Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Când în fața orchestrei se află dirijorul Dumitru Goia și violonistul Gabriel Croitoru, invitația la concert este de nerefuzat

Când în fața orchestrei se află dirijorul Dumitru Goia și violonistul Gabriel Croitoru, invitația la concert este de nerefuzat
Comentează 0

În seara de 7 aprilie 2016, seara simfonică prin care debutează cea de a doua lună de primăvară, dirijorul Dumitru Goia şi violonistul Gabriel Croitoru conlucrează la unul dintre vârfurile actualei stagiuni, un mult aşteptat Medalion Piotr Ilici Ceaikovski, în ale cărei imagini se regăsesc Concertul pentru vioară şi orchestră  în re major şi Simfonia a V-a în mi minor.

Doi profesioniști desăvârșiți și un medalion muzical senzațional – acestea sunt ingredientele unei seri speciale, cum va fi cea de joi, 7 aprilie. O seară în care muzica și unii dintre cei mai buni performeri ai săi – i-am numit aici pe dirijorul Dumitru Goia și pe violonistul Gabriel Croitoru – vor ridica nivelul profesional al ansamblului nostru simfonic, spre încântarea și mulțumirea deplină a publicului nostru. - dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

Inspirat de Simfonia spaniolă a lui Eduard Lalo, de o notorietate egală cu concertele scrise de Felix Mendelssohn Bartholdy şi Johannes Brahms, concertul lui Ceaikovski este primul scris de un compozitor rus, care s-a impus în repertoriul universal. Determinantă pentru tehnica violonistică, partitura vizează din punctul de vedere al rolului principal virtuozitatea, cultura de sunet şi ştiinţa interpretării, atribute preluate cu dezinvoltură, subtilitate şi rafinament de Gabriel Croitoru, violonistul care a dominat clasamentele  marilor concursuri internaţionale de vioară de la Lublin (Henryk Wieniawski), Viena (Fritz Kreisler), Paris (Long -Thibaud), Sion (Tibor Varga), Genova (Niccolo Paganini) sau Pamplona (Pablo Sarasate).

Capitolul simfonic este reprezentat de cea de a doua dintre simfoniile mature ale compozitorului,  cea de a V-a  în mi minor op.64,  care oferă în perimetrul slav o continuare a simfonismului postbeethovenian.  Forţa acestei senzaţionale construcţii muzical-filosofice este detectabilă pe tot parcursul celor patru părţi, considerabile fiind metamorfozările în planul substanţei muzicale, al culorilor şi luminozităţii sau al paletei emoţionale. Simfonia a V-a este un spectacol simfonic, a cărui “regie” este semnată  în această seară de dirijorul Dumitru Goia, un muzician format la şcoli de renume ale Europei, Conservatorul din Sankt Petersburg şi Universitatea de Muzică din  Viena.

 

Portret – Dumitru Goia

 

Dumitru Goia a absolvit clasele de muzicologie şi dirijat simfonic şi de operă la Conservatorul din Sankt Petersburg, specializându-se ulterior la Hochschle für Musik und Darstellende Kunst din Viena. Şi-a început cariera profesională pe teritoriul didactic, ca asistent la Conservatoarele din Sankt Petersburg şi Petrozavodsk (1971 - 1973) şi şi-a dobândit recunoaşterea ca dirijor al Teatrului Naţional de Operă din Moldova (1972 -1978) şi Filarmonica Naţională a Moldovei (dirijor şi director artistic, 1979 -1993). A revenit în domeniul universitar, ca profesor de orchestră şi dirijat la Conservatorul de Stat din Istanbul (1989 -1991) şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1993 -2007).

Repertoriul său de operă şi balet cuprinde peste 30 de titluri, printre ele numărându-se partituri de Wolfgang Amadeus Mozart (Bastien şi Bastienne, Don Giovanni), Gioacchino Rossini (Bărbierul din Sevilla), Giuseppe Verdi (Aida, Traviata, Rigoletto, Trubadurul), Piotr Ilici Ceaikovski (Evgheni Oneghin, Lacul lebedelor), Serghei Prokofiev (Cenuşăreasa), Aram Haciaturian (Spartacus), etc., în timp ce repertoriul simfonic cuprinde integralele creaţiilor lui Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms şi Piotr Ilici Ceaikovski dar şi numeroase ópusuri de Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, Gustav Mahler, Richard Strauss, Mihail Ivanovici Glinka, Nikolai Rimski Korsakov, Serghei Prokofiev, Dimitri Şostakovici, etc.

De-a lungul anilor a susţinut concerte pe scene din Armenia, Austria, Azerbajan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, Uzbekistan şi a colaborat cu mari solişti internaţionali precum Dmitri Bashkirov, Vladimir Krainev, Eliso Virsaladze, Tatiana Nikolaeva; Viktor Pikaizen, Viktor Tretiakov, Ştefan Ruha, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaya, Marin Cazacu, Irina Arkhipova, Maria Bieşu, Georgeta Stoleriu, s.a.

A realizat înregistrări pentru Radio - Televiviunea Unională (URSS), Radioteleviziunea Republicii Moldova, Radioteleviziunea Română, Compania de discuri Melodia (Rusia), Radioteleviziunea din Istanbul etc.

Dumitru Goia a îndrumat ca profesor cursuri de măiestrie dirijorală în România, SUA şi Republica Moldova şi a făcut parte din jurii internaţionale la Concursul unional (URSS) de dirijat orchestră, Concursul Unional al violonceliştilor şi numeroase competiţii naţionale din România şi Moldova.

Pentru meritele sale deosebite, Republica Moldova i-a acordat titlul de Artist al poporului.

 

            Portret – Gabriel Croitoru

 

Gabriel Croitoru a absolvit Liceul de muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi a urmat cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, ca discipol al profesorului Modest Iftinchi. În timpul anilor de studii, violonistul s-a bucurat de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu.

Gabriel Croitoru este laureat al concursurilor internaţionale:

            - “Henryk Wieniawski” - Lublin 1979 -premiul I

- “Fritz Kreisler” -  Viena 1983 - premiul special           

- “Long - Thibaud “- Paris 1984 - premiul special şi bursa Fundaţiei” Samson François”

- “Tibor Varga” - Sion  1985 - premiul II             

- “Niccolo Paganini” - Genova 1985 - premiul III

- “Zino Francescatti” - Aix - en  - Provence 1987 - premiul II             

- “Pablo Sarasate” -  Pamplona 1991  - premiul I  şi premiul special pentru cea mai

    bună interpretare a creaţiei lui Pablo Sarasate  

            În 1988, acompaniat de orchestra  Filarmonicii din Nisa şi de maestrul Claude Bardon, Gabriel Croitoru  a înregistrat pe CD Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Nicolo Paganini şi Concertul pentru vioară şi orchestră de  Piotr Ilici Ceaikovski. Trei CD-uri, cuprinzând  integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate reprezintă o realizare a anului 1994, conlucrare a solistului cu orchestra simfonică din Malaga (Spania) şi dirijorul Jacques Bodmer.

            Solistul a susţinut peste 500 de concerte alături de ansambluri simfonice  din Europa şi Asia, printre cele mai celebre fiind London Royal Philharmonic, orchestra simfonică din Monte Carlo, orchestra simfonică din Lyon, Gewandhaus din Leipzig, orchestra de cameră Regina Sofia (Madrid) şi orchestra de coarde a Festivalului de  muzică de cameră de la Lucerna.

Gabriel Croitoru a susţinut recitaluri în Franţa (la centrul UNESCO), Spania, Germania, China, Bulgaria, fosta URSS şi a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Salvattore Accardo  (1982) şi Zino Francescatti (1988).

Gabriel Croitoru este solistul orchestrei simfonice din Ploieşti, profesor asociat la Universitatea de muzică din Bucureşti şi ocupă totodată prima poziţie în Cvartetul de stat “Transilvan”.

Din martie 2008, Gabriel Croitoru cântă pe celebra vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, “Catedrala”,  un exemplar semnat în 1731 de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu).

 

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite