Avocat bătrân / Avocat tânăr ...sictirit!
Cel de-al optulea roman al Liei Alb ”Pașii pierduți!” se înscrie sau subscrie la deja o bătătorită matcă literară devenită specifică, după cum au subliniat în alocuțiunile lor cei patru scriitori – prezentatori ai proaspetei tipărituri, numită mai sus.Este vorba despre: Robert Șerban, Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Lucia Cuciureanu.
După ce începuturile sale scriitoricești au colindat în / prin spiritul pustei arădene, căutându-și stilul, scriitoarea Lia Alb s-a hotărât, cu fiecare carte apărută, să se refugieze pe câmpul de luptă al ”Pașilor pirduți”: TRIBUNALUL.Spațiu de acțiune pe cât de strâmt, pe atât de întortocheat și bogat în cazuistici fascinante, e sursă de inspirație continuă pentru un scriitor.
Astfel, cărțile avocatei, cea în discuție nu face excepție, stau sub atenta proximitate a ”Doamnei legate la ochi”, obsedate de echilibrul celor două talere ale balanței sale, care trage cu ochiul de după bantă sau, după spusele autoarei, își permite chiar o pauză de țigară, transmițând ideea că tot ce atinge Omul devine imperfect. Deci și Justiția.
Epicul este desfășurat dramatic, ca pe o imensă scenă, iar personajele Liei Alb sunt numite teatral: Avocat bătrân, Avocat tânăr sictirit, Demoazela, Judecător prăfuit, Grefier alunecos - numele lor conținând principala trăsătură de caracter a eroilor, tipologiile în care se încadrează aceștia, asemeni celor din piesele de teatru.
Narațiunea închegată, ca și tonul ei vesel - dramatic, bogăția planurilor, a detaliilor cuceritoare, dar și a semnificațiilor, personajele vii, costrucția cărții, dovedesc știința scriitoarei de-a acapara cititorul.
Lia Alb este, cu siguranță, una dintre senioarele prozei arădene.
Lucia Bibarț