Cât de bătrâni sau de tineri sunt arădenii comparativ cu locuitorii altor judeţe
Potrivit datelor culese din teritoriu cu prilejul recensământului din 2022, Aradul se află undeva la mijlocul clasamentului într-un top al vârstei medii pe care o au locuitorii fiecărui judeţ din ţară.
Cu o vârstă medie de 42,5 de ani, Aradul se află pe aceeaşi poziţie cu judeţul Vrancea şi foarte aproape de media naţională de 42,4 ani. Asta, în condiţiile în care cel mai îmbătrânit judeţ al ţării este Teleormanul, cu o medie de 46,2 ani, urmat de Hunedoara, cu 45,5 de ani şi de Brăila, cu 45,2. La polul opus se află judeţul Ilfov, cu o medie de 38,6 ani, urmat de Iaşi, cu 39,1 şi Suceava cu 39,9.
Conform reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Statistică Arad, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat în judeţ, vârsta medie a populației rezidente crescând la 42,5 ani față de 41,2 ani, cât a fost la recensământul din 2011. În ierarhizarea județelor în în funcie de vârsta medie, după ultimul recensământ, județul se plasează pe locul 23, iar în cadrul Regiunii Vest, vârsta medie este de 43,4 ani, Aradul poziționându-se pe locul al doilea în regiune.
În ceea ce priveşte judeţele limitrofe, dacă Hunedoara are una dintre cele mai îmbătrânite populaţii din ţară, Alba are la rândul său o medie de vârstă destul de ridicată, 43,6 ani, însă Timişul, cu o medie de 41,6 şi Bihorul, cu o medie de 41,4, stau din acest punct de vedere mai bine decât noi.
Atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce consistent în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii, scrie hotnews.ro.
Potrivit sursei citate, efectele schimbărilor demografice asupra pieţei muncii sunt pronunţate. Când există o proporție mai mare de salariați în rândul populației, există mai multă concurență pe piața muncii, ceea ce împinge în jos puterea de negociere a salariaților și reduce atât salariile, dar și inflația.
Efectele demografice ar implica faptul că ratele de economisire (proporția din veniturile totale care este economisită) ar putea scădea brusc pe măsură ce baby boomers-ii se pensionează. Acest lucru poate afecta prețul banilor (dobânzile) și prețurile din piețele financiare (obligațiuni s.a.).