Campania Națională "Informare acasă! Siguranță în lume!", la Oradea
Miercuri, 22 august 2018, Instituția Prefectului jud. Bihor a găzduit un eveniment din cadrul Campaniei Naționale "Informare acasă! Siguranță în lume!" organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, campanie care vine să sprijine nevoia de informare a cetățenilor români care locuiesc, muncesc, călătoresc sau studiază în afara României. La această manifestare au adresat mesaje Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.
La eveniment au participat si au adresat mesaje oficialități din județul Bihor, printre care Ioan Mihaiu, prefectul jud. Bihor; Ioan Mang vicepreședinte Consiliul Județean Bihor; senatorul Florian Bodog; deputatul Gheorghe Bogdan; deputatul Ioan Român; deputatul Dumitru Gherman; reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor; ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea; ai AJOFM Bihor; ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane; ai Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România; reprezentanți ai altor instituții deconcentrate; primari, oameni de afaceri s.a.
În cadrul proiectului "Informare acasă! Siguranță în lume!" ministerele cu competențe în problematica românilor aflați în străinatate s-au reunit într-o campanie comună care vizează în mod esențial informarea cetățenilor români cu privire la potențiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra peste hotare, riscuri care pot converge din lipsa unui contract de muncă legal, necunoașterea limbii statului de rezidență, necunoasterea drepturilor dar și a responsabilităților. Reprezentanții instituțiilor abilitate au vorbit și despre oportunitățile cetățenilor români care doresc să se reîntoarcă în România.
Consulul general Florin Vasiloni a oferit publicului prezent aspecte concrete despre competenţele funcţionarilor consulari aflaţi în serviciul extern, despre demersurile de modernizare și informatizare a rețelei consulare române, prin implementarea Sistemului Informatic Consular E-Cons, împreună cu toate subsistemele componente, despre mecanismele puse la dispoziție de statul român pentru protejarea cetățenilor români aflați în afara hotarelor României.