Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanțul de șase luni al președintelui Consiliului Județean Arad

Iustin Cionca era reales, cu şase luni în urmă, președinte al Consiliului Județean Arad, obținând majoritatea voturilor în 73 din cele 78 UAT-uri din județ. Acesta le propunea arădenilor „Proiectul pentru Arad”, un contract în care a centralizat zece direcții de acțiune pe următorii patru ani.

În cele șase luni care s-au scurs de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, președintele Consiliului Județean Arad a pus accentul pe pregătirea noului ciclu de finanțare europeană 2021-2027, respectiv continuarea dezvoltării județului Arad din fonduri europene.

Bilanțul de șase luni al președintelui Consiliului Județean Arad
Comentează 0

În luna februarie, Consiliul Județean Arad a transmis Ministerului Fondurilor Europene și Agenției de Dezvoltare Regională Vest fișele de proiect pentru investițiile pe care Consiliul Județean Arad urmărește să le realizeze prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv Programul Operațional Regional. Facem precizarea că se lucrează pe aceste proiecte, indiferent de linia de finanțare care va fi accesată.

Proiectele sunt următoarele:   

- Creșterea eficienței în tratarea bolilor oncologice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (linii de radioterapie): 30,8 milioane euro ;

- Reabilitarea serviciilor spitalicești în domeniul medicinii Cardiovasculare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad: 10,1 milion euro;

- Modernizarea secției ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad: 13,9 milioane euro;

- Refacerea căii de rulare a Săgeții Verzi, de la Arad la Ghioroc: 42,8 milioane euro;

-Centura de Nord-Est a municipiului Arad, 18 km (Vladimirescu-Horia-Zimand, cu pasaj peste calea ferată, pasaje peste drumurile județene și legătură cu drumul expres Arad-Oradea): 70 milioane euro;

- Restaurare monumente, cetăți, lăcașe de cult cu caracter de monument istoric:  aproximativ 10 milioane euro;

- Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova: 2 milioane euro;

- Modernizare si extindere Tabără de sculptură Căsoaia: aproximativ 10 milioane euro;

- Modernizarea și crearea infrastructurii de accesibilitate pentru zona de agrement Lacul Ghioroc: aproximativ 10 milioane euro;

- Modernizarea și crearea infrastructurii de accesibilitate pentru Stațiunea Moneasa: aproximativ 10 milioane euro;

- Modernizarea și crearea infrastructurii de accesibilitate pentru profilarea de noi zone de agrement din județ: aproximativ 10 milioane euro;

- Reabilitare și eficientizare energetică a clădirilor publice din proprietatea UAT Județ Arad: aproximativ 10 milioane euro;

Proiectele vor fi realizate în ordinea și în măsura în care vor fi declarate eligibile și vor primi finanțare.

 

Drumuri județene

 

În luna decembrie, Iustin Cionca a fost ales preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, care în aceeași ședință a și stabilit că proiectul strategic al județului Arad pe Proiectul Operațional Regional în actualul ciclu de finanțare europeană îl reprezintă modernizarea drumurilor din nordul județului. Este vorba de un proiect în valoare de 39,4 milioane de euro care presupune modernizarea drumurilor județene: Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu.

În urma întâlnirii cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, Consiliul Județean Arad a stabilit o contribuție de un milion de euro pentru realizarea documentației tehnice necesară drumului expres Arad-Oradea, o investiție pe care Iustin Cionca a declarat-o prioritară în domeniul infrastructurii județului Arad în următorii ani. Acest drum va traversa șapte UAT (Arad, Șofronea, Zimand, Șimand, Chișineu-Criș, Socodor, Zerind) din județ care astfel vor avea șansa accelerării dezvoltării în anii următori. În data de 22 martie a fost ultima zi de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție privind realizarea proiectului tehnic al drumului expres Oradea-Arad. Au fost depuse cinci oferte, iar în momentul de față comisia evaluează ofertele în ceea ce privește calificarea, situația tehnică și oferta financiară.

Tot în domeniul infrastructurii rutiere din județ, în luna martie au început lucrările la drumurile județene Curtici-Macea-Sânmartin și Socodor-Nădab, în cadrul programului transfrontalier INTERREG România - Ungaria. Consiliul Județean Arad a câștigat 13,8 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea rețelei de drumuri dintre Nădlac, Pereg, Pecica, Turnu, Iratoșu, Dorobanți, Curtici, Macea, Sânmartin, Grăniceri, Pilu, Socodor, Nădab. Pe acest traseu se contruiesc de la zero și două șosele de centură, una pentru orașul Curtici și una pentru orașul Chișineu-Criș. Proiectul se va finaliza anul viitor, având în vedere că pe drumul județean Sânmartin-Socodor procedura de atribuire a fost contestată și de la București nu am primit încă o decizie cu privire la finalizarea procedurii.

Sănătate publică

În domeniul sănătății publice, în luna noiembrie 2020 a fost demarată realizarea documentației tehnice pentru construirea noului Spital de Boli Infecțioase Adulți, proiect finanțat prin Programul INTERREG și bugetul Consiliului Județean. Valoarea lucrărilor va fi de peste 4 milioane de euro, din care 1,8 milioane din fonduri europene.

La spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș a fost finalizată aproximativ 70% din lucrare, iar la Spitalul de Oncologie din municipiul Arad aproximativ 50%, ambele urmând să fie finalizate în acest an.

A fost predat Consiliului Județean Arad proiectul tehnic al extinderii Unității Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, urmând să fie evaluat. Consiliul Județean Arad pregătește documentația pentru achiziția lucrărilor de execuție.

Consiliul Județean Arad a dat în lucru studiul de fezabilitate al Complexului Matern-Pediatrie, un proiect estimat la 45 de milioane de euro și cuprins în lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții. Termenul de finalizare al studiului de fezabilitate este aprilie 2021.

În primele șase luni din aceste mandat Consiliul Județean Arad a recuperat suma de 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru cheltuieli realizate de Consiliul Județean Arad cu echipamentele, materialele de protecție și aparatura Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în prima fază a pandemiei COVID-19.

Infrastructură

Compania de Apă, societate în subordinea Consiliului Județean Arad, a finalizat și recepționat în 17 martie 2021 reabilitarea reţelelor de canalizare pe două mari artere din municipiu: Bulevardul Revoluţiei, tronson Podgoria – Piaţa Avram Iancu, pe o lungime de 2683 m şi Calea Aurel Vlaicu, tronson Piaţa Gării – Calea 6 Vânători şi tronson Piaţa UTA - Făt Frumos, pe o lungime de 2327 m. Valoarea totală a lucrărilor însumează 11,2 milioane lei.

Prin contractele pe care le cuprinde, proiectul Fazarea proiectului Extinderea şi Modernizarea Infrastructurii de Apă şi Apă uzată în Judeţul Arad are ca obiectiv creșterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.

Valoarea totală a proiectului major este de 148.441.066 lei, din care 89,98 % reprezintă finanţare nerambursabilă formată din contribuţii de la: Fondul de Coeziune (85%), Bugetul de Stat (13%) şi bugetul autorităţilor locale din aria proiectului (2%), diferenţa de 10,02 % fiind asigurată de Compania de Apă Arad S.A. Finanţarea a fost obţinută în vederea continuării şi finalizării investiţiilor începute cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 (POS Mediu 2007 – 2013).

Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM 2014 – 2020).

Servicii sociale

Consiliul Județean Arad a aprobat contractarea de servicii sociale pentru trei loturi a câte 12 copii/tineri cu măsură de protecţie specială găzduiți în centre rezidențiale, case de tip familial, pe o durată de 3 ani, prețul fiecărui contract de servicii sociale fiind în sumă de 1.267.560 lei.

Consiliul Județean Arad a aprobat contractarea de servicii sociale pentru 11 copii/tineri cu măsură de protecţie specială găzduiți în centre rezidențiale, case de tip familial, pe o durată de 3 ani, prețul contractului de servicii sociale fiind în sumă de 1.161.930 lei.

În prezent sunt în derulare un număr de 3 contracte de servicii sociale având ca beneficiari un număr de 43 de adulți cu dizabilități, valoarea acestora fiind de 8.624.037 lei și un număr de 6 contracte de servicii sociale având ca beneficiari un număr de 70 de copii/tineri cu măsură de protecţie specială, găzduiți în centre rezidențiale (case de tip familial), pe o durată de 3 ani în valoare de 7.171.756 lei.

Aeroportul Internațional Arad

În luna martie 2021, conducerea Consiliului Județean și conducerea Aeroportului Internațional Arad au anunțat că după o lungă așteptare, după 9 ani de la lansarea unei curse de linie Arad-Italia, din luna iunie vor porni zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional Arad spre Forli și Perugia.

Aeroportul Internațional Arad a generat două proiecte de dezvoltare:

1. Proiectul „Conformare Aeroport Arad la cerințele operaționale de infrastructură, siguranță și securitate aeroportuare, activități non-economice în vederea asigurării Aeroportului cu dotări de siguranță și securitate care nu implică realizarea de construcții” are valoarea de 22.309.305 lei. Contribuția proprie a județului Arad este de 462.741 lei.

2. Proiectul „Conformare Aeroport Arad la cerințele operaționale de infrastructură, siguranță și securitate aeroportuare” are valoare totală estimată de 127.338.694 lei, conform Masterplanului General de Transport pentru Aeroportul Arad. În 28 decembrie 2020, Consiliul Județean Arad a făcut un schimb de terenuri cu Primăria Municipiului Arad, în vederea facilitării depunerii acestui proiect. Primăria a cedat 8 hectare de teren, iar Consiliul Județean a oferit Primăriei, în schimb, Parcul Bujor Buda, din centrul municipiului Arad, reabilitat în vara anului 2020.

Comunicare și colaborare inter-instituțională

În primele șase luni de mandat, Iustin Cionca a avut trei ședințe de lucru cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, pentru inițierea unor proiecte comune:

- finalizarea legăturii rutiere între comunele Sânpetru German, județul Arad, și comuna Gelu, județul Timiș, lucrare realizată deja pe teritoriul județului Arad și care în urma întrevederilor celor doi președinți a fost dată în lucru și pe teritoriul județului Timiș;

- controale comune pentru respectarea tonajului pe drumurile județene care leagă Aradul și Timișul unde unii transportatori încalcă intenționat restricțiile de tonaj;

- realizarea unei oferte turistice comune în județele Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș Severin, prin care să realizăm un circuit turistic consistent care va pune în valoare specificul și punctele forte ale fiecărui județ.

În luna decembrie, Iustin Cionca a fost ales vicepreședinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și în această calitate a solicitat tuturor președinților de consilii județene din țară o poziție comună pentru schimbarea legislației, ca amenzile pentru distrugerea drumurilor județene de către transportatori care nu respectă tonajul impus să fie încasate de consiliile județene (pentru că ele investesc în modernizarea și întreținerea drumurilor respective) și nu de primăriile de domiciliu ale contravenienților, așa cum se întâmplă acum.

De asemenea, în luna martie a avut o videoconferință cu prim-ministrul României, Florin Cîțu, pentru discutarea condițiilor de carantinare a localităților cu incidențe ridicate de COVID-19, videoconferință în cadrul căreia au fost formulate propuneri care să faciliteze redactarea rezonabilă a dispozițiilor legale care impun carantinarea.

Președintele Consiliului a inițiat o serie de întâlniri săptămânale cu reprezentanții mediului de afaceri din județ în vederea preluării problemelor cu care aceștia se confruntă în activitatea cotidiană și a medierii acestora în relația cu parlamentarii de Arad și cu Guvernul României. Astfel, au fost programate întâlniri cu agenți economici din Zona Industrială Arad Vest, Zona Industrială Nădab, de la Sântana, Horia, Pecica, de pe Valea Mureșului și din Podgoria Aradului. Propunerile acestora au fost transmise parlamentarilor de Arad în cadrul întâlnirii din data de 11 martie 2021, organizată la Consiliul Județean Arad.

Strategiile de dezvoltare

Un reper important al activității primelor șase luni din cel de-al doilea mandat îl reprezintă începerea realizării celor trei strategii ale județului Arad, respectiv strategia de dezvoltare durabilă, strategia culturală și strategia energetică.

Strategiile sunt finanțate din fondurile europene, iar în data de 24 martie 2021 a început consultarea populației județului Arad, a administrațiilor publice din județ și a mediului de afaceri în vederea elaborării primei etape a strategiilor în lucru.

Alte proiecte

Alte proiecte punctuale în cele șase luni de mandat au vizat:

- acordarea avizului pentru construirea unei ,,Zone de instituții, servicii și spații pentru agrement în comuna Șicula”, pe o o suprafață de 3,4 hectare ;

- a fost depus pentru finanțare proiectul de modernizare al drumului Zerind-Vărșand, din fonduri de la CNI, cu pod peste Crișul Alb. Drumul a fost cuprins în lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții pentru a fi finanțat ; 

- a fost semnat contractul de achiziție publică având ca obiect servicii de proiectare și asistență tehnică pentru modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag;

- a fost semnat contractul de achiziție publică pentru proiectarea și asistența tehnică pentru modernizarea drumului DJ709 Seleuș-Șicula.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite