Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce fac Poliţia Locală şi Primăria pentru a scăpa de cerşetorii din municipiu

Poliţia Locală anunţă că a intensificat acţiunile de combatere a cerşetoriei. Astfel, în patru luni şi jumătate au fost aplicate 348 de sancţiuni, comparativ cu anul trecut când au fost întocmite doar 183 de procese verbale de contravenţie. Asta, în condiţiile în care acum a crescut numărul echipajelor care acţionează în zonele pietonale.

Ce fac Poliţia Locală şi Primăria pentru a scăpa de cerşetorii din municipiu
Comentează 1

„În perioada 1 iulie – 15 noiembrie 2022, echipajele Direcției Generale Poliția Locală Arad au aplicat, în municipiu, 348 de sancțiuni pentru cerșetorie. În topul celor sancționați, având mai mult de 5 Procese verbale de contravenție, se află 22 de persoane: 9 provin din municipiul Arad, 7 din alte localități ale județului, iar 6 din alte județe. În total, au fost sancționați 122 de indivizi, pentru încălcarea articolului 2, punctul 3 din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice: «apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte».

Față de anul 2021, când au fost aplicate 183 de procese verbale se înregistrează aproape o dublare a numărului de sancțiuni pentru cerșetorie, în special ca urmare a prezenței mai multor echipaje pedestre în zonele pietonale ale orașului”, susţin reprezentanţii Poliţiei Locale.

De unde vin cerşetorii

Cele mai multe amenzi, 23 la număr, au fost aplicate unui contravenient provenind din județul Caraș-Severin, următorii doi având 17, respectiv 14 procese verbale. Alte județe de unde sunt originare numeroase persoane care au apelat la mila publicului în orașul nostru, în perioada de referință, sunt: Alba, Satu Mare, Mureș, Călărași.

„De cele mai multe ori, acești contravenienți dispar din raza de acțiune a patrulelor poliției locale, la sosirea acestora în proximitatea lăcașurilor de cult, centrelor comerciale, în parcuri sau zone pietonale, însă, adesea, revin în spațiile unde concetățenii noștri i-au obișnuit cu acordarea directă a milei publice.

În ultimele săptămâni, mai mulți contravenienți cu profil turbulent, chiar violent, au fost predați de echipaje ale DGPL Poliției Municipiului Arad, care are în lucru dosare penale vizând activități infracționale desfășurate de aceștia în afara cerșetoriei, ori tulburării ordinii și liniștii publice, pentru care au ajuns în atenția poliției locale.

Pe termen lung, Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală are în vedere desfășurarea mai multor acțiuni menite să diminueze acest fenomen social, care afectează toate reședințele de județ. Iată câteva dintre acestea:

  • Conștientizarea populației referitor la probabilitatea ridicată a utilizării eronate, chiar distructive, a sumelor pe care cetățenii le acordă în mod direct cerșetorilor;
  • Eliminarea majorității spațiilor locative improvizate utilizate pentru cazare de cerșetori sosiți din afara orașului (aproape două treimi din total) ;
  • Colaborarea sistematică a structurilor de ordine publică cu cele de asistență socială și medicală, în vederea evaluării/îngrijirii/internării cerșetorilor aflați în situații critice ori generatoare de risc pentru public ;
  • Crearea unor servicii/locații de preluare temporară de zi/noapte dedicate acestei categorii de cetățeni”, mai susţin poliţiştii locali.

Sursa foto: Poliţia Locală

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite