Beneficiile pentru sănătate ale joggingului și alergării
Conform datelor compilate de Running USA, 17,6 milioane de persoane s-au înscris la evenimente de alergare în 2019. Deși acest număr este impresionant, acesta a scăzut cu 2,7% față de 2018 și a arătat un declin constant din 2013, când 19 milioane de alergători au trecut linia de sosire la evenimentele de alergare. Experții se așteaptă ca datele colectate în 2020 să arate un declin mai accentuat din cauza pandemiei COVID-19.
Dar aceste statistici arată doar numărul de persoane care participă la evenimente de alergare, cum ar fi curse sau provocări de anduranță. Există date limitate pentru a arăta numărul de persoane care participă la alergare sau jogging pur și simplu pentru beneficiile de sănătate și wellness pe care le oferă.
Mai ales în timpul pandemiei COVID-19, mulți oameni și-au încălțat perechea preferată de adidași Adidas de alergat și au ieșit în stradă pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea mentală.
Alergare vs. jogging
Unii se pot întreba dacă beneficiile alergării se aplică indiferent de ritm. Altfel spus, se mai aplică beneficiile pentru sănătate ale alergării dacă faceți jogging?
Diferența dintre alergare și jogging se reduce la viteză. Uneori, alergătorii hard-core folosesc cuvântul „jogger” pentru a-i indica pe cei care aleargă într-un ritm mai lent sau folosesc cuvântul „jogging” pentru a se referi la alergarea lentă (de exemplu, în timpul încălzirii sau răcirii). Alergătorii mai serioși, de bază și de elită fac adesea o mulțime de jogging. De exemplu, vor face jogging pe rulări de recuperare sau între intervale.
Deci, este alergarea mai sănătoasă decât joggingul? Există câteva dovezi limitate care arată că adăugarea de viteză la antrenamentul săptămânal oferă beneficii. Cel puțin un studiu a sugerat că alergarea la o intensitate mai mare este asociată cu un risc scăzut de hipertensiune, hipercolesterolemie și diabet. În acest studiu, viteza a fost utilizată ca indicație a intensității. Dar autorii studiului au subliniat că rezultatele lor nu au arătat cauzalitatea. De asemenea, problema alergării la intensitate mare, dar cu o viteză mai mică, nu a fost abordată
Au existat și alte studii care abordează viteza, în special intervalele de viteză. Întrucât antrenamentul la intervale de intensitate ridicată a câștigat popularitate, mai multe cercetări au abordat beneficiile pe care le poate oferi această formă de antrenament. Pentru alergători, antrenamentul de mare intensitate implică, de obicei, alergarea mai rapidă (mai degrabă decât joggingul).
Dar doar pentru că alergarea (rapidă) oferă beneficii, nu înseamnă că joggingul nu oferă beneficii. De fapt, pe măsură ce treceți în revistă beneficiile pentru sănătate ale alergării, veți vedea că unele avantaje se văd mai des la joggeri care mențin un ritm lent până la moderat.
Dacă sunteți interesat să începeți un program de alergare pentru wellness, nu există motive să vă faceți griji cu privire la alergarea rapidă. Ca și în cazul oricărui program de exerciții, coerența este esențială. Configurați un program care este realist pentru dvs. Este posibil să obțineți beneficii indiferent de ritm.
Beneficiile alergării și ale joggingului pentru sănătate
Fiecare formă de exercițiu poate oferi unele beneficii pentru sănătate. Experții subliniază că activitatea fizică regulată vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă, să dormiți mai bine și să îmbătrâniți mai bine.
O mai bună compoziție corporală
Alergarea arde calorii substanțiale. Potrivit unui calculator de calorii, o persoană de 150 de kilograme arde aproximativ 357 de calorii în 30 de minute în timp ce alergă pe o distanță de 10 minute. Dacă aceeași persoană aleargă o milă de 8 minute, ar arde aproximativ 447 de calorii în aceeași perioadă de timp.
Consumul de calorii
O persoană de 70 de kilograme arde 357–447 calorii sau mai mult atunci când aleargă timp de 30 de minute, în funcție de ritm. Dar aceeași persoană arde doar 147 de calorii în 30 de minute în timp ce participă la o plimbare rapidă.
Această cheltuială substanțială de calorii poate ajuta alergătorii să mențină o greutate sănătoasă atunci când este combinată cu un plan alimentar echilibrat. Și studiile au arătat că poate ajuta oamenii să ajungă și să mențină o compoziție corporală mai sănătoasă.
De exemplu, o meta-analiză mare publicată în 2015 a constatat că, atunci când adulții inactivi dar sănătoși din punct de vedere fizic (cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani) sunt supuși unui program de jogginf care de obicei include 3-4 sesiuni pe săptămână, au redus masa corporală cu 3,3 kg (pe medie) și procentul de grăsime corporală cu 2,7% (în medie) după un an, comparativ cu adulții sedentari, dar sănătoși.