Ce comună arădeană se află în topul celor mai bogate din ţară
Potrivit unui top realizat de analizeeconomice.ro, o comună din judeţul Arad se află printre cele mai bogate din România. Asta, în condiţiile în care anul trecut a avut venituri de 28.250.000 lei.
Anul trecut, cele 2.861 comune din România au avut venituri totale de 17,95 miliarde de lei, în scădere cu 102 milioane faţă de 2015, informează sursa citată. De menţionat că cele mai bogate comune din ţară au avut venituri cumulate de aproximativ 868 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape 5% din totalul veniturilor comunelor din România.
Cea mai bogată comună din România este Chiajna din judeţul Ilfov, care a avut anul trecut venituri 105,34 milioane de lei. Pe locul al doilea al clasamentului se află Floreştiul, comuna ce poate fi catalogată ca fiind „dormitorul” oraşului Cluj-Napoca, aceasta având în 2022 venituri de 104,71 milioane de lei. Ultimul loc pe podium este ocupat de o comună din Vâlcea, Măldăreşti, cu venituri de 62,33 milioane de lei.
În ceea ce priveşte judeţul Arad, acesta este reprezentat în topul celor mai bogate comune de Vladimirescu, comuna care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent, fiind de departe cea mai urbanizată din judeţ, condiţiile de viaţă de aici nefiind cu nimic mai prejos decât cele din municipiu. Conform analizeeconomice.ro, Vladimirescu se află pe poziţia a 16-a, cu venituri de 28.250.000 de lei.
Potrivit puterea.ro, analiza a fost realizată pe baza datelor furnizate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.
Venituri mari, dar şi cheltuieli pe măsură
Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu susţine că veniturile comunei pot părea mari, dar trebuie avut în vedere că şi cheltuielile sunt pe măsură. „Avem aproximativ 20.000 de locuitori, aproximativ 130 de kilometri de străzi, fără cartierele noi, avem 3.300 de corpuri de iluminat, avem cămine culturale care sunt la dispoziţia cetăţenilor, care sunt ocupate 80% din an şi pentru care suportăm o parte din costuri atunci când sunt închiriate, avem trei baze sportive, avem nouă şcoli, în momentul de faţă lucrările de semaforizare din centru sunt finanţate de la bugetul local. Comparativ cu orice oraş din judeţ avem de două sau de trei ori mai multă infrastructură de întreţinut”, a declarat primarul Mihai Mag. Acesta a ţinut să precizeze că în marea lor majoritate veniturile provin din dările încasate de la agenţii economici din comună, care sunt în număr de aproximativ 900, dar 70 sau 80 sunt societăţi comerciale cu un potenţial destul de ridicat. „Din impozitele şi taxele încasate de la cetăţeni se acoperă doar 20-30% din necesar. De aceea ne dorim să dezvoltăm Zona Industrială, drept pentru care avem un proiect în valoare de 5 milioane de lei pentru aducţiunea de apă, având în vedere că actuala reţea de apă nu ar face faţă unei creşteri a numărului de agenţi economici”, a mai spus primarul.
Proiecte de zeci de milioane
Mai trebuie spus că până în momentul de faţă autorităţile locale din Vladimirescu au obţinut finanţare pentru proiecte în valoare de 33 milioane de lei, valoarea totală a proiectelor care au trecut de prima fază de evaluare ajungând la aproximativ 90 de milioane de lei, astfel încât este cât se poate de clar că nevoile comunei depăşesc veniturile realizate din taxe şi impozite.