Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Câţi bani primesc Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul la rectificarea bugetară

Guvernul a stabilit în şedinţa de miercuri câţi bani va aloca la rectificare câtorva domenii importante: Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul. De asemenea, Guvernul alocă sume suplimentare pentru prganizarea alegerilor parlamentare din acest an şi Investiţiilor.

Câţi bani primesc Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul la rectificarea bugetară
Comentează 0

Sumele alocate pe domenii, aşa cum au fost comunicate de Guvern, sunt:

Sănătate: 560 milioane de lei (peste 163.000 de persoane vor avea venituri mai mari) + 860 milioane lei (sub forma creditelor de angajament pentru programe de sănătate în beneciul pacienților, îndeosebi a celor cu afecțiuni grave)

Educaţie: 1 miliard de lei (280.000 de cadre didactice și auxiliare beneciare)

Asistenţă Socială şi Pensii: 2,8 miliarde de lei (plata indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoarelor sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap + asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului)

Agricultură: 405 milioane de lei (subvenții pentru motorină + ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic)

- Mediu: 100 de milioane de lei (14,5 milioane lei subvenții pentru proprietarii de păduri mici + 85 de milioane de lei pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor)

De asmenea, Guvernul a mai decis alocarea suplimentară de bani pentru organizarea alegerilor parlamentare (peste 200 de milioane lei pentru buna organizare a alegerilor parlamentare, 8,6 milioane lei pentru organizarea alegerilor parlamentare pentru românii din străinătate şi 35 de milioane de lei în plus în scopul îmbunătății serviciilor consulare).

La capiotolul Investiţii, rectificarea va aduce 19,5 miliarde de lei în plus, cu accent pe trei domenii: Dezvoltare regională, Transporturi, Agricultură. Din aceşti bani se vor face plăți de peste 4,6 miliarde lei (45% mai mult decât suma plătită în prima parte a anului trecut) şi 5,7 miliarde lei execuția proiectelor nanțate din fonduri externe nerambursabile.

Dacian Cioloş, declaraţii

"Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menținerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menține credibilitatea în capacitatea guvernului și a statului de a gestiona bugetul și în consecință de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică și în evoluția economică a țării (...). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut", a afirmat Cioloș la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că veniturile bugetare "au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăsește în plus în alocarea bugetară față de ceea ce a fost decis pentru 2016".

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite