Boicotul consilierilor PSD şi ALDE lasă „în aer” 10 proiecte importante ale Consiliului Judeţean
Boicotul consilierilor PSD şi ALDE lasă „în aer” 10 proiecte importante ale Consiliului Judeţean!
Consilierii judeţeni ai PSD şi ALDE au părăsit astăzi sala înainte de începerea şedinţei Consiliului Judeţean. Cei 13 consilieri au luat această decizie deoarece nu li s-au satisfăcut pretenţiile, adică introducerea pe ordinea de zi a două proiecte de hotărâre. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, cele două proiecte nu întruneau, însă, cadrul legal, deoarece nu erau însoţite de referatele aparatului de specialitate.
Consecinţa retragerii celor 13 consilieri a fost că nu mai puţin de 10 proiecte (din 25) nu au întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobate. Cele 10 proiecte importante au caracter patrimonial şi, conform Legii 215, art. 45, alin. 3, „Hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie”. Prin boicotul consilierilor PSD şi ALDE nu s-a putut întruni numărul de voturi necesar (minim 22 de voturi), în sală aflându-se doar 19 consilieri.
„A fost un şantaj exercitat de PSD, dar de fapt a fost o sfidare la adresa arădenilor. O decizie fără nici un argument, fără să se conteste vreun proiect. Procedural, dacă era vreo problemă cu vreun proiect de hotărâre, puteau să rămână în sală, să promoveze amendamente de îmbunătăţire a unui proiect, să voteze împotrivă sau să se abţină, dar să nu recurgă la un şantaj penibil, sfidând arădenii. Consilierii judeţeni PSD şi ALDE uită că datoria lor este să reprezinte interesele arădenilor, nu interese politice sau de partid. Astăzi n-au trecut zece proiecte, importante pentru Arad. Prin faptul că nu s-au votat unele proiecte, se provoacă un prejudiciu judeţului Arad. Nu mi se pare normală o astfel de atitudine, nu faţă de mine, ci faţă de arădeni”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Cele zece proiecte care nu au întrunit numărul suficient de voturi sunt următoarele:
- Proiect de hotărâre privind majorarea patrimoniului public al Judeţului Arad dat în administrare Liceului Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, ca urmare a realizării obiectivului de investiţie „Centru pentru proiecte în parteneriat şi cămin elevi Sp+P+E+M”.
- Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 1, din imobilul situat în municipiul Arad, strada Tribunul Dobra, nr. 7.
- Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 8+9, din imobilul situat în municipiul Arad, strada Nicolae Bălcescu, nr. 1.
- Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune asupra apartamentului nr. 8, din imobilul situat în municipiul Arad, Bd. Revoluţiei, nr. 96.
- Proiect de hotărâre privind solicitarea către Consiliul Local al municipiului Arad de trecere a unor parcele de teren din domeniul public al Municipiului Arad în domeniul public al Judeţului Arad.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea alipirii a două parcele de teren, situate în municipiul Arad, strada Corneliu Coposu, nr. 22, aflate în patrimoniul public al Judeţului Arad.
- Proiect de hotărâre privind închirierea unui spaţiu din imobilul situat în municipiul Arad, Calea Aurel Vlaicu, bloc 8, parter.
- Proiect de hotărâre privind închirierea unui spaţiu în suprafaţă de 70,00 mp din cadrul imobilului situat în municipiul Arad, Bd. Revoluţiei, nr. 81, parter.
- Proiect de hotărâre privind închirierea unui spaţiu în suprafaţă de 17,25 mp din cadrul imobilului situat în municipiul Arad, Bd. Revoluţiei, nr. 81, parter.
- Proiect de hotărâre privind trecerea din patrimoniul public al Judeţului Arad în patrimoniul public al Comunei Ghioroc a bunurilor aferente sistemului de alimentare cu apă şi canalizare situate pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Ghioroc, care deservesc exclusiv Comuna Ghioroc.
***
Deşi au mai rămas doar 19, consilierii judeţeni au votat şi aprobat proiectele care necesitau doar o majoritate simplă, cel mai important, ca impact asupra arădenilor, fiind modernizarea drumului de legătură cu Timişul: Zăbalţ-limită judeţ, cu o lungime de 4,9 kilometri, cu o valoare estimată de 4.673.000 lei. Fondurile au fost alocate din excedentul bugetar. Tronsonul Zăbalţ-lim. jud. Timiş se adaugă altor drumuri care fac legătura cu judeţul învecinat şi, fie au fost modernizate (Arad-Felnac), fie se află în calendarul de modernizare sau reabilitare (Sînpetru German-lim. jud. TM, spre Gelu – fonduri europene, Neudorf-lim. jud. TM – fonduri CJA). „În aceeaşi strategie am inclus şi un tronson de drum mai lung, Lipova- lim. jud. TM, parte a drumului interjudeţean Lipova-Buziaş-Berezovia. Deoarece n-am putut asigura finanţarea din fonduri proprii, din motive deja ştiute, am solicitat finanţarea proiectului prin PNDL, dar Guvernul PSD-ALDE a refuzat finanţarea. Prin această strategie urmărim nu doar modernizarea reţelei de drumuri, ci şi o mai mare mobilitate a forţei de muncă şi scoaterea dintr-o semiizolare a unor zone din judeţul Arad”, a completat vicepreşedintele Sergiu Bîlcea.