Ce se întâmplă cu factura dacă reduci temperatura în casă cu un singur grad. Rezultatul e uimitor
Dacă îți dorești costuri reduse pentru încălzirea casei tale, este bine să beneficiezi de ajutorul unui termostat de ambient cu care poți controla eficient consumul centralei termice
Centrala termică este principalul consumator de gaze în perioada de iarnă. Un recent studiu al Agenției Internaționale a Energiei arată că temperatura medie în clădirile din UE în acest moment este de 22 de grade Celsius. Dacă ar fi redusă cu un singur grad, cererea de gaze la nivelul întregii Uniuni ar scădea într-un an cu 10 miliarde de metri cubi, aproape cât tot consumul de gaze al României.
Impactul ar fi nu doar la nivelul facturilor consumatorilor casnici, unde s-ar înregistra o economie între 3 și 10%. Reducerea temperaturii în case ar avea ca urmare și reducerea dependenței UE de importuri, mai ales cele de gaze rusești.
Un studiu realizat de E.ON și Kantar în 2018 arăta că temperatura medie din dormitoarele românilor este de 22,3 grade Celsius, în vreme ce germanii stau la 18,2 grade. Iar OMS susține că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă, coborând nivelul de la cel precedent, de 21 de grade.
De asemenea, în vara anului trecut numeroase țări din UE au introdus recomandarea Comisiei Europene ca temperatura în instituțiile publice să fie limitată la cel mult 19 grade în sezonul rece.
La noi, în schimb, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat astfel: ”Am trăit aceste restricţii, nu prea ne sunt pe plac. Şi nici mie nu-mi sunt pe plac. Ce să vă zic, 25 de grade iarnă mi se pare mult. Adică e chiar cald la 25 de grade. Iar 19 grade iarna mi se pare frig”. Ca urmare, nu s-au introdus limitări, deși situația aprovizionării cu gaze a României nu era și nu este nici acum tocmai ideală.
Cele mai tari ponturi prin care să reduci consumul de energie cu până la 40%. „Omenirea resimte nevoia unui consum inteligent, astfel încât să ajute la reducerea costurilor pe care le poate avea în contextul actual al pieței. A consuma eficient înseamnă automat un consum mai mic de energie electrică, iar acest lucru va duce și la o reducere a deșeurilor. Impactul reducerii deșeurilor se vede direct în amprenta de carbon pe care noi o lăsăm. Dacă reducem cantitatea de energie electrică, atunci costurile noastre pentru plata facturilor de utilități se vor reduce automat”, a spus Anamaria Marin pentru DCNews.
„Eficiența energetică este procesul prin care reducem cantitatea de energie electrică pentru a folosi și a utiliza în continuare aceleași produse și servicii. Eficiența energetică înseamnă, de asemenea, o reducere a risipei de energie electrică”, a spus Anamaria Marin, care a venit şi cu un exemplu: „Putem folosi un bec o anumită perioadă de timp, cu un anumit consum. Dar dacă schimbăm calitatea becului sau clasa energetică a becului respectiv, cu același consum de energie electrică putem utiliza acel consumator o perioadă mai lungă de timp sau, dacă păstrăm aceeași perioadă de timp, reducem cantitatea de energie electrică pe care o consumă”.
Aceasta are şi sfaturi practice pentru consumatori, astfel încât consumul de energie să se reducă: „Dacă mergem într-o arie unde nu e necesar să facem investiții, putem să ne gândim la locuința pe care o avem. Electrocasnicele sunt utilizate zilnic. Cu cât clasa energetică este mai bună, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic, depinzând bineînțeles și de modul de utilizare al aparatului. Putem să ne gândim, de exemplu, la frigider. Dacă frigiderul stă lângă o sursă de căldură, automat consumul său va crește. Deci ideal este să-l ferim de acea sursă de căldură. Încărcătoarele, pe care le lăsăm în priză, uităm de ele, produc o risipă de energie pentru că nu le utilizăm, dar ele rămân în priză. Putem lua ca exemplu becul. Dacă vorbim despre becurile cu led, acestea consumă cu până la 80 la sută mai puțin decât becurile incandescente. Cel mai mare consumator în acest sezon este centrala termică. Dacă beneficiem deja de o centrală termică ce nu e în condesare, putem opta pentru înlocuirea ei cu una performantă care are un sistem de condensare. Astfel, putem reduce consumul cu până la 40 la sută”.
Cum eviţi plata unor facturi astronomice. Cum să setezi termostatul de la centrala termică
Una dintre greșelile frecvente atunci când vine vorba de centrala termică este oprirea acesteia în momentul în care plecăm de acasă, în încercarea de a face economie.
Specialiștii spun că, astfel, consumăm mai mult decât dacă centrala ar rămâne pe o temperatură constantă de 18-19 grade. Și asta deoarece consumul crește semnificativ pentru a încălzi casa atunci când temperatura este una foarte scăzută.
Iată câteva sfaturi pentru a economisi energie, fără a suferi însă de frig.
Sfatul 1: Centrala termică trebuie să aibă un termsotat de ambient
Dacă îți dorești costuri reduse pentru încălzirea casei tale, este bine să beneficiezi de ajutorul unui termostat de ambient cu care poți controla eficient consumul centralei termice. Instalează, așadar, un termostat ambiental care te va ajuta să reglezi temperatura în interiorul locuinței pe toată durata zilei, chiar și atunci când nu ești acasă!
Sfatul 2
Un randament cât mai ridicat este necesar pentru funcționarea eficienta a centralelor cu condensare. Pentru ca acest randament să poată fi mărit, îți recomandăm să păstrezi o temperatura a agentului termic de până la maximum 55 de grade Celsius.
Sfatul 3
Dacă centrala termică pierde presiune și aceasta presiune scade sub valoarea de 0,5 bari, trebuie neapărat să identifici eventualele pierderi de apă ale instalației de radiatoare. Daca nu poți face tu acest lucru, te sfătuim sa contactezi de îndată personalul tehnic specializat pentru remedierea avariei.
Sfatul 4
E bine să știi că în situația în care presiunea în centrala termică atinge o valoare peste 2,5 bari, este necesară golirea instalației pe la robinetul de golire al centralei până când valoarea presiunii devine 1,5 bari. Dacă în continuare presiunea crește, robinetul de încărcare cu apă a instalației trebuie să fie închis, iar dacă există variații ale presiunii în centrala termică trebuie să soliciți intervenția unui specialist care va verifica presiunea aerului în vasul de expansiune.
Sfatul 5
Izolează-ți termic locuința și asigură-te că nu se pierde căldură nici pe la ferestre, nici pe la uși. Poți obține un consum de gaze naturale mai mic cu 30 până la 45% daca izolarea termică a locuinței este realizată corespunzător. Pentru a evita apariția mucegaiului și igrasiei îți recomandăm și izolarea exterioară a locuinței.
Cum să reduci factura la gaze cu 30%. La ce temperatură trebuie să setezi centrala noaptea
Sfatul 6
Dacă remarci la centrala ta un zgomot de fierbere, acesta este cauzat de acumularea de calcar în schimbătoarele de căldură ale centralei. Problema poate fi rezolvată prin curățarea sau, după caz, înlocuirea acestora, însă e bine sa știi că operațiunile amintite trebuie să fie efectuate numai de personal autorizat.
Sfatul 7
Ți-ai pus probabil întrebarea cum ar trebui lăsată centrala termica atunci când pleci de acasă o perioadă mai lungă pe timp de iarnă. Îți recomandăm să lași centrala conectată la priză și să activezi funcțiile de siguranță, precum cea de anti-îngheț și anti-blocare. Când vei reveni acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi scurt, fără consum mare de gaz.
Sfatul 8
E important să reglezi temperatura din interiorul locuinței tale în mod corespunzător. Iată și câteva valori de temperatura recomandate: ideal este ca în living să fie 20 de grade Celsius, 19-20 de grade în dormitor și 22 de grade Celsius în baie. Acestea sunt însă recomandări generale, atunci când ești acasă alegerea îți aparține și poți regla centrala după preferințele proprii.
Sfatul 9
Unul dintre avantajele alegerii unei centrale electrice este faptul că se poate instala într-o singura zi. Odată montată, o conectezi la rețeaua electrică a locuinței sau a spațiului pe care vrei să îl încălzești și o pornești. Îți spunem ca o centrală electrică este mai puțin zgomotoasa si protejează mediul înconjurător.
Sfatul 10
Temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează intre 16 si 19 grade Celsius, cu condiția să fim îmbrăcați în pijamale și înveliți. Recomandarea de astăzi este să setezi termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius pe perioada nopții.
Sfatul 11
Atunci când vrei un consum eficient înregistrat de centrala termică, trebuie să ții seama și de temperatura apei încălzite. De cate ori ți s-a întâmplat să setezi o temperatură foarte ridicată, iar apoi, pentru că apa este mult prea fierbinte, sa fii nevoit sa o combini cu apă rece? Este recomandat să setezi temperatura apei la 48-50 de grade Celsius.
Sfatul 12
Este important să știi că radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu se încălzesc uniform, trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece. Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creștere a randamentului funcționării centralei termice pe gaz.
Sfatul 13
Dacă între camerele aceluiași imobil există diferențe mari de temperatură și nu îți dorești acest lucru, o soluție pentru rezolvarea problemei este instalarea robineților care ajută la ajustarea termică a încăperilor. Astfel, locuinta ta va avea o distribuție uniformă a căldurii.
Sfatul 14
O dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, se recomandă curățarea coșurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare. Trebuie sa reții că verificarea presiunii din instalația centralei și a coșului sunt două operațiuni esențiale pentru o bună funcționare a centralei tale termice.
Sfatul 15
Fie că sunt din fontă, oțel sau aluminiu, caloriferele din locuință trebuie aerisite pentru a elimina bulele de aer prinse în interior deoarece acestea scad randamentul instalației de încălzire. Îți recomandăm să efectuezi aerisirea instalației de încălzire la câteva zile după ce aceasta a fost pusă în funcțiune.
Sfatul 16
Atunci când caloriferele nu se încălzesc sau se încălzesc parțial e posibil sa fie nevoie de aerisirea acestora până la eliberarea completa a aerului. Îți recomandăm să completezi cu apă până la presiunea de 1.2 – 1.5 bari.
Sfatul 17
Pentru un randament si o eficiență ridicate, trebuie să știi că poți opta pentru o centrală termică în condensare. Datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens, centralele în condensare ajung la o eficiență considerabil sporită față de centralele convenționale, un lucru de care ar trebui să ții seama la momentul alegerii unei centrale termice.
Sfatul 18
De ce date trebuie sa ții cont atunci când alegi o centrală termică? Un parametru pe care trebuie să îl ai în vedere este bineînțeles suprafața pe care o are locuința care trebuie încălzita. O centrală termica ce livrează 24 KW poate asigura încălzirea unor suprafețe de maximum 180 m2, cu o baie si o bucătărie. Pentru locuințe cu suprafețe mai mari de 200 mp și multipli consumatori de apă caldă menajeră, este de preferat utilizarea unor centrale cu puterea mai mare.
Sfatul 19
În cazul în care te gândești la achiziționarea unei noi locuințe, îți spunem că poziționarea casei în raport cu punctele cardinale este de maximă importanță pentru eficiența energetică, orientarea sudică a fațadei fiind obligatorie, pentru a se asigura un câștig energetic solar cât mai mare. De cealaltă parte, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum.
Sursă: g-m.ro