Brexit, ziua decisivă: Marea Britanie decide dacă rămâne sau nu în Uniunea Europeană
Referendumul privind eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care se desfăşoară joi, este celor mai important vot al britanicilor din ultimii 50 de ani.
BREXIT. Dezbaterea privind eventuala ieşire a regatului din Uniunea Europeană - aşa-numitul "Brexit" - a bulversat nu numai ţara, ci toată Europa şi îngrijorează şi pe partenerii de afaceri ai Marii Britanii.
Cu toate acestea, dezbaterile asupra acestei chestiuni nu au reuşit să dea un răspuns clar privind consecinţele unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE. De asemenea, o serie de analişti din diferite domenii a încercat să lămurească cât de cât care ar fi avantajele şi dezavantajele unui eventual "DA", la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi să anticipeze ce s-ar putea întâmpla pe viitor.
Analiştii de la publicaţia The Economist au încercat să explice în mod pragmatic cum va cântări votul de la referendum, şi care sunt avantajele şi dezavantajele unui eventual Brexit.
Adevăr şi mit
Electoratul a aşteptat să i se ofere dovezi clare, fapte concrete de la Uniunea Europeană, dar a primit mai degrabă mituri. Acest lucru s-a întâmplat mai ales pentru faptul că tocmai aceia care ar fi trebuit să ofere aceste răspunsuri, pentru că, de fapt, nimeni nu şi-a asumat răspunderea de a spune cu certitudine ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după un eventual Brexit.
Primul efect al unui eventual Brexit ar însemna că toate afacerile comerciale ale Marii Britanii ar trebui să fie negociate cu UE, regatul având o poziţie de "terţ" în acest proces care ar putea dura mai mult decât dacă ar rămâne ca membru în UE. Ar apărea şi "efecte colaterale", ca incertitudinea, caz în care părţile implicate ar putea să denatureze, să exagereze sau să îşi impună propria lor opinie, în detrimentul celeilalte părţi.
Citeste mai mult pe romaniatv.net