Cât încasează statul român din TVA. Suntem într-un trend descendent?
"La capitolul încasări în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată nu stăm foarte bine. Suntem într-un trend descendent. Are și un record negativ și din păcate suntem pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea la bugetul statului a TVA, acel renumit decalaj de TVA pe care, teoretic, am putea să îl încasăm la buget. Aproximativ 38% nu încasăm la bugetul statului", a spus Anghel. El a precizat că acest decalaj include frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA.
"Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic. Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil", a mai arătat oficialul PwC România.
Guvernul României a adoptat legislația pentru instituirea sistemului privind plata defalcată a TVA, care se va aplica opțional începând cu 1 octombrie 2017, urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018. Acest nou sistem ar putea genera dificultați majore în fluxul de numerar al companiilor, generând costuri și cerințe suplimentare pentru contribuabili, legate de adaptarea sistemelor informatice și a programelor contabile, gestionarea plăților și modificarea procedurilor interne de lucru.
Sursa realitatea.net