Câinii comunitari şi spaţiile verzi, în dezbatere publică
Primăria municipiului Arad a organizat miercuri, 7 martie 2018, în sala ”Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ o dezbatere publică având ca temă două proiecte de hotărâri: cel privind unele măsuri de asigurare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad şi proiectul de hotărâre privind unele măsuri pentru reglementarea serviciului de „Întreținere și amenajare spații verzi din Municipiul Arad”.
Mai bine 100 de arădeni au răspuns invitaţiei de a participa la această dezbatere, iar aproximativ 20 dintre ei au venit cu propuneri menite să îmbunătăţească forma finală a celor două proiecte.
Printre propunerile făcute vizavi de modul de „Întreținere și amenajare a spațiilor verzi din Municipiul Arad” s-au numărat: amenjarea mai multor zone cu plante perene, autohtone, ieftine, care ar implica nişte costuri de întreţinere mai mici în caz de vandalizare sau uscare, o atenţie mai mare asupra modului în care se toaletează copacii la nivelul municipiului şi nu în ultimul rând acordarea aceleaşi importanţe tuturor spaţiilor verzi din oraş, nu numai celor din zonele centrale.
Proiectul privind serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad a stârnit un şi mai mare interes astfel că numărul propunerilor făcute a fost crescut. De la bun început, cei prezenţi în sală s-au declarat împotriva eutanasierii, au identificat o problemă în privinţa abandonului şi au invocat necesitatea elaborării unei strategii pentru prevenirea acestui fenomen. Aceasta ar putea fi pusă în aplicare prin stabilirea unui protocol de colaborarea între Primăria Municipiului Arad şi Direcţia Sanitar Veterinară. De asemenea s-a subliniat necesitatea realizarii unui recensământ al animalelor la nivel de municipiu şi a organizării unei campanii de informare privind sterilizarea şi efectele ei. În acest context, Asociaţia Animed a venit cu propunerea unei colaborări cu Primăria, oferindu-se să sterilizeze, contra cost până la 1000 de câini anual.
De asemenea s-a cerut la unison îmbunătăţirea condiţiilor de la Adăpostul de Câini, o mai mare transparenţă a activităţii acestuia, dar şi necesitatea constituirii unei comisii de evaluare a serviciului de gestionare a animalelor fărăr stăpân. Această comisie ar trebui să fie formată din specialişti din domeniu şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi ONG-urilor care luptă pentru protecţia animalelor.
In finalul dezbaterii publice, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar a afirmat: „Pentru că ne dorim un oraş la standarde europene, modul în care gestionăm problema animalelor fără stăpân trebuie să devină o prioritate.Cea mai mare problemă a noastră este educaţia, iar ONG-urile au responsabilitate in acest sens. Eutanasierea nu este un lucru normal şi din acest motiv susţin necesitatea respectării legii şi sanţionarea celor care refuză să-şi sterilizeze animalele de companie.”