RISIPĂ DE BANI PUBLICI! Milioane de euro, băgați în Centrul pentru străini din Horia, unde se află doar TREI migranți
Fondurile europene sunt cheltuite, uneori, fără nicio logică. Centrul pentru străini din localitatea Horia, destinat în special celor care urmează să fie expulzați, a beneficiat de o investiție de milioane de euro pentru extinderea capacităților de cazare, însă aici sunt ținuți doar trei migranți.
Lucrările de extindere a Centrului de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică din Horia au fost finalizate recent. Au fost cheltuiți 2.358.893,21 euro, din care 2.148.715,83 euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, obținute prin Programul General Solidaritatea şi Gestionarea Fluxurilor Migratorii.
Centrul, aflat în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), a fost înfiinţat în anul 2001. Avea 52 de locuri, însă Guvernul a decis să mai construiască o clădire, cu încă 108 locuri pentru migranți.
Banii par aruncați pe Apa Sâmbetei, dacă ne uităm la gradul de ocupare. Astăzi, în centru se află doar trei migranți. Săptămâna trecută era doar unul, o persoană împotriva căreia a fost dispusă măsura îndepărtării de pe teritoriul ţării noastre.
Purtătorul de cuvânt al IGI, Ermina Mihai, a declarat că numărul de persoane luate în custodie la Horia depinde de zona în care acestea au fost depistate, iar un centru similar există în București.
Conform IGI, centrul din Horia ”nu este destinat cazării persoanelor care solicită sau sunt beneficiare ale unei forme de protecţie internaţională în România”. Adică, aici nu vor ajunge refugiați.
”Centrul are un regim închis şi este special amenajat şi destinat cazării temporare a străinilor declaraţi indezirabili sau împotriva cărora s-a dispus măsura returnării ori expulzării şi au fost luaţi în custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul României”, a precizat sursa citată.
Conform art.97 din OUG nr.194/2002, luarea în custodie publică este o măsură de restrângere temporară a libertăţii de mişcare pe teritoriul statului român, dispusă de magistrat împotriva străinului care nu a putut fi îndepărtat sub escortă în termenul prevăzut de lege (24 de ore), precum şi a celor declaraţi indezirabili sau expulzaţi, până la data punerii în executare a hotărârii instanţei de judecată (data îndepărtării de pe teritoriul României).