Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Basarabia a ales: Referendumul pro-UE pare să treacă la limită, iar Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi al alegerilor prezidențiale / UPDATE: Referendumul a trecut cu peste 13.000 de voturi

Basarabenii au fost chemați, ieri, la urme pentru a-și decide viitorul, pentru a alege între a se întoarce sub dominația Imperiului Rus și calea europeană. Până în momentul de față, rezultatele preliminarii sunt încurajatoare, dar până la numărarea tuturor voturilor nu este încă totul jucat.

Basarabia a ales: Referendumul pro-UE pare să treacă la limită, iar Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi al alegerilor prezidențiale / UPDATE: Referendumul a trecut cu peste 13.000 de voturi
Comentează 1

Update 2 Referendumul a trecut cu peste 13.000 de voturi

În urma numărării tuturor proceselor verbale, rezultatele finale arată că referendumul pro-UE a trecut cu o diferență de 13.596 voturi, informează antena3.ro.

Rezultatele finale pentru referendumul pro-UE sunt următoarele:

DA - 50.46%

NU - 49.54%

Și la alegerile prezidențale s-a finalizat numărarea voturilor, iar rezultatele finale sunt:

Maia Sandu - 42.45%

Alexandr Stoianoglo - 25.98%

Renato Usatîi - 13.79%

Irina Vlah - 5.38%

Victoria Furtună - 4.45%

Vasile Tarlev - 3.19%

Ion Chicu - 2.06%

Octavian Țâcu - 0.93%

Andrei Năstase - 0.64%

Natalia Morari - 0.61%

Tudor Ulianovschi - 0.52%

Intrați AICI pentru detalii.


Update 1 Gura păcătosului: Kremlinul acuză că alegerile... nu au fost libere

Deși au existat informații clare că Rusia a încercat pe toate căile să influențeze rezultatul votului de duminică din Basarabia, cei care acuză acum că alegerile nu au fost corecte sunt chiar reprezentanții Kremlinului. Asta, în condițiile în care, în cursul nopții, odată ce numărătoarea voturilor a avansat, procentul voturilor din tabără pro-UE a început să crească, iar cele ale votului pro-URSS să scadă.

Astăzi, la ora 12, rezultatele aproape finale ale referendumului din Republica Moldova, arătau astfel:

DA-50,31%
NU-49,69%

Rezultatele la alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie hotnews.ro, care citează Reuters. „Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, a declarat Dmitri Peskov

Intrați AICI pentru detalii.

Ceea ce se fac că nu înțeleg însă oamenii lui Putin este că pe final se numără voturile din diaspora, iar cu excepția diasporei din Rusia, basarabenii plecați în străinătate știu foarte bine să facă diferența între Uniunea Europeană și imperialiștii de la Moscova.

 


Cetăţenii Republicii Moldova au stat ore întregi la cozi uriaşe pentru a-şi alege viitorul ţării, printr-un scrutin dublu: alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Procentele pentru preşedinţia Republicii Moldova încep să se definitiveze, scrie antena3.ro. Preşedintele în funcţie, Maia Sandu şi contracandidatul său Alexandr Stoianoglo ajung în turul doi. Iar moldovenii vor avea de ales cine va fi în fruntea Republicii Moldova pentru următorii patru ani la scrutinul care va fi organizat peste două săptămâni.  Alegătorii au fost, de asemenea, în situația de a decide dacă își doresc în mod clar să meargă înainte pe traiectoria proeuropeană sau dacă rămân captivi influenţei ruseşti. Este un moment extrem de tensionat pentru ceea ce priveşte parcursul european al Moldovei. Au mai rămas de numărat câteva mii de voturi pentru referendum care ar putea face diferenţa, aproape toate sunt din diaspora, iar diaspora, cu excepția celei din Rusia, a ales în marea ei majoritate Europa în locul Imperiului.

La ora 9, 50.08% dintre voturile de la Referendum erau în favoarea aderării Basarabiei la Uniunea Europeană, iar 49,92 erau împotrivă.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, la ora 7.45, după ce au fost procesate 97,97% din procesele verbale, rezultatele arătau în felul următor:

Maia Sandu - 41.86%

Alexandr Stoianoglo - 26.34%

Renato Usatîi - 13.76

Irina Vlah - 5.46%

Victoria Furtună - 4.52%

Vasile Tarlev - 3.23%
 
Intrați AICI pentru detalii.
Sursa foto: Facebook Maia Sandu


Scrie un comentariu

trimite