CCR: România, obligată să aplice recomandările MCV
Informaţie extrem de importantă în contextul criticilor dure din raportul MCV. Recomandările Comisiei Europene sunt obligatorii pentru ţara noastră! O spune Curtea Constituţională, într-o decizie din 2012, după ce a analizat o serie de modificări făcute, la vremea respectivă, în privinţa legilor justiţiei, culmea, chiar la solicitarea PSD, dar şi a Curţii Supreme.
La finalul anului 2011, pentru a transpune în legislație o obligație din MCV referitoare la consolidarea Inspecției Judiciare, a fost amendată legea care reglementează organizarea CSM și a IJ, care funcționează în subordinea CSM. A fost introdusă la momentul respectiv mai multă autonomie pentru Inspecție, dar și o serie de evaluări anuale care urmau să fie supuse atenției plenului CSM.
Modificarea a fost contestată la CCR de un grup de parlamentari PSD, iar decizia CCR a venit în ianuarie 2012. Atunci Curtea a respins sesizarea făcută de social-democrați tocmai cu acest argument, că obligațiile impuse României prin rapoartele MCV trebuie transpuse de țara noastră, pentru că sunt obligații pe care ni le-am asumat odată cu aderarea și care sunt menționate și în Constituție.
Decizia de atunci a CCR revine în discuție în contextul în care în raportul MCV de ieri sunt impuse României opt noi obligații.
CCR despre respectarea MCV: Curtea constată că, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui Mecanism de Cooperare și Verificare (...) s-a reținut că au fost identificate de Comisie „chestiuni rămase nerezolvate, în special în ceea ce privește responsabilizarea și eficiența sistemului judiciar”. Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligația de a aplica acest mecanism și a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispozițiile art. 148 alin. (4) din Constituție.
Judecătorul Cristi Danileţ confirmă acest lucru: CCR a decis încă din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie. „Înainte ca cineva să spună o prostie, reamintesc că recomandările MCV sunt obligatoriu de implementat în România, în virtutea normelor constituționale. O spune însăși CCR în decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, scrie Danileţ, pe contul său de Facebook.