Bugetul pe anul 2018 este construit, din nou, pe consum și nu pe investiții. Cum arată GRAFICELE?
Bugetul pentru anul viitor, supradomensionat faţă de anul în curs! Mai exact, mai bine de două treimi dintre ministere urmează să primească mai mulţi bani comparativ cu anul 2017. În unele cazuri, este vorba chiar şi de dublări de buget. Principalul motiv: aplicarea legii salarizarii unitare. Şi Parlamentul, Administraţia Prezidenţială şi serviciile secrete vor primi mai mulţi bani. Atenţie, însă! Pentru al treilea an consecutiv, România va avea în 2018 un buget construit pe consum şi nu pe investiţii, notează REALITATEA TV.
Cea mai mare creştere se înregistrează la Ministerul Economiei, acolo unde bugetul va fi mai mult decât dublu faţă de cel din 2017. Bani mai mulţi ar urma să fie daţi şi către ministerul Culturii, căruia îi va reveni sarcina de a organiza sarbătorirea Centenarului Marii Uniri.
Rând pe rând, 80% dintre ministere vor avea anul viitor mai mulţi bani la buget, iar în cele mai multe cazuri majorările sunt consistente. Toate instituţiile vor avea mai mulți bani ca urmare a aplicării legii salarizării şi deci, a creşterii salariilor bugetarilor.
Este şi cazul Administraţiei Prezidenţiale, a Parlamentului şi a serviciilor secrete. Majorările sunt între 13 şi 35 de procente. Subiectul a născut deja nemulţumiri în Parlament.
Doar câteva ministere vor primi bani mai puţini anul viitor. Este vorba despre: ministerul Energiei, ministerul Muncii, cel al Mediului şi al Justiţiei.
Dincolo de banii alocaţi instituţiilor publice, proiectul de buget va fi axat şi anul viitor tot pe consum, iar investițiile sunt la minime istorice. Dacă anul trecut guvernanţii promiteau 5,4% pentru investiţii în 2018, în propunerea de buget pentru anul viitor se alocă doar 4,2%. Asta ar înseamnă că nu vom avea nici mai multe autostrăzi, nici mai multe şcoli, nici mai multe spitale.
Sursa realitatea.net