitate cu legile în vigoare. Firma pe care am contractat-o pentru efectuarea auditului este din București, societate de prestigiu, de top 10 în domeniu.
- Credeți că toată această poveste cu investitorii, respectiv cu vânzarea UTA-ei, afectează jucatorii sau stafful echipei?
- Din punctul meu de vedere, UTA, brandul în sine și echipa, nu se va vinde niciodată. Ele sunt ale comunității, ale Aradului și așa trebuie să rămână pentru totdeauna. În schimb, managementul este și trebuie să fie unul privat, dar oricând poate suferi modificări, în funcție de interesele de moment. Dar aceste modificări nu ar trebui să-i influențeze pe profesioniștii care au și acum toate condițiile asigurate și salariile plătite. De altfel, puteți observa, dacă nu sunteți atenți doar la gălăgia creată, că la club se lucrează, vin jucători noi, iar eu sunt sigur că până la urmă rezultatele muncii noastre se vor vedea și pe teren. Firesc, asta nu înseamnă că scandalul legat de club, întreținut cu bună știință de unii și alții, nu ne afectează sau nu-i afectează pe jucători, dintre care cei mulți, mai ales cei străini, mai puțin cunoscători ai obiceiurilor locale, se întreabă care e problema, că ei nu sesizează nici una.
- În final, acum și în aceste condiții oarecum nefirești, care este dorinta și speranța dumneavoastră, a conducerii, de la viitorul apropiat și în general, în noul sezon fotbalistic?
- Eu sper că până la urmă lumea va înțelege despre ce este vorba, cei mai gălăgioși, cei puțini, vor înțelege și ei la rândul lor. Așa că eu doresc sănătate la toată lumea, îmi doresc stadioane pline și o clasare cât mai bună la final de an, mult mai bună ca în anul care a trecut. Și, normal, să batem luni!
Radu Romanescu