Fonduri europene pentru reconversia Pieței Catedralei
Reconversia zonei Pieței Catedralei care a fost susținută din bugetul local al municipiului Arad este de fapt, un proiect eligibil pentru accesarea unor fonduri europene, pentru recuperarea investiției.
Valoarea totală a investiției a ajuns la 30.241.357 lei cu TVA, o valoare ce a crescut exponențial pe măsură ce proiectul a fost derulat.
Piața Catedralei este parte integrantă a centrului istoric al Aradului, ansamblu urbanistic şi arhitectural care are statut de monument istoric. Piața Catedralei are un potenţial care necesită o atenţie deosebită, fiind inclusă în traseul turistic pietonal propus: Cetatea Aradului – Piaţa Avram Iancu – strada Meţianu – Piaţa Catedralei Sf. Ioan Botezătorul – Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare – Turnul de Apă.
Intervenţia propusă se bazează pe un concept de regenerare a zonelor existente, propunând un ansamblu de amenajări urbanistice care să atragă şi să susţină o dezvoltare durabilă a zonei. Astfel s-a urmărit eliberarea Pieţei Catedralei de construcţiile existente, creşterea suprafeţelor destinate pietonilor până la maxim funcţional si realizarea unei strânse legături pietonale între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii RomânoMaghiare şi Turnul de Apă.
Conceptul urmărit este crearea unei zone focusate pe satisfacerea nevoilor de recreere şi socializare a cetăţenilor, care să permită persoanelor de toate grupele de vârstă să interacţioneze şi a unei zone care oferă posibilitatea de a organiza manifestări culturale ce vor deservi întreg oraşul. Pornind de la documentațiile de urbanism aprobate de către autoritatea publică locală în anul 2013, a fost realizată documentație tehnico-economică ce a fost aprobată prin hotărârea nr. 41/2014. Datorită condițiilor tehnice impuse de avizatori și ținând cont de prevederile Legii nr. 273/2006 a finanțelor publice locale, inclusiv de celelalte priorități de alocare bugetară, această documentație a fost modificată prin propunerea mai multor soluții de amenajare, forma finală a acesteia concretizându-se prin realizarea amenajării Pieței Catedralei la cota zero, ceea ce a implicat costuri mai reduse.
Această soluție a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 351/2021. Ca si etapă firească în realizarea obiectivului de investiție, s-a demarat procesul de achiziție a contractelor aferente, cel mai reprezentativ fiind cel de lucrări, achiziție finalizată prin semnarea contractului nr. 87942/17.11.2021.
Având în vedere criza economică apărută pe fondul Covid 19 și ulterior al războiului din Ucraina, pentru compensarea creșterii prețurilor mărite la materialele de construcții au fost aprobate două ordonanțe de urgență (OUG 15/2022; OUG 47/2022) care reglementează ajustarea prețurilor contractelor în funcție de indicii prețului de consum raportați la luna decontărilor. SB/PS PMA-S4-01 Serviciul Investiţii, Energetic Astfel față de valoarea de deviz contractată inițial se constată o creștere a valorii investiției datorată ajustării prețurilor la materiale, utilaje, echipamente și manoperă, fapt cuprins în Hotărârea Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 291/2024.
Văzând apariția Hotărârii Guvernului nr. 1116/2023 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, apare necesară modificarea structurii devizului general în conformitate cu obligațiile ce derivă din aceasta, respectiv introducerea subcapitolului 3.8.3 Coordonator în materie de securitate şi sănătate potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile, cu modificările şi completările ulterioare și a secțiunii a 7-a Cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț.
Totodată, având în vedere intenția Municipiului Arad de a depune cerere de finanțare în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1 Revitalizare și Regenerare Urbană, necesitatea aprobării modificării Hotărârii nr. 41/2014 apare și ca obligativitate pentru îndeplinirea condițiilor aferente Ghidului Solicitantului de Finanțare.