Schimbarea la față a GCA: investiții, aplicații informatice în cimitire și transporturi funerare internaționale
SC Gospodărirea Comunală Arad SA, pe scurt GCA, este o societate a Primăriei care și-a schimbat fața în ultimii ani și care continuă să se modernizeze, pentru că numai așa poate face față concurenței pe care o are pe piață în anumite domenii. De altfel, prin serviciile prestate, GCA este o societate care se autofinanțează, nefiind „o piatră” pentru bugetul local.
Directorul general Tiberiu Ciul povestește că imediat după ce a preluat conducerea societății a trecut la reorganizarea aparatului administrativ, ceea ce a însemnat și externalizarea serviciului de contabilitate, în condițiile în care era ocupat doar postul de contabil-șef, iar specialiștii din domeniu nu s-au înghesuit să vină să lucreze aici.
Ciul povestește că și-a preluat funcția după un control al Curții de Conturi care a stabilit o serie de măsuri ce trebuiau luate, lucru care s-a și întâmplat. „Înainte de a prelua eu mandatul, a fost un control al Curții de Conturi. Am avut de dus la îndeplinire o serie de măsuri, lucru care s-a întâmplat în proporție de 100%. Concomitent am lucrat și la un plan de majorare a capitalului social și am accesat un proiect pe o schemă de minimis, obținând de la Primărie 130.000 de euro pentru dotări. Astfel am putut achiziționa utilaje noi și moderne în vederea desfășurării activității în condiții bune. Mai mult, din fonduri proprii am făcut investiții în utilaje la Departamentul Edilitar, cumpărând camionete, tractor, tractor cu încărcător frontal, utilaje noi de întreținere a spațiilor verzi, utilaje pentru exploatări silvice, ce sunt folosite la tăieri, toaletări, automăturătoare, autocompactor, care să faciliteze transportul și colectarea deșeurilor vegetale”, susține Tiberiu Ciul.
„Sală de operații compatibilă cu orice cabinet privat din municipiu”
În continuare, acesta mai spune că în cimitirele administrate au fost amplasate o sută de europubele, țarcuri pentru PET-uri, a fost reamenajată și schimbată destinația capelei de la Pomenirea, iar la Adăpostul de câini de pe Calea Bodrogului au fost făcute ample lucrări de renovare a clădirii administrative care deservește cabinetul veterinar. „Am modernizat sala de operații, sala postoperatorie, birourile, locuințele de serviciu, zonele de depozitare, am intervenit la fațadă, la acoperiș, am modernizat instalațiile electrice, sanitare, de încălzire. Sala de operații a fost dotată cu aparatură modernă, ceea ce avem noi fiind perfect compatibil cu orice cabinet privat din municipiu, iar contra cost putem presta și servicii către populație”, mai povestește directorul general al GCA.
În ceea ce privește proiectele aflate în desfășurare, Ciul vorbește despre renovarea padocurilor care adăpostesc câinii adunați de pe domeniul public, construirea unei linii de padocuri noi, modernizarea alimentării cu apă a cuștilor și mărirea capacității padocurilor de la 300 la 450-500 de capete. „Vrem să achiziționăm o autospecială nouă de transport câini, cu o capacitate de 20 de capete. Prezența câinilor comunitari reprezintă o problemă mare pentru municipiu, cei mai mulți dintre aceștia provin din gospodăriile oamenilor. Deși proprietarii câinilor metiși au obligația să-i sterilizeze, acest lucru nu se întâmplă. În aceste condiții, societatea organizează lunar sau ori de câte ori este nevoie târguri de adopție canină, prin care încurajăm adopțiile și sterilizările. De asemenea, pe viitor vom demara un program de informare și de promovare a adopțiilor canine în școli”, a ținut să precizeze Tiberiu Ciul.
Acces securizat în cimitire
Cu privire la cimitire, directorul general al GCA a amintit despre investițiile făcute de Primărie, și anume capela de la Pomenirea și iluminatul pe leduri la Pomenirea, Gai și Eternitatea. „La cimitire avem în vedere un proiect de modernizare a capelei de la UTA, de care ne vom ocupa anul viitor, avem în vedere repararea împrejmuirilor de la UTA, Mureșel și Gai. De altfel și capelele de la cimitirele Gai și Eternitatea vor fi modernizate în viitorul apropiat. Mai dorim să achiziționăm, anul acesta, două mașini funerare pentru transport auto intern și internațional”, a ținut să precizeze Ciul.
Mai trebuie spus că se mai dorește implementarea unei aplicații informatice în cimitire, pentru a facilita accesul la informații cu privire la plata și locurile de veci, securizare cu bariere a accesului în cimitire, dar bineînțeles și continuarea reparațiilor și a modernizărilor, urmând ca în final să se ajungă la alei. „Cu privire la spațiile verzi vă pot spune că vom continua investițiile și să ne dotăm în funcție de lucrările pe care le vom avea. De altfel, tot ceea ce facem, facem pentru creșterea calității serviciilor și menținerea unui preț competitiv”, a încheiat Tiberiu Ciul.