Cartea „Bandele de Stradă” se va lansa la Arad
Sociologul, jurnalistul şi scriitorul italian Luca Vincenti vă învită să luaţi parte, luni, 5 februarie 2018, ora 11.00, la evenimentul de lansare a cărţii Bandele de Stradă, care se va desfăşura, la Casa Universitarilor și Studenților (Bulevardul Revoluției 92, Arad) din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
Moderatorul evenimentului este Conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, Decan Facultatea de Ştiinte Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport. Vor lua cuvântul: Prof. univ. dr. Marțian Iovan şi Lector univ. dr. Oana Morcan. Participă şi reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinte Juridice.
De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor arădene.
Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reușit să descifreze codurile bandelor și să demonstreze că în Europa ele există.
A urmat cursurile şi conferinţele Facultăţii de Sociologie din Trento, unde a ales cursuri despre Teoria sociologică şi schimbarea socială şi cursuri universitare cu specializare criminologică (Tramscrime Trento). A participat la simpozioanele despre individualism metodologic ţinute de “monstrul sacru” al sociologiei Raymond Boudon (decedat în 2013). Sociolog francez şi profesor la Universitatea Sorbona, reprezenta deja de atunci, pentru sociologia contemporană, un stâlp al cunoştinţei în termeni de evoluţie concretă a teoriei sociologice, a schimbării sociale şi individualism metodologic.
Luca Vincenti a scris după absolvirea facultăţii mai multe cărţi, dar cea la care a lurat ani de zile este „Bandele de stradă”. O carte ce a fost interzisă timp de 15 ani în Italia.
Este vorba despre o carte document – monografie de criminologie, un studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova, le-a urmărit mişcările înfiltrându-se între ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze. S-a luptat să demonstreze că aceste bande există că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj. Luca Vincenti ne vorbeşte despre valori, norme, mentalitate, despre modul în care sunt botezaţi cei noi intraţi în bandă, despre sexul la care sunt supuse femeile, despre veterani şi modul în care aceştia se comportă în închisoare. Nu în ultimul rând, autorul relatează şi despre cazul bandelor ultra și Naziskin. Aflăm din carte, modul în care tinerii care fac parte din bande se îmbracă, dar şi despre gesturile care îi diferenţiază de ceilalţi.
Autorul Luca Vincenti - Sociolog, criminolog și scriitor a lucrat și ca jurnalist pentru paginile de cultură ale publicațiilor «L’Adige» și «Il Mattino». În anul 2000 publica «Diari di una domenica ultrà» (studiu despre fenomenul hooligans în Italia) și mai târziu în anul 2002 romanul «Lucciola c'è il Sole e Verrà l'Estate».
Cărțile sale și cercetarile socio-criminologice au stârnit interesul mass-mediei italiene: «TG1 Speciale», RAI 3 «Sfide» (Violenta pe stadioane) si pe Canalul 5 Mediaset a fost invitat de mai multe ori la emisiunea «Maurizio Costanzo Show».
A fugit de acasă pentru a deveni sociolog şi criminolog
„Visul meu a fost întotdeauna acela de a fi sociolog şi de a mă specializa în criminologie, de a putea continua şi poate de a contribui la dezvoltarea acestei minunate discipline; eram determinat să fac acest lucru cu orice preţ. Ȋn oraşul meu - în Genova – nu exista facultatea de sociologie şi a trebuit să mă mut într-un alt oraş la 400 de km distanţă, la câţiva paşi de Austria, la Trento. Ȋn Genova lucram – aveam un centru de înfrumuseţare împreună cu iubita mea de atunci – şi nu îmi lipsea nimic, aveam un stil de viaţă bun, eram gratificat din punct de vedere economic, însă mă simţeam gol din punct de vedere existenţial pentru că nu îmi urmărisem visul: de a deveni un sociolog şi un criminolog. Cu toate că părinţii mei nu erau de acord, am decis să plec, renunţând astfel la toate siguranţele dobândite – afective şi economice – acasă, alături de familia mea, care visa pentru mine o cariera de medic, avocat, etc. Am lăsat afacerea fostei mele iubite şi cu toţi împotrivă, am plecat, sau mai bine spus am fugit la Trento. Sunt sigur că am dezamăgit multe persoane atunci şi mai ales pe părinţii mei, care întotdeauna m-au etichetat ca un rebel. Plecarea mea din Genova fusese de fapt o fugă, o cursă liberatoare, încercând să evit contactul cu trecutul şi părerea contrară a tuturor despre proiectul meu de viaţă; aveam doar un scooter, 4 cutii de haine şi certitudinea că trebuia să încep totul de la capăt. Entuziasmul pe care-l aveam în realizarea obiectivului meu a făcut în aşa fel încȃt să nu simt niciodată singurătatea”, declară Luca Vincenti.