VIDEO | Uite cum arată prima tabără de refugiaţi din România, la 50 km de Arad
Primele 50 de corturi din tabăra de refugiaţi aflată la 300 de metri de graniţa cu Serbia, în satul Lunga, au fost ridicate duminică, aceastea având posibilitatea, la final, să adăpostească circa 500 de migranţi. Tabăra se află la aproximativ 50 de kilometri de limita dintre județele Arad și Timiș.
Localitatea Lunga aparţine comunei Comloşu Mare, unde în noiembrie 2014 a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima după vamă, în ţara vecină.
Primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Ştefănescu a declarat pentru MEDIAFAX că în localitatea Lunga are loc "un exerciţiu, o simulare", pe durata a trei zile.
"Se testează reacţia organelor statului de a interveni în criza refuguaţilor. După trei zile, corturile vor fi demontate şi duse înapoi. Am pus la dispoziţia Ministerului Afecerilor Interne un teren de 1,5 hectare aflat la 300 de metri de vamă. Cei de la armată, jandarmii şi pompierii sunt cei care le ridică”, a declarat primarul Ovidiu Ştefănescu.
Potrivit unor surse locale, la Lunga au fost ridicate 50 de corturi până acum şi se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi. Ele vor putea adăposti circa 500 de migranţi care ar putea trece frontiera cu Serbia, înspre România.
De asemenea, vor fi şi corturi care vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. Au fost duse, la Lunga şi un generator de curent, toalete ecologice, precum şi un rezervor cu apă.
La rândul său, primarul localităţii Moraviţa din judeţul Timiş, Ion Fiştea, a declarat că duminică a pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne un teren de opt hectare pe care urmează să fie ridicată o tabără pentru refugiaţi, în cadrul unui exerciţiu de simulare.
Citește continuarea pe MEDIAFAX